Akmenės rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje - knyga ir teatras

El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Akmenės rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje Akmenės krašto bibliotekininkai, lankytojai, skaitytojai buvo pakviesti į spektaklį „Karalienė Bona“ pagal Halinos Auderskos romaną. Spektaklio režisierė ir scenarijaus autorė Andrėja Gričiūtė.

Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė mintimis pasidalino apie teatrą, fotografiją, pristatė režisierę Andrėją Gričiutę, kuri prieš kelis metus dirbo Naujosios Akmenės Kultūros centre režisierė. Skaitytojai, žiūrovai iki šiol prisimena režisierės spektaklius, kaip „Partizanų dainų aidas“, tragikomedija „Šalikelė“, „Žemaitė ir trys mylimos“, „Eglė žalčių karalienė“ ir t.t.

Režisierė Andrėja Gričiutė padėkojo Viešosios bibliotekos direktorei Zitai Sinkevičienei už bendradarbiavimą, padovanojo Viešajai bibliotekai į kraštotyros skyrių 1972 m. balandžio 14 dienos išsaugotą nutarimą, skirtą Stasei Niūniavaitei. Tai prasminga dovana, kuri papildė turimą kraštotyrinę medžiagą apie a.a. režisierę Stasę Niūniavaitę. Spektaklis labai sužavėjo visus susirinkusius. Vaidmenis atliko Rasa Vasiliauskienė ir Algimantas Rašimas.

Viešosios bibliotekos skaitytojų aptarnavimo-informacijos skyriaus bibliotekininkė projektinei, edukacinei veiklai Kristina Urniežienė paskaitė skulptoriaus, fotografo Valiaus Remeikos mintis apie kūrybą.

Režisierė Andrėja Gričiutė pristatė skulptoriaus Valiaus Remeikos foto parodą „Įsimintini Lietuvos ženklai“ ir mintimis pasidalino apie jį patį pradėdama V. Remeikos žodžiais: „Norėčiau akmenyje perteikti pilies idėją, iškalant jūsų miesto herbą. Šio herbo fragmentas atitinka mano kaip kūrėjo stilistiką. Herbas būtų lyg antspaudas įspaustas į akmenį, o iš jo šonų atsiskleistų pilies bokštų fragmentai bei senoviniai užrašai, atspindintys miestelio istoriją. Akmenyje iškalti miestelio simboliai, kurie perteiktų žiūrovams, turistams ne tik istoriją, bet ir pačios gyvenvietės dvasią“.

Trumpai pristatė skulptoriaus V. Remeikos biografiją:

2001 m. baigė Pasvalio dailės skyrių.

2008 m. baigė Vilniaus dailės akademijos Telšių dailės fakulteto taikomosios skulptūros studijas.

Valius Remeika – jaunas skulptorius, pabaigęs Vilniaus dailės akademiją Telšių dailės fakultetą taikomosios skulptūros specializaciją, priklausantis Pasvalio rajono „Rats“ profesionalų menininkų klubui, o taip pat ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio skyriaus narys. Su abiejomis menininkų grupėmis skulptorius Valius Remeika dalyvauja bendrose parodose.

2017 m. spalio 14 d. Saločių parke (Pasvalio rajonas) atidengtas paminklas Saločių krašto išnykusiems ir nykstantiems kaimams.

2017 m. rugpjūčio 23 dieną Baltijos kelio minėjimo renginyje (Panevėžio – Rygos 51 kilometre) atidengė paminklą nuo Akmenės rajono, kuris mini istorinį momentą 1989 m. Baltijos kelią, kuriame rankomis susikibo trys tautos: Estija, Latvija, Lietuva.

2016 m. Skulptoriaus Valiaus Remeikos darbų parodos atidarymas Vaškų kultūros centre (Pasvalio rajonas)

2015 m. Pasvalio krašto muziejuje pristatytos dvi parodos – menininkų klubo „Rats“ dailės darbai ir vilniečio dailininko Vaidoto Kvašio tapybos paroda. Akmens skulptorius Valius Remeika, salotiškis, bene jauniausias parodos autorius, darbus eksponuojantis su savo buvusiais mokytojais, o dabar ir kolegomis. Ir jau radęs savitą braižą, parodoje pateikęs akmens skulptūras: „Piniginė“, „Medžiotojo kuprinė“, „Jūros dugnas“.

2014 m. Savo gimtojo miestelio Saločių 500 metų jubiliejaus proga teko sukurti jubiliejinį paminklą su miestelio herbu ir užrašu „500 Saločiams“.

Ne kartą skulptoriui Valiui Remeikai teko iš akmens įamžinti sodybose gyvenančių žmonių protėvių šaknis. 2013 m. Pasvalio rajone, Deveitonių kaime prie sodybos įėjimo ant šio akmens skulptorius Valius Remeika iškalė „Čia Steponavičių šaknys“. Tais pačiais metais Biržų rajone Kučgalio kaime žuvusiems partizanams buvo sukurtas atminimo paminklas. Panevėžio rajone išnykusiam kaimui atminti - „Margiai“.

2010 m. Pasvalio krašto muziejuje buvo suorganizavęs savo skulptūrų personalinę parodą.

2010 m. Saločių miestelio skulptorius Valius Remeika Pasvalio miesto poilsio skverui sukūrė istorinį faktą atspindinčią kompoziciją, į tunelį įvažiuojančio siauruko vagono imitaciją. Siauruko vagono imitaciją atspindi siauruko važiuoklė, tunelį – akmuo. Idėjų dienos dalyviai pasiūlė akmenyje iškalti atmintinus žodžius „Trėmimams atminti“, o poilsio skverą pavadinti atminties, kančios ir vilties, tikėjimo, prakalbintos praeities skveru. Tai trėmimo į Sibirą ir kančios akmeninės skulptūros simbolis, menantis skaudžią Lietuvos istorinį laikotarpį.

2010 m. Panevėžio rajone įamžintas išnykęs kaimas „Preibiai“.

Valius Remeika kuria iš akmens įvairius suvenyrus, nominacijas renginiams, įvairius apdovanojimus ir skulptūrėles iš akmens. Visa kūryba ir idėjos yra įgyvendinamos paprastuose lietuviško lauko akmenyse, kuriuose atgyja įvairūs gyvūnų, paukščių, augalų ar daiktų motyvai.

Seniau akmens tašymas Lietuvoje buvo plačiau paplitęs, o akmenys vertinti labiau. Su senovės lietuvių religija, su dangaus kūnų garbinimu siejami akmenys, kuriuose iškalti įvairūs ženklai – saulė, mėnulis, žvaigždės ir kt. Akmenį prakalbinti ir jo dvasias pažadinti geba jaunas skulptorius Valius Remeika.

2017 m. Baltijos kelio akmuo Akmenei Baltijos kelyje Via Baltica

2018 m. Saločiuose kompozicija skirta Lietuvos 100-mečiui

2018 m. dalyvavo Tarptautiniame akmentašių simpoziume Oberkirchene

Valiaus Remeikos kūrybinį kelią ir jo darbus galite pamatyti internetinėje svetainėje skulpturele.lt.

Foto parodoje yra eksponuojama nuotrauką „Baltijos kelias“ Akmenės krašto žmonių paminklas. Šio paminklo autorius skulptorius Valius Remeika. Sukurti šį paminklą skulptoriui Valiui Remeikai pasiūlė gerbiamas Viktoras Karpalovas.

Gerbiamas skulptorius kūryboje įprasminą istorinius įvykius. Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė padėkojo gerbiamai režisierei A. Gričiutei, gerbiamam skulptoriui V. Remeikai, padovanojo savo išleistas knygas „Rašau Simonui Daukantui“ ir „Kūrybos paukštė viršum Tėvynės klonių“. Režisierė, artistai gerbėjų buvo apdovanoti gėlėmis, mielais žodžiais.

Skulptoriaus Valiaus Remeikos kurtą sagę Viešosios bibliotekos direktorei Zitai Sinkevičienei įteikė režisierė A. Gričiutė.

Foto paroda Viešojoje bibliotekoje bus eksponuojama kovo 22 – balandžio 21 dienomis.

Maloniai kviečiame apsilankyti.

Viešosios bibliotekos direktorė

Zita Sinkevičienė

Dalios Markulienės nuotraukoje iš kairės į dešinę: Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė, Skaitytojų aptarnavimo – informacijos skyriaus bibliotekininkė projektinei, edukacinei veiklai Kristina Urniežienė, spektaklio „Karalienė Bona“ režisierė Andrėja Gričiutė, aktoriai Rasa Vasiliauskienė ir Algimantas Rašimas


šaltinis: http://akmene.lt/go.php/lit/Knyga-ir-teatras


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN