Nuaidėjo Žemaitijos sostinės šventės 2022 „Telšē linGOun“ renginių savaitgalis

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Šiemet Žemaitijos sostinės šventė gausi renginiais – prasidėjo birželio 4 dienos rytą, o pasibaigė birželio 12 dienos vakarą – telšiškiai „lingavo“ net 9 dienas, o įvairiausių veiklų galėjo atrasti kiekvienas. Žemaitijos sostinės šventę vainikavo savaitgalio renginiai.

Penktadienis prasidėjo Žemaičių muziejaus „Alka“ 90 metų minėjimo renginiu-konferencija „Žemaičių muziejus „Alka“: nuo archeologijos iki šiuolaikinio meno“, Telšių Žemaitės dramos teatre. Per pietus, 12 valandą, žmonės sugūžėjo į Masčio ežero pakrantę, kur laukė miesto bendruomenės piknikas. Susirinkusieji šnekučiavosi ir leido penktadienio pietus kitaip – nors ir užklupo lietus, tačiau susirinkusieji spėjo pasidžiaugti vienas kitu. Penktadienį užbaigė X-asis tarptautinis šokių festivalis „Dance station - 2022“, svečiuose „Sadboi“ ir „2Kvėpavimas“ Telšių miesto amfiteatre.

Šeštadienio pagrindinis šurmulys vyko ant Zakso kalno. Nuo ryto įsikūrė prekybininkų ir amatininkų mugė, turizmo alėja. Taip pat, antrą dieną iš eilės plaukiojo Drakonų valtys ežere.
Jau išaušęs saulėtas šeštadienio rytas puikiai nuteikė ir aiškiai matėsi, kad bus pats smagiausias laikas vaikų pramogų kalne ant Zakso kalno.

Spalvingoji vedėja TKC režisierė Alina Gintalienė tik pasisveikinusi su gausybe susirinkusiųjų pristatė galybę veiklų: Burbulų dėdės šou, Robotikos akademija , STEAM – erdvė, kurioje kiekvienas apsilankęs galėjo pasijusti mokslininku, išbandyti save įvairiuose eksperimentuose ir susipažinti su naujausiomis technologijomis. Animatorė Fėja, kuri piešė ant veidukų sutraukė daugybę norinčių, kurie nusidriekė į didžiulę eilę. Judrumą mėgstantys galėjo save išbandyt veiklose, kurias pristatė regbio klubas Telšiai, bei pramogos „Geri visada“.

12 val. kartu su visomis pramogomis startavo ir jaunieji atlikėjai su puikiomis muzikinėmis programomis. Pirmosios pasirodė Modernaus muzikinio lavinimo mokyklos „Conmuzika“ atlikėjos, vadovė Gertrūda Judeikienė. Ryškėnų kultūros centro dainavimo studija „Ryškučiai“ ir Telšių l/d „Mastis“ vaikai, vadovaujami Nijolės Činskienės atliko smagią jungtinę programą. Telšių Yamaha muzikos mokykos pasirodymą pradėjo programos Mažyliai ir muzika mažieji atlikėjai ir jų mokytoja Alina Gintalienė. Smagu buvo klausytis ir solistės Jorūnės atliekamų dainų (mokytoja Valdereza Laurinavičienė). Skambėjo klavišinių instrumentų bei gitaristų muzika, kurią atliko mokiniai kartu su savo mokytojais Raimundu Margaliku bei Robertu Tekoriu. L/d „Eglutėׅ“ solistė Eglė Domarkaitė sužavėjo visus susirinkusius nuotaikingomis dainomis. Jos vadovė Laima Petrulaitienė. Koncertą vainikavo TKC vokalinė studijos „Šaltinis“ atlikėjų pasirodymas (vadovė Ernesta Dargužienė).

Šventinę nuotaiką kūrė ir Telšių kultūros centro personažai „Šimtarankiai“ (Aušra ir Gabrielė). Į žaidimų ir šokių sūkurį visus vaikučius įtraukė personažai Peliukas Mikis ir Vienaragis (Aleksandra ir Maša) iš Ukrainos.

Jaunimo grupių koncerte, kurį vedė Lijana Judeikytė, pasirodė Telšiškių grupės Audra ir ON THE SPOT, Tauragiškiai MOXIE, ir Vilniečiai SKAPTETAS. Grupės atliko savo kūrybos kūrinius, bei hitais tapusias dainas. Džiaugiuosi atsiradusia galimybe jaunoms grupėms pasirodyti didžiojoje scenoje Telšiuose, tai ypač aktualu Telšiuose susikūrusioms muzikos grupėms, nes pasirodyti savo mieste yra didelė ir garbė ir atsakomybė - teigia renginių koordinatorius Vitalijus Praspaliauskas.
Ypač pasisekusi ir didelio susidomėjimo sulaukė senovinių motociklų ir automobilių kolona „Laiko ratai“ judėjusi per Telšių miestą ir atvykusi ant Zakso kalno. Technikos entuziastai atvykę Telšių Mažeikių, Plungės, Klaipėdos ir kitų miestų, mielai bendravo su miestelėnais ir leido fotografuotis ar net išbandyti vairuotojo kėdę. Kolonos priekyje riedėjo 1930 m. gamybos „Lincoln“, seniausias automobilis valdomas kolekcionieriaus Albino Monstavičiaus. „Žmonių reakcijos mieste, šypsenos fotografuojantis, bei dalyvių noras prisidėti grindžia mintį - transporto priemonių paradą rengti kasmet - didžiosios miesto šventės metu, sukviečiant dar daugiau važiuojančių retro ritmu“ pasakojo Vitalijus Praspaliauskas.

Senovinių motociklų ir automobilių kolona „Laiko ratai“ davė startą vakariniam koncertui, kuris pradėtas himnu Telšiams, kurį atliko Kęstutis Jablonskis, Juventas Radzys, Robertas Tekorius, Juozas Rimeika, Antanas Gaudiešius ir solo gitara Virginijus Pažemeckas.

Koncerte „Sveikinimas miestui“ pasirodė Kęstutis Jablonskis, grupės „Hiperbolė” legendos Viktoras Prapras ir Igoris Berinas su grupe „Huge soul“, Iglė, Saulius Prūsaitis su grupe. Pasirodymą surengė ir Telšių oreivių klubas, tačiau ne scenoje, o danguje.

Koncerto metu laukė kredito unijos „Germanto lobis“ dovana vienam iš koncerto dalyvių - skrydis LKU grupės oro balionu. Futbolininkai spyrė kamuolį minios link ir pagavęs žiūrovas laimėjo įsteigtą prizą. Šeštadienį vainikavo diskoteka su DJ Titu Motuzu. Vakarinį koncertą vedė Egidijus Vaškelevičius.

Sekmadienio veiksmas kiek santūresnis – prasidėjo Šv. Antano Atlaidais Telšių Šv. Antano Paduviečio Katedroje. Po pietų įvyko Respublikinės parodos-konkurso „Skudurinė Onutė laiko kaitoje“ uždarymo šventė. Tarptautinėje konkursinėje parodoje „Skudurinė Onutė laiko kaitoje“ dalyvavo 42 autoriai: iš Alytaus, Kauno, Kuršėnų, Mažeikių, Prienų, Rietavo, Šiauliai, Telšių, Ukmergės, Utenos, Vilniaus, Norvegijos ir Ukrainos. Paroda buvo atidaryta nuo 2022 m. gegužės 12 dienos iki birželio 12 dienos. Buvo eksponuojama 161 lėlė ir 14 žvėrelių.

Konkurso komisiją sudarė Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto profesorė, Zita Inčirauskienė – komisijos pirmininkė; Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto docentė, daktarė, Liepa Griciūtė-Šverebienė; Žemaitijos nacionalinio parko vyriausioji specialistė Aldona Kuprelytė; Profesionalus dailininkas iš Šiaulių Voldemaras Barakauskas.

Konkurso uždarymo šventės vedėja, kuri prakalbino lėlę Lulu – Telšių kultūros centro režisierė Alina Gintalienė ir lėlės Zuzu kalbintoja, Žemaitės dramos teatro aktorė Margarita Bladženauskaitė. Konkurso sumanytoja ir organizatorė, TKC etnografė Sigita Dacienė.

Telšių miesto amfiteatre susirinkusieji stebėjo Kauno valstybinio lėlių teatro spektaklį „Žalias žalias obuoliukas“, o po jo galėjo išgirsti jausmingosios Ievos Narkutės pasirodymą. Šventės užbaigimas įvyko Telšių Žemaitės dramos teatre, kur pristatyta spektaklio premjera - Michel Faure „Velniškas pasiūlymas“, rež. Badri Tserediani.


Ačiū visiems dalyvavusiems ir prisidėjusiems prie šio renginio įvykimo.

Iniciatorius Telšių rajono savivaldybė, organizatorius Telšių kultūros centras. Partneriai: Telšių miesto seniūnija, Žemaitijos turizmo informacijos centras, Telšių Žemaitės dramos teatras, Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka, Telšių katedra, Telšių sporto ir rekreacijos centras, Telšių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, Lietuvos drakonų valčių federacija, Lietuvos motorlaivių federacija, Žemaičių muziejus „Alka“, Šokių studija „Divain“. Draugai: FC Džiugas, Regbio klubas „Telšiai“, Robotikos akademija, STEAM, LŠS Telšių 8-oji rinktinė, Telšių PSPC, Kredito unija „Germanto lobis“.


Telšių kultūros centro informacija


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN