Europos paveldo dienos Mažojoje Lietuvoje

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šilutės r.

Rugsėjo 9-18 dienomis Europoje vyksta paveldo dienos, šių metų tema - tvarumas. Šia proga Šilutės kultūros ir pramogų centras įgyvendino Kultūros paveldo departamento finansuotą projektą „Atrask Mažąją Lietuvą: Eik. Važiuok. Plauk“. Edukacinių ekskursijų ciklo siekis buvo supažindinti aktyvų laisvalaikį mėgstančius vietinius su tvaraus keliavimo principais, Mažosios Lietuvos regionu, papročiais, autentiškumu ir istoriniais įvykiais. Buvo paruošti trys maršrutai tvariais keliavimo būdais - laivu, dviračiais ir pėsčiomis. Renginių cikle dalyvavo per 80 žmonių!
Renginių ciklas penktadienį startavo Drevernoje. Kelionė vyko senoviniu, buriniu Kuršių marių laivu „Dreverna“, kuriame kapitonas Vaidotas Bliūdžius supažindino keliautojus su Kuršių žvejybos papročiais, laivybos subtilybėmis. Mokėmės rišti jūrinius mazgus ir kelti bures. Laivo denyje buvo galimybė išgirsti Mažosios Lietuvos liaudies dainų, paskanauti tradicinio gėrimo kafijos, patiektos su gliumziniu varškės pyragu. Mat seniau žmonės pavakariams kafija gerdavo su pyragėliu. Kelionė neapsiėjo ir be kuriozų! Antrą kartą per burinio laivo reisinė plaukimo istoriją buvo užplaukta ant seklumos, tad teko šauktis pagalbos. Čia pagelbėjo laivo „Benas“ įgula, tad ačiū jiems ir kapitonui V. Bliūdžiui už saugų ir nuotaikingą grįžimą į krantą! Grįžus į Drevernos uostą, užsukome lėkštei žuvienės ir vykome toliau. Grįžtant į Šilutę, pakeliui užsukome į Agluonėnus. Čia aplankėme etnografinę sodybą, kuri viena gražiausių iš likusių Mažosios Lietuvos architektūros paminklų. Aplankėme ir Agluonėnų parką, kuriame ąžuolų apsuptyje stovi krikštai įžymiems Mažosios Lietuvos žmonėms, tokiems kaip Kristijonas Donelaitis, Vydūnas, Martynas Mažvydas, Ieva Simonaitytė ir kt.

Šeštadienį 10 – ties dviratininkų grupė vyko į turą po Rusnės salą. Kelionę pradėję nuo Šilutės H. Šojaus dvaro, vedami gidės Vilmantės Matulienės, dalyviai susipažino su gamtos paveldo objektais, kurie glaudžiai susiję su tausojimu ir ekologija. Aplankė Nemuno regioninį parką, Rusnės kapines, Kazimiero Banio žvejo sodybą, Europos sąjungos pasienį bei M. Gandžio ir H. Kallenbacho statulą. Etnografinė sodyba, skaičiuojanti jau antrą šimtą metų, mūsų dalyviams paliko ypatingą įspūdį. Buvo proga pamatyti to meto žmonių buitį, baldus, interjero detales, taip pat žvejybos reikmenis, sužinoti apie šio amato subtilybes. Po ekskursijos, gidė Violeta vaišino kafija ir kėžu, supažindino su Rusnės salos pavadinimo šaknimis, mokė tradicinių Mažosios Lietuvos žaidimų. Sprogusios padangos ir Pamario vėjai nesustabdė dalyvių, tad pilni įspūdžių ir virš 30 kilometrų įveikę keliautojai prie Šilutės kultūros ir pramogų centro šildėsi su puodeliu aviečių arbatos ir pyragėliu jėgoms atgauti. Už ištvermę ir žinias dviratininkai buvo apdovanoti temine projekto atributika.

Saulėtą sekmadienio rytą renginių ciklą vainikavo gidės Romos Šukienės ekskursija po Mažosios Lietuvos sostinę Šilutę. Gausi 30 – ties dalyvių grupė grožėjosi architektūriniais paminklais galinčia pasigirti pagrindinę Šilutės gatvę. Buvo lankoma senojo turgaus aikštė, Šilutės Geltonasis tiltas, Hugo Šojaus dvaras, senoji gaisrinės stotis, pašto pastatas ir kt. Ekskursantai sužinojo apie H. Šojaus gyvenimą ir didžiulę šio kultūrinio veikėjo įtaką Šilutės miesto istorijai ir raidai. Po turo, jau tradiciškai, dalyviai buvo apdovanoti šiam projektui sukurtais daugkartiniais maišeliais bei Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos pagaminta atributika.

Šilutės kultūros ir pramogų centras dėkoja visiems dalyviams, kurie atvyko ir dalyvavo Europos paveldo dienose. Ačiū ir iki kitų kartų!

Projekto rėmėjai: Šilutės rajono savivaldybė ir Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN