Žvarbiam rudens vakarui – spalvinga užkandžių lenta

El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Sukate galvas, ką skanaus pagaminti jaukiam vakarui ar kuo pavaišinti užsukusius svečius? Užkandžių lenta tokiais atvejais yra geriausias sprendimas – jei pasirinksite tinkamus produktus, ką paragauti ras gurmanai, vegetarai ir net itin maistui išrankūs žmonės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tiek rinkdamiesi kasdienes prekes, tiek užkandžius pirkėjai tampa išrankūs ir į jų krepšelius pakliūva įmantrūs ingredientai.

Derinkite įvairius skonius

„Pastebime, kad pirkėjai tampa tikrais gurmanais. Jie atidžiai renkasi ir  užkandžius. Analizuodami duomenis matome, kad tinklo pirkėjų krepšeliuose atsiduria įvairūs riešutai, tokie kaip pistacijos, graikiniai bei žemės, džiovinti vaisiai: slyvos, razinos, džiovinti abrikosai. Be to, žmonės užkandžiams dažnai renkasi ir daržoves bei vaisius ir uogas. Taip pat įmantresnius sūrius bei kumpius. Pavyzdžiui, mėlynojo pelėsio, bri sūrius bei Viduržemio jūros regionuose pamėgtus Parmos ar Serano kumpius – šių produktų pardavimai išauga artėjant savaitgaliams ar prieš šventes“, – sako V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, teigia, kad dažniausiai ruošiant ypatingo skonio užkandžių lentas derinami įvairiausi sūriai, vaisiai, uogos, užtepėlės, stengiamasi juos patiekti patraukliai, ieškoti naujų skonių derinių. Subalansuotam skoniui ant lentos turi atsidurti kas nors sūraus – sūris ar kumpis, rūgštaus – džiovinti vaisiai, pavyzdžiui spanguolės, traškaus – naminiai traškučiai ar krekeriai. Taip pat reikia nepamiršti ir saldaus pasirinkimo, o galiausiai pridėti ko nors gaivaus – vaisių ar uogų.

Fantazijos ir laiko klausimas

Pasak V. Juodkazienės, toks užkandžių patiekimo būdas labai žaismingas, o produktus bei jų kiekį lengvą parinkti pagal valgysiančių skaičių ir kiekvieno asmeninius poreikius. Be to, pasigaminti užkandžių lentą nėra sunku – dažniausiai pasirinktus produktus tereikia supjaustyti ir gražiai išdėlioti ant pasirinkto paviršiaus. Tam tiks namuose naudojamos medinės virtuvės lentelės, šventiškesni padėklai ar kelių aukštų stovai. Kas atsidurs ant užkandžių lentos – fantazijos ir tam skiriamo laiko klausimas.

„Jeigu skubate, lentą galite papuošti įvairiausiais sūriais, kumpiais, alyvuogėmis, uogomis bei vaisiais, parduotuvėje įsigytomis užtepėlėmis ar humusu, krekeriais. Jeigu laiko turite daugiau – užkandžių lentai galite pasigaminti pačių įvairiausių nedidelių, elegantiškų, vieno kąsnio užkandukų. Pavyzdžiui, sumuštinių su džemais, čatniais, kumpiu ir sūriu ar užkandžių krepšelius, kuriuos galite pagardinti nuo užtepėlių ir daržovių iki mėgstamų jūros gėrybių“, – teigia V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė nepaprasto skonio užkandžių lentą siūlo pasigaminti ir namuose bei dalijasi keliais paprastais receptais.

Polentos trikampiai su šonine, mėlynuoju sūriu bei datulėmis

Jums reikės:
200 g polentos (kukurūzų kruopų)

150 g šoninės

200 g gorgonzolos

200 g datulių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio juodųjų pipirų

2 v. š. alyvuogių aliejaus

Pagaminimas:

Polentą išvirkite pasūdytame vandenyje pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Paruoštą kukurūzų košę supilkite į kvadratinį indą, išlyginkite paviršių ir leiskite atvėsti. Kai košė sukietės, supjaustykite gautą formą mažais trikampiais. Pirmiausia suformuotas trikampes duoneles pakepinkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus, po to perkelkite į kitą, švarią, keptuvę ir kepkite, kol apskrus. Galiausiai polentos gabalėlius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kuris sugers perteklinius riebalus. Iš datulių pašalinkite kauliukus, o sūrį supjaustykite griežinėliais. Ant kiekvieno trikampio dėkite po gabalėlį šoninės, gorgonzolos bei datulę. Viską perverkite specialiu pagaliuku arba dantų krapštuku ir patiekite.

Gvakamolės ir krevečių krepšeliai

Jums reikės:

200 g šaldytos tešlos

300 g krevečių uodegėlių

2 česnako skiltelių

Žiupsnelio druskos

Šviežiai maltų juodųjų pipirų

3 v. š. alyvuogių aliejaus

Gvakamolei:

4 avokadų

2-3 žaliųjų citrinų

1 svogūno

2 česnako skiltelių

½ a. š. druskos

½ a. š. juodųjų pipirų

Saujos petražolių lapelių

Saujos kalendrų lapelių

Aitriosios paprikos

Pagaminimas:

Iškočiokite tešlą, apšlakstykite ją alyvuogių aliejumi ir supjaustykite mažais gabalėliais. Išklokite jais kepimo formeles ir kepkite iki 160ºC įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Kol tešla kepa, keptuvėje

įkaitinkite aliejų ir apkepkite krevetes. Praėjus 3-4 minutėms į keptuvę suberkite susmulkintą česnaką, įberkite šiek tiek druskos bei pipirų ir pakepkite. Avokadus nuplaukite, išimkite kauliuką, nulupkite odelę ir sutrinkite minkštimą šakute. Į gautą masę suberkite smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką, aitriąją papriką, petražolių bei kalendrų lapelius, pagardinkite druska, pipirais, įspauskite žaliųjų citrinų sulčių ir viską gerai išmaišykite. Iš iškepusios tešlos suformuokite krepšelius, sudėkite į juos gvakamolę ir ant viršaus uždėkite krevetes. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN