Moksleiviai iš Lietuvos dalyvavo tyrime apie sportinių vaizdo žaidimų įtaką vaikų fiziniam aktyvumui

El. pašto adresas: giedre@tavoeuropa.eu

2022 m. gruodžio – 2023 m. vasario mėn. buvo atliekamas tyrimas, kuriuo siekta įvertinti sportinių vaizdo žaidimų įtaką vaikų fiziniam aktyvumui, sveikai elgsenai ir laikysenai. Šiame tyrime dalyvavo 11–15 m. vaikai, jų tėvai/globėjai bei treneriai/kūno kultūros mokytojai iš keturių šalių – Lietuvos, Bulgarijos, Rumunijos ir Serbijos. Lietuvoje tyrimą vykdė asociacija Tavo Europa, bendradarbiaudama su mokyklomis Kaune ir Marijampolėje.


Tyrimą sudarė keli etapai. Pirmasis jų – internetinė apklausa apie vaikų fizinį aktyvumą, sveiką elgseną ir su vaizdo žaidimais susijusius aspektus, skirta tėvams, mokytojams ir treneriams. Po šios apklausos dalyvių buvo prašoma taikyti HopaSus rekomendacijas vaikų fiziniam aktyvumui palaikyti. Po to sekė dviejų dalių fizinių įgūdžių vertinimas, kuomet vaikams teko atlikti tuos pačius sportinius iššūkius 45 dienų intervalu. Tyrėjai naudojo vaizdo medžiagą, rodančią vaikų sugebėjimą atlikti jiems skirtas užduotis, ir kūno laikysenos nuotraukas.
Iš viso tyrime dalyvavo 148 tėvai (tarp jų iš Lietuvos – 61), 204 vaikai (iš Lietuvos – 66) bei keliolika trenerių, kūno kultūros specialistų. Tyrimo metu nustatyta, kad vaikai Lietuvoje ir Rumunijoje gerokai dažniau renkasi vaizdo žaidimus kaip laisvalaikio praleidimo formą nei jų bendraamžiai iš Serbijos ar Bulgarijos, tačiau tai nereiškia mažesnio vaikų fizinio aktyvumo. Iš tiesų labai svarbus tėvų požiūris į sportą ir fizinį aktyvumą – kuo tėvai labiau domisi vaikų popamokine veikla, tuo didesnė vaikų motyvacija gerinti rezultatus. Be kita ko, vaikai, kuriems būdingas atsparumas, motyvacija, atsidavimas tikslui, rodo geresnius fizinių įgūdžių vertinimo rezultatus. Galiausiai pastebėta, kad tyrimo metu pritaikius HopaSus specialistų pateiktas rekomendacijas fizinių gebėjimų gerinimui rezultatai tapo geresni.


Išsami HopaSus tyrimo ataskaita pasiekiama internetu:

HopaSus – tai Erasmus+ projektas, kurio tikslas – paskatinti sporto mokytojus pripažinti vaizdo žaidimų ir sporto taikomųjų programų potencialą ir eksperimentuoti su naujomis strategijomis, kaip jas įtraukti į savo sporto sales ir klases. Projekto partneriai: Šabaco Sporto diagnostikos centras (Serbija), asociacija „WalkTogether“ (Bulgarija), Nacionalinis fizinio ugdymo ir sporto universitetas (Rumunija) ir asociacija „Tavo Europa“ (Lietuva).

Daugiau informacijos apie projektą: https://www.hopasus.eu/


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN