Patvirtintas 2020 metų Kretingos rajono savivaldybės biudžetas

Naujienos: Savivalda , 2020-02-21 18:49
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kretingos r.

Ketvirtadienį Kretingos rajono savivaldybės taryba patvirtino 2020 metų Savivaldybės biudžetą. Planuojama, kad šiemet rajono pajamos augs daugiau nei milijonu eurų, palyginti su pernai, o gautos didesnės lėšos bus investuojamos į rajonui svarbių infrastruktūros objektų statybas, gatvių rekonstrukciją, švietimo, socialinių bei sveikatos paslaugų gerinimą ir kt.
„Tai atsakingai ir racionaliai suplanuotas biudžetas, išjudinantis daug metų nespręstas rajono problemas švietimo, socialinėse ir savivaldybės turto valdymo srityse, - sako Kretingos rajono meras Antanas Kalnius. - Kartu vienas didžiausių šių metų biudžeto prioritetų – užbaigti pradėtus svarbiausius rajono infrastruktūros projektus ir lygiagrečiai pradėti įgyvendinti naujas ambicijas.“
Rekonstruos Vilniaus gatvę
Planuojama, kad 2020-aisiais Kretingos rajono savivaldybės biudžeto pajamos sieks 46,267 mln. eurų (patikslintos 2019-ųjų biudžeto pajamos – 45,195 mln. eurų.). Pajamos augs dėl planuojamo surinkti didesnio gyventojų pajamų mokesčio, kitų mokesčių, didėjančių valstybės dotacijų, planuojamos gauti Europos Sąjungos paramos lėšų. Patvirtintas šių metų biudžeto yra subalansuotas – t. y. jo išlaidos yra tokio pat dydžio, kaip ir pajamos.
2020-aisiais ketinama užbaigti vienos pagrindinių Kretingos gatvių – Vilniaus gatvės – rekonstrukcijos, futbolo aikštės su dirbtine danga įrengimo, Kretingos dvaro rūmų verandos atstatymo darbus. Reikalingos lėšos numatytos ir Kretingos sporto ir sveikatingumo komplekso bei nakvynės namų statybos darbų užbaigimui, Salantų gimnazijos rekonstrukcijai.
Taip pat planuojama investuoti į rajono vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros gerinimą, naujų požeminių ir pusiau požeminių komunalinių atliekų konteinerių aikštelių įrengimą, gatvių apšvietimo modernizavimą ir plėtrą, rajono sveikatos įstaigų medicininės įrangos atnaujinimą, mokymo sąlygų švietimo įstaigose gerinimą, bendruomeninių vaikų gyvenimo namų Kretingos mieste atsiradimą, nemokamo Wi-Fi ryšio prieigų viešose erdvėse, elektromobilių įkrovimo stotelių įrengimą bei kt.
Lygiagrečiai Savivaldybė ruošiasi ir naujų rajonui svarbių infrastruktūros projektų įgyvendinimui. 2020-ųjų biudžete suplanuota parengti Kretingos miesto stadiono, sporto aikštyno prie Pranciškonų gimnazijos, Kretingos muziejaus žiemos sodo oranžerijos, Rotušės aikštės, Tiekėjų gatvės Kretingoje, lopšelių-darželių Eglutė ir Pasagėlė pastatų rekonstrukcijos, mokyklos-darželio Žibutė vidaus patalpų, Vydmantų gimnazijos aktų ir Kretingos S. Daukanto progimnazijos sporto salių bei kitų objektų rekonstrukcijos, kapitalinio remonto techninius projektus ar kitą reikalingą dokumentaciją. Dalyje šių objektų statybininkai turėtų pradėti darbuotis ateinančiais metais.
Toliau atnaujinama gyvenviečių infrastruktūra
Be Vilniaus gatvės, 2020-aisiais numatyta užbaigti Teresiečių ir Rytų gatvių Kretingoje rekonstrukcijos darbus. Taip pat planuojama išasfaltuoti į Padvarių globos namus vedančią Vilties gatvę, dalį Sodų gatvės Padvariuose, Jazminų gatvę „Minijos“ ir Vingio gatvę „Rubulių“ sodų bendrijose bei kt.
Šiemet toliau bus investuojama ir į rajono gyvenviečių viešosios infrastruktūros atnaujinimą. Numatoma baigti anksčiau pradėtus darbus Salantuose – sutvarkyti S. Neries, Salantos, Laivių, A. Salio ir J. Janonio gatves, šaligatvius, apšvietimo tinklus, įrengti naujas sporto ir vaikų žaidimų, krepšinio, lauko teniso, lauko treniruoklių aikšteles Salantų parke, naują pėsčiųjų taką prie Salantų tvenkinio bei kt.
Darbėnuose bus tvarkomos pagrindinės Skuodo ir Palangos gatvės, įrengiant pėsčiųjų takus ir apšvietimą, sutvarkyta teritorija prie Darbėnų tvenkinio, įrengiant maudyklą, pėsčiųjų takus, apšvietimą, taip pat numatyta įrengti naujas vaikų žaidimų ir sporto aikšteles bei kt.
Kartu šiemet numatoma baigti ir Kūlupėnų, Grūšlaukės, Kartenos, Kurmaičių, Nasrėnų gyvenviečių viešosios infrastruktūros sutvarkymo projektus.
Spręs patys gyventojai
Nuo šių metų pradžios Kretingos rajono gyventojai galės ir patys spręsti, kur panaudoti dalį savivaldybės biudžeto lėšų, skirtų gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti bei kurti.
Savo iniciatyvas gyventojai kviečiami teikti iki kovo 1 dienos. Kuriuos iš pateiktų projektų įgyvendinti – balsuodami taip pat spręs patys gyventojai.
Startavus Gyventojų iniciatyvų projektui, Kretingos rajonas tapo pirmuoju, kurio gyventojai patys gali tiesiogiai skirstyti dalį savivaldybės biudžeto. Ligi šiol tokią galimybę Lietuvoje turi tik kelių miestų – Alytaus, Šiaulių ir Panevėžio – savivaldybių gyventojai.
PAGRINDINIAI 2020 METŲ KRETINGOS RAJONO SAVIVALDYBĖS BIUDŽETO SKAIČIAI
Biudžeto pajamos:
Gyventojų pajamų mokestis – 20,304 mln. eurų;
Nekilnojamojo turto mokestis – 0,780 mln. eurų;
Vietinės rinkliavos – 1,360 mln. eurų;
Kiti mokesčiai ir pajamos – 2,112 mln. eurų;
Valstybės dotacijos – 15,021 mln. eurų;
ES paramos lėšos – 3,642 mln. eurų;
Skolintos lėšos – 1,056 mln. eurų;
Metų pradžios apyvartinių lėšų likutis – 1,992 mln. eurų.

Biudžeto išlaidos:
Švietimo programa – 18,722 mln. eurų (40,5 proc. viso biudžeto);
Strateginio planavimo ir investicijų programa – 6,299 mln .eurų (13,6 proc. viso biudžeto);
Vietinio ūkio programa – 4,993 mln. eurų (10,8 proc. biudžeto);
Seniūnijų programa – 3,187 mln. eurų (6,9 proc. viso biudžeto);
Socialinės paramos programa – 4,429 mln .eurų (9,6 proc. biudžeto);
Kultūros programa – 3,139 mln. eurų (6,8 proc. biudžeto);
Bendroji programa – 4,064 mln. eurų (8,8 proc. biudžeto);
Kitos programos – 1,43 mln. eurų (3,2 proc. biudžeto).

Daugiau informacijos suteiks:
Antanas Kalnius
Kretingos rajono savivaldybės meras
Mob. 8 619 31341
El. p. antanas.kalnius@kretinga.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN