Sausio 13-osios aukoms atminti – iniciatyva „Sustok už didvyrius“, atminimo laužai, istorinės Lietuvos vėliavos pakėlimo ceremonija ir kitos pilietinės iniciatyvos

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Tauragės r.

Sausio 13-ąją, Laisvės gynėjų dieną, Tauragėje bus minima prieš trisdešimt vienerius metus pasiekta pilietinė pergalė ir pagerbtos tragiškų Sausio 13-osios įvykių aukos. Šią dieną visus rajono gyventojus kviečiame prisiminti mūsų šalies didvyrius ir prisijungti prie Tauragės rajono savivaldybės administracijos ir „Lions“ klubo akcijos „Sustok už didvyrius“ bei dalyvauti kitose, šiai dienai paminėti skirtuose, pilietinėse iniciatyvose.

Pilietinėmis iniciatyvomis prisimenamas 1991 metų sausis, kai vienybės ir laisvės siekio vedini Lietuvos piliečiai pasiekė istorinę pergalę. Tauta atsilaikė prieš sovietinių okupantų ir vietinių kolaborantų agresiją bei bandymą karine jėga įvykdyti perversmą ir apgynė atkurtos valstybės nepriklausomybę.

Sausio 13-osios rytas bus pradedamas pilietine akcija „ Atmintis gyva, nes liudija“. Jos metu visoje Lietuvoje, 8.00 val. dešimčiai minučių languose bus uždegamos žvakutes, kurios simbolizuoja gyvybę, šviesą, teisingumą, atmintį ir vienybę. Šiais metais pilietinė iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija“ Lietuvoje vyks jau penkioliktą kartą.

Laisvę gynusiems didvyriams atminti organizuojama ir jau tradicija tapusi Tauragės rajono savivaldybės ir „Lions“ klubo iniciatyva „Sustok už didvyrius“. Visus rajono gyventojus kviečiame 13.00 val. vienai minutei sustoti pagrindinėse Tauragės gatvėse ir savo namų kiemuose, iškelti trispalvę.

„Prie organizuojamos iniciatyvos prisijungę tauragiškiai prisimena šią tautai reikšmingą pergalę, net tik sustodami gatvėse, bet ir iškeldami vėliavas savo namų kiemuose. Tegul ir šiemet ši istorinė akimirka puoselėja pilietiškumą ir patriotiškumą mūsų širdyse bei leidžia drąsiai stovėti laisvame, nepriklausomame demokratijos kelyje“,– sako Tauragės rajono savivaldybės meras Dovydas Kaminskas.

„Lions“ klubo prezidentas Kęstutis Patašius džiaugiasi, kad klubo ir savivaldybės iniciatyva „Sustok už didvyrius“ įgauna vis didesnį mastą. Pasak jo, labai svarbu prisiminti ir mus gynusius didvyrius, ir mūsų tėvus bei senelius, kurie savo vienybę, patriotiškumą ir ryžtą kovoti dėl laisvės perdavė ateities kartoms. „Semdamiesi stiprybės iš praeities galime kurti geresnę savo krašto istoriją“,– teigia Kęstutis Patašius.

Pirmą kartą didvyriams atminti, šlaite prie tilto per Jūros upę, suplazdės ir Lietuvos valstybinė istorinė vėliava. Jos pakėlimo ceremonija vyks 12.30 val., skambant Tautiškai giesmei. Ceremonijos metu už Sausio 13-osios aukas ir Lietuvos laisvės gynėjus, už Lietuvos valstybę ir jos žmones, už Tauragę ir tauragiškius aidės ir kariškių salvės.

17.00 val. vyks Šv. Mišios Tauragės Švč. Trejybės bažnyčioje, o 18.00 val. Tauragėje Bažnyčių ir Stoties gatvių sankirtoje link Bažnyčios skvero suliepsnos 14 Atminimo laužų, kviečiančių atminti ir pagerbti visus kovojusius už Lietuvos laisvę. Šią dieną susitikime pasidalinti karšta arbata iš atsineštų termosų, bendra daina, laužų šiluma ir tuo jausmu, kuris visus vienijo prieš 31-erius metus.

Atminimo valanda „Tiems, kurie buvo“ – tai dainų, poezijos, prisiminimų vakaras po sausio 13-osios dangum. Prie Atminimo laužų kviečiami visi tauragiškiai, Šaulių sąjungos atstovai, kariškiai, Tauragės jaunimo organizacijos, bendruomenės.

Atminimo valanda tęsis iki 19.00 val. ir užsibaigs gėlių padėjimu ir žvakelių uždegimu prie paminklo Sausio 13-osios aukoms atminti, Senosiose kapinėse.

Jūsų užfiksuotomis Sausio 13-osios minėjimo akimirkomis kviečiame pasidalinti ir socialiniuose tinkluose naudojant vieningą grotažymę #SustokUžDidvyrius.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN