Kapavietės ir jų priežiūra – kas pasikeitė?

El. pašto adresas: dovile@adverum.lt

Pašėlęs gyvenimo tempas verčia pamiršti Pedro Almodovaro filmo „Sugrįžimas“ sceną, kai ispanės moterys skyrė net kelias valandas milžiniškų savo artimųjų paminklų blizginimui. Dabar pasaulyje, o ypač Europoje, vyrauja paminklų minimalizmas, o pačios kapinės artimųjų lankomos daug rečiau, kartais tik per didžiąsias šventes.

Kapaviečių priežiūra paprastėja

Visoje Lietuvoje veikiančios laidojimo ceremonijų organizavimo sistemos „Rekviem“ kokybės konsultantė Rūta Cimarmanaitė pasakoja, kad pastaraisiais metais keičiasi ne tik laidojimo ceremonijų organizavimo tradicijos.

„Neretai pasirūpinti artimųjų kapais suskumbame prieš lapkričio pirmąją, tačiau sprendimą, kaip bus įrengta kapavietė ir kaip ją reikės prižiūrėti, artimieji priima praėjus kažkiek laiko po laidotuvių, o kartais – net iš karto po jų, – pasakoja R. Cimarmanaitė. – Žmonės vis dažniau pagalvoja apie tai, kad prižiūrėti kapus būtų paprasčiau, galėtų tai daryti rečiau, taip pat pastebime, kad vis dažniau įrengti kapavietę paprašoma šias paslaugas teikiančių įmonių, vėliau – ją prižiūrėti.“

Apie paprastumą ir patogumą įrengiant kapavietes teigia ir laidojimo paslaugų centro Biržuose „Jankausko paslaugos ir prekyba“ vadovas Bronius Jankauskas.

„Dėl žmonių užimtumo dabar daroma taip, kad kapavietei reikėtų kuo mažiau priežiūros. Kapavietės klojamos granito plokštėmis arba plytelėmis. Paliekamas tik nedidelis žemės lopinėlis gėlėms sodinti arba dedama vaza, kurioje būtų galima pamerkti šviežių gėlių. Kartais vietoj gėlių sodinami medeliai“, – sako B. Jankauskas.

Jis pastebi, kad artimiesiems išvažiavus gyventi į užsienį, kapaviečių tvarkymui samdomas žmogus. Jei artimieji gyvena kitame mieste, kapavietės pertvarkomos taip, kad būtų patogu prižiūrėti arba jų priežiūrai samdomi pažįstami, tolimesni giminaičiai. Kapaviečių priežiūra kaip mokama paslauga vis labiau populiarėja.

Dizaino koncepcijos

Keičiantis laikams, keičiasi ir kapinės. Anksčiau kapavietėse buvo madingi dideli, masyvūs paminklai, bet B. Jankauskas atkreipia dėmesį, kad pastaraisiais metais žmonės dažniau renkasi mažus paminkliukus, nors būna ir įdomesnių pageidavimų dėl paminklo formos, pavyzdžiui, pasitaikantys vaikų paminklai – meškutis, širdelė. Vyresniems asmenims skirtiems paminklams išskirtinumo nepastebima. Jiems užsakomuose paminkluose vyrauja klasika ir populiarėja minimalizmas.

Kolumbariumai

Pastebima, kad anksčiau įprastą laidojimą pamažu keičia kremavimas. Lietuvoje taip pat pamažu populiarėja kremavimas bei kolumbariumai. Vienas iš motyvų galėtų būti paprastesnė kapų priežiūra. Lietuvoje kolumbariumai statomi jau daugiau kaip dešimtmetį. Pirmiausia pradėti statyti didžiuosiuose miestuose, vėliau ir rajonuose. Labiausiai kolumbariumai išpopuliarėjo pradėjus veikti Lietuvos krematoriumui.

Naudingi patarimai kapaviečių priežiūrai

Gėlės ir augalai

Laidojimo ceremonijų organizavimo sistemos „Rekviem“ kokybės konsultantė Rūta Cimarmanaitė pataria pagalvoti apie labai paprastus dalykus, vėliau palengvinančius ir kapaviečių priežiūrą:
„Jei norite apsodinti kapavietę įvairiomis gėlėmis, pagalvokite ir apie tai, ar turėsite laiko atvykti ir jas prižiūrėti: nuravėti išaugusias piktžoles, esant sausrai, palaistyti. Be to, jei kapavietė yra po atvira saule, nesirinkite augalų, kurie labiau mėgsta pavėsį. Jei lankysitės prie kapo retai – galite pagalvoti ir apie daugiamečius augalus“, – teigia R. Cimarmanaitė

Nerekomenduojama apsodinti viso kapo gėlėmis, naudoti labai ryškių spalvų arba tokių, kurios nedera tarpusavyje. Augalus reikia rinktis atsakingai. Rekomenduojama sodinti tik tuos, kurie nereikalauja labai daug priežiūros. Neapkraukite kapo ryškiomis dirbtinėmis gėlėmis ar vainikais, jei sodinate medelius, pagalvokite, kokio ūgio jie bus po kelerių metų.

Labiausiai kapaviečių vaizdą gadina paliktos šiukšlės, ypač po švenčių nuvytusios gėlės ar sulytos, purvinos ar gerokai spalvą praradusios dirbtinės gėlės, baigusios degti kapinių žvakės. Viską būtina nurinkti laiku, kaip ir nepamiršti įvertinti kapavietės vietos. Pasak „Rekviem“ atstovės, jei lankotės kapinėse retai – neneškite daug žvakių, nemerkite gyvų gėlių, jei negalėsite jų nurinkti.
Galbūt artimojo kapas yra po medžiais ir rudenį prikrenta daug lapų? Juos taip pat reikėtų sugrėbti ir nurinkti, kad kapavietė nevirstų šiukšlynu.

Atsargus elgesys

Kapinėse gali tykoti ir pavojai. „Geriau pirkite patikimas žvakes, nedėkite jų arti gyvų ar dirbtinių gėlių bei vainikų, kad šie neužsidegtų. Lankydami artimųjų kapus įsitikinkite paminklų saugumu, ne kartą teko girdėti istorijų apie ant žmogaus užvirtusį seną paminklą. Būtina įvertinti ir aplinkinių kapų saugumą, jei matote, jog paminklas gerokai aptrupėjęs, neatrodo saugiai, reikia apie tai pranešti kapinių administracijai“, – pasakoja R. Cimarmanaitė.

Pasak jos, bent kartą per mėnesį aplankyti kapus reikėtų, jei nepavyksta – paprašykite artimųjų arba kreipkitės į šias paslaugas teikiančią įmonę.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN