Amžiui nepavaldus kelionių troškimas: kur dažniausiai keliauja senjorai?

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Kelionių organizatoriai pastebi, kad kasmet vis daugiau vyresniosios kartos atstovų nori pažinti pasaulį ir leidžiasi atostogauti į svečias šalis. „Tez Tour“ atlikto visuomenės tyrimo duomenimis, 55 metų ir vyresni asmenys sudaro apie 20 proc. visų keliautojų.

Pastebima, kad garbaus amžiaus žmonės dažniau renkasi keliauti pavasarį ir rudenį, kai pietų šalyse oro temperatūra būna maloniai šilta, o kelionės kainuoja pigiau.

„Ne pagrindinio sezono metu mūsų senjorai išvengia didžiausių karščių ir turistų minios, todėl gali mėgautis maloniomis atostogomis: pasigrožėti gamta, pasivaikščioti po miestą, tyrinėti apylinkes, leistis į ekskursijas. Jie mielai vyksta atostogauti kartu su bendraamžiais ar šeimos nariais, naudojasi jiems taikomomis nuolaidomis“, – sako Inga Aukštuolytė, „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Senjorų dienos centro „Atgaiva“ atstovė patvirtina, kad nemaža dalis vyresniųjų keliautojų renkasi pažinti ne tik savo gimtąjį kraštą, bet ir drąsiai išvyksta pailsėti į užsienį.
„Pastebime, kad daugėja senjorų, kurie domisi aktyvesnėmis veiklomis. Didžioji dalis jų labai mėgsta keliones, todėl dažnai pakviečiame į įvairias ekskursijas, stovyklas, pažintines išvykas Lietuvoje ir už jos ribų“, – pasakoja Ivona Godvod.


Svarbūs kelionės bendraminčiai

Keliaujantys senjorai drąsiau jaučiasi keliaudami ne vieni, jiems yra labai svarbi kompanija, su kuria gali dalintis įspūdžiais.

„Jie nori kelionės metu turėti galimybę pabendrauti, aptarti patirtus įspūdžiais, dalintis patirtimi. Todėl ši amžiaus grupė dažnai susiburia mažomis kompanijomis ir vyksta į keliones po Lietuvą arba leidžiasi į poilsines ar pažintines keliones su kitais bendraminčiais“, – pasakoja I. Godvod.
Pasak jos, keliaudami grupelėmis jie jaučiasi saugesni, gali labiau atsipalaiduoti ir net leistis į netikėtas avantiūras.


Derina aktyvų ir pasyvų poilsį

I. Godvod pastebi, kad senjorai kelionių pobūdį renkasi pagal savo poreikius: vieniems reikia daugiau ramybės, kiti nori aktyvesnio poilsio.

„Dalis senjorų prioritetą teikia poilsinėms kelionėms, kuriose nereikia niekur skubėti, galima ramiai mėgautis saule ir jūra. Vis tik nemažai brandaus amžiaus žmonių nori aktyvesnio poilsio: jie renkasi keliones, kuriose galima pamatyti naujas vietas, pažinti svečios šalies istoriją, kultūrą, gastronomiją, pasigrožėti gamta. Todėl jiems svarbu, kad kelionės būtų su gidu, kuris įdomiai pateiktų informaciją“, – dalijasi I. Godvod.

Renkantis kelionės kryptį, kelionių organizatoriaus atstovė siūlo senjorams atsižvelgti į savo individualius poreikius ir galimybes, pomėgius, sveikatos būklę, fizinį pajėgumą.
„Atostogos užsienyje – tai puiki galimybė tyrinėti naujas vietas, susipažinti su skirtingomis kultūromis, pasigėrėti gamtos kūriniais. Tačiau jei sunku eiti didesnius atstumus, galima rinktis ramesnes atostogas ir pailsėti ir prie jūros, baseino, rinktis lengvesnes ekskursijas“, – sako I. Aukštuolytė.


Verta pasidomėti suteikiamomis privilegijomis

Kelionių atstovai pastebi, kad keliaujantys su kelionių organizatoriumi senjorai jaučiasi kur kas saugesni, jiems nereikia jaudintis dėl užsienio kalbos mokėjimo, nenumatytų aplinkybių, o visus rūpimus klausimus gali aptarti su šalyje esančiu atstovu.

„Anksčiau daugelį Europos krypčių būdavo galima pasiekti tik keliaujantiems savarankiškai, todėl vyresnioji karta dėl technologinių iššūkių ir kalbos barjero, prisibijodavo išvykti. Šiuo metu pastebime, kad tokios kryptys, kaip Italija, Ispanija ir Graikija, tampa vis populiaresnės su kelionių organizatoriais ir sulaukia didelio senjorų susidomėjimo“, – sako I. Aukštuolytė.

Kelionių ekspertė keliaujantiems senjorams turi ir patarimų – kelionės metu ir viešbučiuose jie gali pasinaudoti įvairiomis priklausančiomis privilegijomis.

„Garbaus amžiaus keliautojai oro uostuose gali pasinaudoti darbuotojų pagalba bei pasinaudojus pirmenybiniu laipinimu greičiau pasiekti lėktuvą. Specialių poreikių turintys senjorai turėtų įvertinti ir viešbučio lokaciją, jo teritoriją, ar ji leis nevaržomai judėti. Viešbučių darbuotojai visuomet atsižvelgia į vyresniosios kartos poreikius, todėl jiems gali pasiūlyti patogesnius kambarius, esančius pirmuose aukštuose, bei ramesnius apartamentus, esančius toliau nuo triukšmingos viešbučio zonos“, – vardija „Tez Tour“ atstovė.

Viešnagės metu galima paprašyti sveikesnio, subalansuoto maisto ar pasidomėti sveikatinimo užsiėmimais, kurie dažnai organizuojami aukštesnės klasės viešbučiuose. O kad kelionėje senjorai jaustųsi ramiau ir saugiau, prieš išvyką rekomenduojama pasirūpinti kelionės bei medicininių išlaidų draudimu. Taip net nutikus neplanuotoms situacijoms, viskuo bus pasirūpinta laiku.


Vaida Sindaravičiūtė-Kuosė
Publicum
+37060636717
vaida.kuose@publicum.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN