Chromo papildai gali apsaugoti nuo 2 tipo diabeto

Naujienos: Mokslas , 2020-04-30 16:23
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Vis didėjantis 2 tipo diabeto atvejų skaičius Vakarų šalyse kelia susirūpinimą sveikatos priežiūros specialistams, tačiau tyrimų rezultatai rodo, kad chromas yra naudingas diabeto prevencijai.

Dėl nesveikos mitybos ir sveikos gyvensenos nepaisymo vis daugiau Vakarų šalių gyventojų suserga 2 tipo diabetu; ši ligos forma paprastai susijusi su atsparumu insulino poveikiui. Gydytojai ir mokslininkai nerimauja dėl diabeto epideminio lygio paplitimo, tačiau tyrimų rezultatai rodo, kad mikroelemento chromo papildai gali šiek tiek apsaugoti nuo šios ligos. Remiantis dviejų neseniai paskelbtų Amerikos tyrimų rezultatais, kasdien vartojant chromo papildus pavojus susirgti diabetu gali sumažėti net 20–30 procentų.

27 procentais mažesnis pavojus
Vieno tyrimo metu, kuriame dalyvavo 28 539 tiriamieji, iš jų 58 procentai vartojo papildus (beveik 29 procentai jų vartojo papildus, kurių sudėtyje buvo chromo). Bostono Vaikų ligoninės tyrėjai pastebėjo, kad vartojusiesiems chromo papildus pavojus susirgti diabetu buvo 27 procentais mažesnis.

Mažiau metabolinio sindromo atvejų
Kito tyrimo metu grupė tyrėjų iš Indianos universiteto Blumingdeile apžiūrėjo 3 648 amerikiečius, kurių amžius tyrimo pradžioje buvo 20–32 metai. Mokslininkai ištyrė kojų nagų nuokarpas (tai yra patvirtintas būdas chromo kiekiui organizme nustatyti) ir, praėjus 23 metams, nustatė, kad tiriamieji, kurių organizmuose chromo buvo daugiausia, buvo 20 procentų mažiau linkę susirgti metaboliniu sindromu (arba sindromu X), kuris vadinamas ankstyvąja diabeto stadija, pasireiškianti nutukimu, hipertenzija, prasta cukraus kiekio reguliacija kraujyje ir atsparumu insulino poveikiui.

Organinės chromo mielės
Minėtų tyrimų rezultatai neprieštarauja kitiems tyrimų rezultatams, pavyzdžiui, Prahos Karolio universitete atliktas tyrimas, kurio metu čekų mokslininkai nustatė, kad sergantieji 2 tipo diabetu ir vartojantieji papildus, kurių sudėtyje yra natūralių chromo mielių („ChromoPrecise“), kur kas geriau reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, palyginus su vartojančiais placebą (netikras tabletes). Šio tyrimo metu taip pat atskleista, kad ženkliai pagerėjo įvairius chromo papildus vartojusių tiriamųjų diabeto žymenys. Tyrėjai užfiksavo ženkliai mažesnius plazmos gliukozės nevalgius (FPG) ir glikozilinto hemoglobino (HbA1c) kiekius chromo mieles vartojusių tiriamųjų organizme. Vis dėlto, praėjus aštuonioms savaitėms nevartojant chromo mielių, sugrįžo ankstesnės, iki papildų vartojimo buvusios, FPG ir HbA1c kiekių reikšmės.

Apsaugo nuo oksidacinio streso
To paties tyrimo metu nustatyta, kad chromas galimai apsaugo nuo reiškinio, vadinamo „oksidaciniu stresu“, kai potencialiai kenksmingos molekulės, vadinamieji laisvieji radikalai, užpuola sveikas ląsteles ir negrįžtamai jas pažeidžia. Mokslininkai mano, kad oksidacinis stresas susijęs su keletu diabeto komplikacijų, kurios ilguoju laikotarpiu gali rimtai pakenkti pacientų sveikatai.
Šaltinis:
1) Journal of Nutrition, 2015;145:2675-2682
pgo
2) Scientific Reports, 2015;5:15606

3) Biological Trace Element Research 2006 Mar;109(3):215-30.


Kaip veikia chromas?

Chromas yra būtinas mikroelementas ir mineralas, kad žmonės galėtų atlikti įvairias užduotis. Jis padeda paversti riebalus, angliavandenius ir baltymus organizmo energija ir dėl to yra svarbus normaliam svoriui išsaugoti. Dar daugiau – chromas padeda insulinui pernešti gliukozę iš kraujotakos į ląsteles.

Chromas yra chromodulinu vadinamo iš chromo ir keleto aminorūgščių sudaryto komplekso dalis. Jei insulinas ląsteles veikia iš išorės, tai chromodulinas yra tarsi raktas, iš vidaus atrakinantis kiekvieną ląstelę, kad į ją patektų daugiau cukraus. Jei trūksta chromo, insulinas sunkiau kontroliuoja cukraus kiekį ląstelėse. Dėl to gali susidaryti atsparumas insulinui, kai organizmas išskiria pakankamą insulino kiekį, tačiau netinkamai į jį reaguoja – tiesiog dėl to, kad trūksta chromo.


Iki 10 kartų geriau įsisavinamas chromas

Maistinis chromas ir plačiausiai papilduose aptinkamos jo formos, du sintetinio chromo šaltiniai – chromo pikolinatas ir chromo chloridas – labai prastai įsisavinami, kadangi organizmas veiksmingai įsisavina vos 0,5–2,0 procentus jų. Priešingai negu danų farmacijos bendrovės „Pharma Nord“ sukurtos natūralios chromo mielės „ChromoPrecise“, kurios įsisavinamos iki 10 kartų geriau. „ChromoPrecise“ yra vienintelis ES natūralių chromo mielių preparatas cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti. Dokumentais patvirtintą šio chromo šaltinio biologinį įsisavinimą ir saugumą pripažino Europos maisto saugos tarnyba (angl. European Food Safety Authority arba EFSA).


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN