Tauragės miesto gimtadienyje vieningai suskambėjo apskrities Dainų šventė

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Tauragės r.

Šiemet 515-ąjį gimtadienį Tauragė minėjo iškilmingai – į tris dienas trukusių renginių, edukacijų, parodų, sporto varžybų programą skambiai įsiliejo apskrities Dainų šventė, teatro diena, džiazo muzika ir žinomų atlikėjų pasirodymai. Rūmų prieigas puošiančios instaliacijos kvietė praverti Kultūros rūmų duris ir pasigrožėti čia eksponuojama originalia, keturių tauragiškių sukurta paroda „Ex Nova", aplankyti švenčiantį miestą.
Tauragės miesto gimtadienis šiemet šurmuliavo birželio 3-5 dienomis.


Apskrities Dainų šventė „Karšuvos žemės vaikai“ suvienijo Tauragės, Jurbarko, Pagėgių ir Šilalės savivaldybių atlikėjus

Po 13 metų į mūsų kraštą sugrįžo Tauragės apskrities Dainų šventė – ilgametę istoriją turinti tautos tradicija, kurianti vienybės, artumo jausmą. Šiemet šventė pavadinta „Karšuvos žemės vaikai“. Ji subūrė kelis tūkstančius dalyvių – šiuolaikinio ir liaudies šokio šokėjus, folkloro kolektyvus, pučiamųjų instrumentų orkestrus, chorus ir vokalinius ansamblius. Tai vienas didžiausių ir ryškiausių Tauragės miesto gimtadienio renginių, kvietęs džiaugtis laisve, tėvynės grožiu, kilniais darbais ir mylimais žmonėmis.

Šiųmetė miesto šventė prasidėjo linijinių šokių programa Pilies aikštėje, po to iškilminga eisena pajudėjo į Vasaros estradą, kurioje ir vyko apskrities Dainų šventė.

Užgaudus Tauro ragui, susipynė dabartis ir praeitis. Vieningai sugiedota Tautiška giesmė, į aikštę įneštos Tauragės apskrities savivaldybių heraldinės vėliavos, susirinkusius pasveikino Tauragės regiono savivaldybių merai, Seimo nariai, LR kultūros ministras Simonas Kairys.

„Tikiu, kad šis miestas visada kalbės apie tai, kaip čia yra gerbiama istorija, kokia aktyvi kultūros bendruomenė, kiek daug idėjų turi jaunieji kūrėjai ir menininkai. Be galo svarbu vertinti vietos kontekstą, tradicijas, vystyti dialogą tarp kartų. Dialogui vystyti kultūra yra pats geriausias raktas. Ši šventė yra labai graži preliudija į tą momentą, kai Tauragė užsidės Lietuvos kultūros sostinės karūną “, – sveikindamas susirinkusiuosius kalbėjo LR kultūros ministras Simonas Kairys.

Iškilmingai Tauragės garbės piliečio regalijos už Tauragės kraštui paskirtą ilgametį ir atsakingą pedagoginį darbą ir reikšmingą kūrybinį indėlį į rajono švietimą bei kultūrą buvo įteiktos Jonui Jankauskui.

Dainų šventėje įvairių žanrų atlikėjai papildė vienas kitą – šoko apskrities senjorų ir vyresniųjų, jaunučių, jaunimo, merginų folkloro ir šiuolaikinių šokių kolektyvai, grojo bandonininkai, jungtinės kapelos, pavieniai liaudies muzikantai, dainavo jungtiniai vaikų, jaunimo chorai, folkloro ansambliai. Savo programą dovanojo Tauragės apskrities pučiamųjų instrumentų orkestrai ir jų šokėjos, Mažosios Lietuvos medžioklės ragų ansamblis „Kurtinys“. Šventėje dalyvavo daugiau kaip 2500 atlikėjų iš Tauragės, Jurbarko, Pagėgių ir Šilalės savivaldybių. Renginį vedė Rima Bandzinaitė-Latožienė ir Gintaras Zareckas.

Nuskambėjus paskutiniams šventės akordams, Dainų šventės vėliava iškilmingai perduota Jurbarko rajono savivaldybei. Padėkota renginio organizacinės grupės vadovui Virginijui Bartušiui, šventės scenarijaus autoriui ir režisieriui Gintarui Zareckui, vyriausiajai choreografei Jolantai Telišauskienei, vyriausiems įvairių meno žanrų kolektyvų koordinatoriams: Vilijai Krūgelienei, Jolantai Kažukauskienei, Kristei Danauskienei, Arūnui Rakevičiui, Tomui Altaravičiui, Tadui Geštautui, Algimai Juščiuvienei. Gėlių puokštės įteiktos šventės dailininkei Aretai Didžionienei, koordinatorėms Rimai Bandzinaitei–Latožienei, Jovitai Voverienei, Aidai Bliundžiuvaitienei, Ingridai Jokšienei, Tauragės kultūros centro lengvosios muzikos orkestro meno vadovui Mikui Karosui ir dirigentui Tadui Zakarauskui, Tauragės miesto seniūnui Žilvinui Majui, šventės organizacinių darbų koordinatorei Vytautei Sudeikienei, apskrities dainų šventės projekto administratorei Indrei Zakarauskienei, šventės vedėjams Rimai Bandzinaitei–Latožienei ir Gintarui Zareckui, šventinio leidinio redaktorei Meilutei Parnarauskienei.

Skambant žiūrovų plojimams, vakarą vainikavo Lietuvos akrobatinių skrydžių grupės ANBO pasirodymų programa, su dangų drebinančiu motorų riaumojimu, įspūdingu šou.

Apskrities Dainų šventė – svarbus Tauragės krašto kultūros įvykis, jungiantis visas kartas ir visus žmones, stiprinantis šalies tapatybę ir garsinantis jos vardą. Mūsų krašto tautines dainas, šokius, ansamblių, pučiamųjų instrumentų orkestrų, kanklių muzikos ir teatro programas, amatus pristatantys atlikėjai 2022 m. birželio 3 d. Tauragėje ištarė: „Mes – Karšuvos žemės vaikai“.


Pilies aikštę papuošė Tauro ragai

515 -ąjąm miesto gimtadieniui Tauragės Pilies aikštė pasipuošė Tauro ragų alėja – pačių gamintus Tauro ragus pristatė rajono įstaigos, įmonės ir organizacijos, bendruomenės, NVO, verslo atstovai.
Įstaigas reprezentuojantys Tauro ragai padabinti gėlėmis, žaislais, sporto, muzikos atributika – visiška laisvė idėjoms, fantazijai, o sprendimai – patys originaliausi. Smagu papuošti miestą ir pasidžiaugti ne tik originaliais kūriniais, bet ir žmonių kūrybingumu, bendryste ir gimtadienio sveikinimais.


Teatro diena TEATRAS – KARŠUVOS ŽEMEI

Šimtmečius gyvuojantis mėgėjiškas teatras ir šiandien mus moko mylėti Darbą, laikytis Doros, puoselėti Tautiškumą. Ant šių kertinių akmenų stovi Karšuva - istorinė lietuvių žemė tarp Nemuno ir Šešuvies upių. Tauragės apskrities jaunimo ir suaugusiųjų mėgėjų teatrai birželio 4 d. susirinko į Tauragę vaidinti emocionalias dramas ir žaismingas komedijas. Džiazo improvizacijomis, poezija ir netradicinėmis formomis skambanti Teatro diena kvietė atverti širdis sodriam, pamokančiam, aštriam Mėgėjų Teatrui...

Birželio 4-ąją Pilies kiemelyje, Kartų parke, Kultūros rūmuose dominavo teatras, skambėjo džiazo muzika. Čia, tęsiantis Tauragės apskrities Dainų šventei „Karšuvos žemės vaikai“, vyko teatro dienos TEATRAS – KARŠUVOS ŽEMEI pasirodymai.

Tauragės, Jurbarko, Šilalės savivaldybių mėgėjų teatrai, džiazo grupės, orkestrų kolektyvai pristatė spektaklius, pasakas, literatūrines-muzikines kompozicijas.

Pilies kiemelyje šventę pradėjo istorinių šokių studija „ Saltare Festum“ – Jurbarko rajono savivaldybės Veliuonos kultūros centro istorinių šokių šokėjai atvežė gabalėlį Karšuvos pilių dvelksmo ir saujelę viduramžių šokių kultūros.

Skaudvilės skyriaus jaunimo teatras šventėje pristatė literatūrinę-muzikinę kompoziciją „Vakaras toksai“ ( rež. S.Kancevyčius), Jurbarko kultūros centro Konstantino Glinskio teatras –pasaką visai šeimai „Naktukas“ (rež. D. Budrytė-Samienė), jurbarkiečių teatras „Miltuvis“ pristato spektaklį „Išssvajota sekretorė“ (rež. L.Zdanavičienė), Skaudvilės teatras „Atodanga“ – „Kas ne tiesa – nebūtinai melas“ (rež. Z.Jurevičienė), Jurbarko kultūros centro Bigbendas „Jada (vad. G.Gvozdas), Skirsnemunės skyriaus teatras „Pakeleivis“ žiūrovams dovanojo spektaklį „Dobilėlis penkialapis“ (rež. B.Šneiderienė), Jurbarko kultūros cento vaikų ir jaunimo teatras „Vaivorykštė“ – spektaklį „Angelas“ (rež. B.Šneiderienė).

Teatrų dieną Pilies aikštėje pristatytas ir Tauragės kultūros centro Liaudies teatro ir jaunimo džiazo orkestro literatūrinė- muzikinė kompozicija „Žodžiai kaip mėnesiai ir metai“ (rež. G.Urmonaitė, orkestro vad. A.Rakevičius).

Susirinkę Kartų parke, turėjo galimybę pamatyti net 3 komedijas: Tauragės kultūros centro Taurų sk. mėgėjų teatro komediją „Knarkia paliepus" (rež. G. Urmonaitė), Tauragės kultūros centro Kęsčių sk. grupės spektaklį „Sūnus studentas" (rež.R. Šiaudvytis) ir Jurbarko r. sav. Klausučių kultūros centro mėgėjų teatro „Klampynė" spektaklį „Pikčiurnienė" pagal I. Simonaitytės apsakymą (rež. V. Baltutienė).

Teatrų dieną vainikavo Šilalės muzikinis teatras savo trečiąjį, dar visiškai naują, miuziklą – roko operetę „Intrigų miestas“ ( rež. A.Kazlauskas) atlikęs birželio 4 d., 18 val. Tauragės kultūros rūmuose.

Ačiū visiems teatrams už dovanotą gerą nuotaiką!


Miesto šventė šurmuliavo visą savaitgalį

Nuvilnijusi Tauragės miesto šventė sulaukė tik pačių geriausių atsiliepimų. Padėkos žodžiai už renginių įvairovę, kokybę, profesionalumą, kūrybiškumą buvo girdimi tiek iš pačių tauragiškių, tiek iš svečių, užsienio delegacijų atstovų.

Džiaugsmas, šypsenos dalyvių ir žiūrovų veiduose, aktyvus dalyvavimas įvairiose veiklose dar kartą įrodė, kad Tauragė moka švęsti ir kad geriausias metas pajusti miesto pulsą yra jo gimtadienis.

AČIŪ šventės organizatoriams, koordinatoriams, rėmėjams, kolektyvams ir jų vadovams bei visiems šventės dalyviams. AČIŪ už vienybę, bendrystę ir puikų reginį.


KULTŪRA TAURAGĖJE SUBRENDO, JI YRA GILI IR ĮVAIRI

#TauragėsApskritiesDainųŠventė #Tauragei515


Tauragės kultūros centras
Visuomenės informavimo specialistė Inesa Vaigauskienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN