Kūrybinė Yayoi Higashiyama rezidencija Kražiuose

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Rugsėjo 4 – spalio 4 dienomis, Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centras įgyvendina projektą – Kražių kolegijos rezidencija. Rezidencijos metu, menininkė – dailininkė iš Vokietijos, Yayoi Higashiyama gyveno ir kūrė Kražiuose, o rugsėjo 27 d. buvo surengta personalinė autorės darbų paroda, kuri buvo dešimtoji asmeninė autorės paroda.
Y. Higashiyama gimė ir augo Japonijoje mažame miestelyje kalnuose. Japonijoje baigė Kyoto Seiko Universitetą, įgijo vaizduojamojo meno studijų bakalauro laipsnį. Nuo 2010 metų mokėsi dailės akademijoje Suomijoje, nuo 2013 metų studijavo Vokietijoje, kur įgijo bakalauro bei magistro laipsnius vaizduojamojo meno srityje. Baigusi studijas Yayoi liko Vokietijoje, Leipcige. Yayoi vardas reiškia atgimimą, pavasarį, žydėjimą. Kaip ji pati juokauja, jos vardas reiškia „Kovą“ (mėnesį). Ši rezidencijos programa jai pirmoji, todėl Yayoi labai atsakingai ruošėsi atvykimui į Lietuvą ir Kražius. Perskaitė svarbiausius istorinius faktus, domėjosi Kražių istorija, lankytinomis vietomis. Visą surinktą informaciją rašėsi į knygutę, o atvykus čia tikrino faktus.
Menininkę Kražiuose buvo galima sutikti pačiuose keisčiausiuose vietose: ji piešė eskizus gamtoje, tyrinėjo kraštovaizdį bei lygino jį su Japonijos vaizdiniais. Kraštovaizdis, gamtos bei etniniai motyvai atsispindi jos tapomuose paveiksluose. Dažniausiai dailininkė naudoja aliejinius dažus, tačiau nevengia ir kitų tapybos technikų, todėl rezidencijai pasirinko akrilinius bei akvarelinius dažus. Tapė ant japoniško popieriaus bei nedidelio formato drobių.
Rezidencijos metu rugsėjo 16 d. buvo surengtos kūrybinės dirbtuvės su Kražių Ž. Liauksmino gimnazijos mokiniais. Su vyresnių klasių mokiniais susitikimai vyko mokykloje, su 7 – 8 kl. mokiniais – jos studijoje kultūros centre. Rezidentė stengėsi kuo vaizdžiau parodyti tradicinį japonų kultūros paveldą tapant tradiciniu būdu, tradicinėmis priemonėmis. Taip pat rugsėjo mėnesį vyko atviros studijos diena, kurios metu Kražių miestelio gyventojai ir svečiai galėjo atvykti į autorės laikinąją studiją, pažiūrėti kaip ji dirba, pabendrauti. Likusį rezidencijos laiką iki išvykimo autorė leis bendraudama su Kražių miestelio gyventojais, keliaudama po apylinkes bei aplinkinius miestelius.
Džiaugiamės, kad projektas „Kražių kolegijos rezidencija“ sulaukia vis įdomesnių ir įvairesnių menininkų iš viso pasaulio.


Organizatorius:
Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centras
Partneriai:
Kelmės rajono savivaldybė
Kražių Ž. Liauksmino gimnazija
Rėmėjas:
Lietuvos kultūros taryba


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN