Kaip išvengti chaoso namuose arba tvarkingų namų taisyklės

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Maloniau leisti laiką namuose, kurie yra švarūs ir tvarkingi. Sakoma, kad tai veikia net mūsų emocinę būseną bei nuotaiką. Todėl kuriant namų viziją ir planuojant interjero sprendimus, itin svarbu numatyti kiekvienam daiktui savo vietą – neapkrauta erdvė atrodo kur kas tvarkingiau.
Interjero dizainerė Dovilė Sakevičė dalijasi patarimais, kaip planuoti namų erdves, kuriose būtų kuo mažiau chaoso, o prekybos tinklo „Senukai“ atstovė atskleidžia, kaip klientai suskubo atsinaujinti savo būstus šį sezoną.


Netvarką kuria ne vietoje palikti daiktai

Anot dizainerės, pagrindinė tvarkingų namų paslaptis – tai ne stilingai įrengtas namų interjeras, kuriame viskas dera iki smulkmenų.

„Daugybė namuose matomų smulkių daiktų tik kuria netvarką, ypač jei jie neturi savo vietos. Todėl namuose itin svarbios talpios spintos, komodos, įvairios daiktadėžės, lentynos, kuriose tilptų visi daiktai. Juk tik neperkrauta erdvė yra vizualiai patraukli bei tvarkinga“, – sako D. Sakevičė.

Ji pataria laikui bėgant peržiūrėti, ar visi turimi daiktai, net ir baldai yra reikalingi, naudojami. Galbūt laikinai juos verta perkelti iš gyvenamosios erdvės į sandėliuką, išmesti ar kam nors atiduoti bei taip suteikti erdvei lengvumo, daugiau harmonijos. Nepasilikite daiktų tik todėl, kad galbūt kada nors tai dar gali praversti – jie tik užims vietą namuose, rinks dulkes.
Tai, kad rudenį lietuviai daugiau dėmesio skiria jaukumui bei tvarkai namuose kurti, pastebi ir prekybos tinklų atstovai.

„Ilgėjant vakarams bei daugiau laiko leidžiant namuose, klientai nori juos susitvarkyti bei atsinaujinti, kad čia vyrautų tvarka, švara, harmonija. Tai patvirtina tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėse augantys namų tvarkymo bei švaros prekių, daiktadėžių, įvairių birių produktų laikymo indų bei krepšių pardavimai“, – pristato Elona Uckutė, „Kesko Senukai Lithuania“ rinkodaros direktorė.


Kaip palaikyti tvarką svetainėje?

Planuojant pirkti naujus baldus, reikėtų iš anksto apgalvoti, ką juose laikysite. Jei planuojate rinktis atviras lentynas svetainėje ir jose laikyti mažiau reikalingus daiktus, geriau pasirūpinti daiktadėžėmis. O jei lentynų erdvę planuojate išnaudoti namų dekoravimui, itin svarbu jų neapkrauti.

„Svetainė atrodys tvarkingiau, jei joje vyraus uždaros spintelės bei stalčiai. O atvirose lentynose nenorint sukurti chaoso, itin svarbu, kad čia esantys daiktai derėtų tiek funkciškai, tiek stilistiškai. Tad verta peržiūrėti turimus interjero aksesuarus ir apgalvoti jų vietą“, – pasakoja dizainerė.
Ji taip pat rekomenduoja žurnalais, knygomis ir kitomis smulkmenomis neapkrauti kavos staliuko. Ant jo gali būti tik keli šiuo metu naudojami skaitiniai, bet ne daugiau. O likusius žurnalus patogu sudėti į krepšius ar specialius laikiklius, knygas reikėtų tvarkingai laikyti lentynose.


Dažniausios klaidos miegamojo kambaryje

Miegamasis kambarys – rami asmeninė erdvė, skirta poilsiui, atsipalaidavimui po dienos įvykių bei darbų, tad čia ramybės atmosferos neturėtų darkyti išmėtyti daiktai.

„Šioje miego oazėje svarbu turėti talpią sieninę spintą ar drabužinę, miegamojo lovą su patalynės dėže, kurioje būtų galima laikyti ir įvairius rečiau naudojamus daiktus, bei stalčių ar spintelę turinčius staliukus prie lovos. Tad beliks tik visada panaudotus daiktus bei drabužius padėti į vietą – taip galėsite džiaugtis tvarkinga erdve“, – kalba D. Sakevičė.

Ji atkreipia dėmesį į vieną aspektą, kuris taip pat gali sukurti netvarką miegamajame. Tai – netinkamai parinkta patalynė. Pasak žinovės, itin svarbu patalynės spalvą derinti prie miegamajame vyraujančių atspalvių, atkreipiant dėmesį ir į raštą. Pastelinių spalvų fone ryški tekstilė sugriaus visą interjero stilistiką.

Interjerų kūrėja taip pat pastebi, kad visuomet namuose bus daiktų, kurie užima nemažai vietos, tačiau turėtų būti „nematomi“, pavyzdžiui, išlankstoma rūbų džiovyklė ar lyginimo lenta. Šiuos daiktus patogiausia laikyti sandėliuke ar skalbinių kambaryje. O jei tokių patalpų namuose nėra, šiems daiktams reikėtų numatyti vietą uždarose spintose.


Tvarkingos virtuvės paslaptis

Kalbėdama apie tvarkingą virtuvę, interjero dizainerė visų pirma akcentuoja neapkrautą stalviršį – ant jo reikėtų laikyti tik dažniausiai naudojamus buities prietaisus: arbatinuką, kavos aparatą. Visų kitų įrankių bei virtuvės rakandų vieta – uždarose spintelėse.

„Visuomet spinteles virtuvėje patarčiau montuoti iki pat lubų. Taip išvengsite netvarkingo daiktų laikymo ant jų viršaus, o talpesnėse spintelėse tilps daugiau daiktų“, – rekomenduoja profesionalė.

Tad uždarose spintelėse bei stalčiuose reikėtų laikyti indus, įrankius, bakalėjos prekes, prieskonius bei kitus smulkius daiktus. Anot E. Uckutės, viską patogu sudėlioti į įvairaus dydžio indus ir dėžutes – taip bus ne tik tvarkingiau, tačiau ir greičiau rasite reikalingas smulkmenas.
„Renkantis indelius biriems produktams, svarbu atsižvelgti į jų sandarumą – ši savybė svarbi tam, kad į vidų nepatektų oro ar drėgmės bei kuo ilgiau būtų išsaugotas produktų šviežumas. Tad geriausia rinktis patikimai uždaromus ar užsukamus laikymo indus“, – dalijasi „Senukų“ atstovė.
Interjero dizainerė pastebi, kad estetinį virtuvės vaizdą gadina ir šalia plautuvės sudėlioti indų ploviklių buteliukai. Juos galima pakeisti dailiais dozatoriais, kurie derėtų prie virtuvės interjero. Taip pat nereikėtų palikti kriauklėje ir neplautų indų, o juos švarius geriau dėti į virš plautuvės esančią integruotą indų džiovyklę, ne šalia kriauklės.


Vonioje chaosą lemia net smulkmenos

Tvarkingos vonios paslaptis – talpūs stalčiai ir spintelės, kuriose būtų galima tvarkingai sudėti buitinę chemiją, kasdienes higienos priemones bei rankšluosčius ar kitas reikalingas smulkmenas. Taip pat svarbi ir į akis nekrintanti skalbinių dėžė.

„Planuojant įsigyti vonios baldus, reikia papildomai apgalvoti, kur talpinsite skalbinių krepšį. Jei jo nepavyksta integruoti į baldo stalčių, tai gali tapti ir interjero detale, pratęsiančia vonios kambario dizaino liniją“, – akcentuoja interjerų kūrėja bei priduria, kad tvarkingiau atrodo ir balduose paslėpta skalbyklė bei džiovyklė.

Dar vienas svarbus aspektas išlaikant tvarkingą vonią – teisingas rankšluosčių pasirinkimas. Nors tai atrodo smulkmena, bet ji itin svarbi. Todėl siekiant išvengti chaoso vonios kambaryje, dizainerė rekomenduoja rankšluosčių spalvą derinti prie viso interjero. Pasak jos, jie taip pat gali pagyvinti vienspalvį vonios kambarį – šie tekstilės gaminiai gali tapti keliais ryškesniais jo akcentais.
Norint išlaikyti vieningą kambario stilistiką, svarbus ir kitų vonios kambario aksesuarų tinkamas pasirinkimas – dozatorių, muilinių, tualeto šepečių komplektų. Tai taip pat prisideda prie tvarkos jausmo kūrimo.


Vaida Sindaravičiūtė-Kuosė
Publicum
+370 606 36717
v.kuose@publicum.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN