Literatūrinis renginys, skirtas Tarptautinės gimtosios kalbos dienai

Naujienos: Švietimas , 2020-02-26 17:18
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Akmenės rajono, Kairiškių kaimo filialo vyr. bibliotekininkė Janina Čibirienė pakvietė bibliotekos skaitytojus, lankytojus į tradicinį bibliotekos renginį, skirtą Tarptautinei gimtosios kalbos dienai. Bibliotekininkė Janina Čibirienė ir Papilės Simono Daukanto gimnazijos gimnazistė Adrijana Badinaitė pasidalino žymių žmonių , rašytojų, istorikų, kalbininkų - Justiuno Marcinkevičiaus, Simono Daukanto, Jono Jablonskio ir kitų mintimis apie gimtąją kalbą, istoriją.

Literatūriniame renginyje dalyvavo ir savo kūrybą skaitė Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos pirmininkė, periodinio leidinio „Gintaro gimtinė“ redaktorė, poetė Dalia Milukaitė – Buragienė. Poetė mintimis pasidalino apie lietuvių gimtosios kalbos svarbą, apie lietuvių poetų kūrybą, apie knygų, almanachų rengimą, leidybą, apie Lietuvoje rengiamus literatūrinius renginius, kuriuos ji organizavo. Padėkota Viešosios bibliotekos direktorei, Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos Garbės narei, Akmenės krašto literatų klubo „Žiemgalija“ pirmininkei Zitai Sinkevičienei už organizuojamus literatūrinius renginius, konferencijas, kurios garsina Akmenės kraštą Lietuvoje. Poetė Dalia Milukaitė – Buragienė padeklamavo eilėraščius „Lietuvių kalbai“, „Akyse debesų“, „Lietuva“, „Poezijai“ ir kitus. Poetė Kairiškių kaimo filialo vyr. bibliotekininkei Janinai Čibirienei padovanojo poezijos knygą „Skamba devynbalsė mūza“.

Renginyje mokytoja Rita Masiulienė pristatė Chakelį Lemcheną, kilusį iš Papilės miestelio. Chakelis Lemchenas mokėsi Vilniaus Universitete, kuriame Lietuvių kalbą dėstė žymus kalbininkas Jonas Jablonskis. Rita Masiulienė supažindino su Ch. Lemcheno biografija, nuveiktais darbais („Lietuvių kalbos įtaka lietuvių žydų tarmei“), parengtai žodynais: 1960 metais išleistais „Rusų – lietuvių kalbų žodynas“, 1951 m. „Tarptautinių žodžių žodynas“.

Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė mintimis pasidalino apie akmeniškę bibliotekininkę, Pasaulio Tautų teisuolę Oną Šimaitę. Paskaitė ištrauką iš Julijos Šukys knygos „Epistolofilija“, pasidalino mintimisapie renginį „Ona Šimaitė – Vilniaus legenda“, skirtą Onai Šimaitei Vilniaus universiteto bibliotekoje, apie atidengtą Onos Šimaitės portretą Vilniaus universiteto komunikacijos erdvėje. Portreto autorius dailininkas Modestas Saukaitis. Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė mintimis pasidalino apie Akmenės krašto literatų kūrybą, paskaitė savo rašytą recenziją, skirtą poetės Vitalijos Žakienės leidžiamai poezijos knygai, padėkojo Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos pirmininkei Daliai Milukaitei-Buragienei už literatūrinį bendradarbiavimą.

Renginyje dalyvavo poetė, dainuojamosios poezijos kūrėja Vilhelmina Imbrienė, kuri skaitytojams padovanojo dvi sukurtas dainas „Žirgui“ ir „Lelija“ ir dainas, skirtas Lietuvai, kalbai, gimtinei. Poetė iš Ventos Irena Viršulienė paskaitė savo eilėraščių iš almanacho „Eilėraščio takais“: „Žodžiai“, „Tau“, „Laikas“ ir kitus. Poetė, Akmenės krašto literate Vitalija Žakienė mintimis pasidalino apie leidžiamą savo poezijos knygą. Vyr. bibliotekininkė Janina Čibirienė paskaitė poetės V. Žakienės eilių.

Bibliotekoje buvo parengta spaudinių paroda, skirta lietuvių kalbai.

Teksto autorė
Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė
šaltinis: https://akmene.lt/naujienos/literaturinis-renginys-skirtas-tarptautines-gimtosios-kalbos-dienai/1328


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN