Vaikų saugumas internete: 9 taisyklės, kurias tėvai privalo žinoti ir taikyti

Новости: Наука , 2022-06-01 22:25
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Virtuali erdvė tapo kone kiekvieno vaiko kasdienybe – čia jie mokosi, ieško naudingos informacijos ir pramogauja, tačiau kartu su visomis šiomis galimybėmis ateina ir būtinybė žinoti, kaip vaikams čia išlikti saugiems. Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga primename tėvams, kaip padėti vaikams apsisaugoti internete ir ką reikėtų akcentuoti, kalbant apie saugumą.
„Vaikams, kaip ir suaugusiems, internete gali grėsti įvairūs pavojai, pavyzdžiui, privatumo pažeidimai, patyčios ar priekabiavimas. Vaikų saugumą internete užtikrinti turėtų tėvai – vien žinoti apie pavojų egzistavimą nepakanka, būtina su atžala kalbėtis, kaip tuos pavojus atpažinti bei jų išvengti“, – teigia Mantas Užupis, „Tele2“ IT saugumo ekspertas.


Kaip užtikrinti saugumą internete?

Svarbiausia – kalbėtis. Paaiškinus vaikams, kodėl reikia saugoti savo asmeninius duomenis, kokie pavojai tyko virtualioje erdvėje ir kokie padariniai gali jų laukti, jiems bus lengviau suprasti, kaip derėtų elgtis internete. Svarbu pateikti pavyzdžių ir papasakoti apie netinkamas svetaines, virusų ir sukčiavimo pavojus. Paaiškinkite vaikams, kodėl negalima atidarinėti el. laiškų ar prisegtukų iš nežinomų šaltinių ir spausti nuorodų į nežinomas svetaines. Būtina palaikyti atvirą dialogą su vaikais ir leisti jiems žinoti, kad visada esate pasiruošę išklausyti jų rūpesčius.

Saugumo priemonės. Vienas veiksmingiausių būdų vaikų saugumui internete užtikrinti – įrenginių ir programinės įrangos atnaujinimas. Šie patobulinimai ištaiso saugumo spragas ir leidžia apsisaugoti nuo naujausių grėsmių internete. Taip pat tėveliai turėtų padėti vaikams sukurti patikimą slaptažodį ir įdiegti programėles, saugančias nuo virusų. Stiprų slaptažodį turėtų sudaryti didžiųjų ir mažųjų raidžių, skaičių bei simbolių derinys. Papildomai apsaugai galima taikyti ir dviejų veiksnių autentifikavimą.

Specialios programėlės. Įvairios aplikacijos leidžia tėvams lengviau pasirūpinti atžalų saugumu internete. Jos ypač naudingos vaikams, dar tik pradedantiems naudotis išmaniuoju telefonu bei internetu. Išmanios programėlės padeda užblokuoti tam tikrus žmones, aplikacijas, stebėti vaiko buvimo vietą, filtruoti netinkamą turinį bei nustatyti laiko limitą.

Programėlių peržiūra. Tėvams verta peržiūrėti atžalų naudojamas ar planuojamas atsisiųsti programėles. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į tas aplikacijas, kuriose veikia tiesioginės žinutės, vaizdo pokalbiai, failų įkėlimas ir sudaroma galimybė ja naudotis anonimiškai – jais dažnai naudojasi internetiniai sukčiai.


Elgesys socialiniuose tinkluose

Taisyklės socialiniuose tinkluose. Jeigu vaikas pradėjo naudotis socialiniais tinklais, vertėtų pasikalbėti apie tam tikras taisykles ir ten slypinčius pavojus, kaip patyčios, manipuliacija ar apsimetinėjimas. Tėvams svarbu akcentuoti, kad pastebėjus netinkamą turinį, reikėtų užblokuoti jį paskelbusį vartotoją, atsargiai bendrauti su nepažįstamais žmonėmis, nesusitikti su jais ir neatskleisti informacijos apie save.

Asmeninės informacijos skelbimas. Bendraudami internete vaikai dažnai dalinasi savo asmenine informacija, nuotraukomis ar atostogų planais – ši viešai prieinama informacija tampa lengvu taikiniu vagims ir kibernetiniams sukčiams. Tėvams svarbu su atžalomis kalbėtis apie šiuos pavojus, informuoti juos, kodėl reikia riboti skelbiamą informaciją ir tai, kas ją gali matyti.
Privatumo nustatymai. Interneto naršyklėse, mobiliųjų operacijų sistemose ir socialiniuose tinkluose veikia privatumo apsaugos nustatymai. Jei jie bus išjungti, vaiko informacija gali perimti įsilaužėliai. Tėvai turėtų atitinkamai pritaikyti atžalų įrenginius ir mokyti paauglius, kodėl svarbu visuomet užtikrinti, kad apsaugos nustatymai būtų įjungti.

Netinkamo turinio blokavimas. Išmokykite atžalas pranešti arba blokuoti netinkamą turinį, įžeidžiančius komentarus ar vartotojus. Tėvai turėtų akcentuoti, kad vaikai nesiveltų į diskusijas su nepažįstamais žmonėmis internete, o bendraujant su bendraklasiais ar draugais turėtų laikytis svarbiausių etikos taisyklių ir nerašyti to, ko nesakytų realybėje.


Daugiau informacijos:
Asta Buitkutė
„Tele2“ atstovė ryšiams su visuomene
M +370 668 00 467
@ asta.buitkute@tele2.com


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN