Klaipėdos žiūrovams – garsi Moljero komedija ir „Šventė“

Naujienos: Renginiai , 2020-01-08 20:24
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Klaipėdos m.

Kol į Klaipėdos uostą laivai plukdys sunkius krovinius, Nacionalinis Kauno dramos teatras į uostamiestį atgabens kultūros krovinį – spektaklius „Aš – Moljeras“ pagal Moljero kūrybą ir „Šventė“. Spektakliai bus rodomi vasario 6 ir 7 d. 18 val. Klaipėdos dramos teatre.

Pjesė, kviečianti atsipalaiduoti ir skaniai pasijuokti

Spektaklis „Aš – Moljeras“ – tai prancūzų komediografo Moljero pjesės „Tariamas ligonis“ ir biografijos faktų variacija. Garsus dramaturgas skelbė, kad šis kūrinys yra skirtas žmonėms pailsėti po sunkios darbo dienos, nes juokas – geriausias daktaras! Veikiausiai, žymus autorius neprieštarautų, kad ji neabejotinai atstotų vitamino C dozę sužvarbusiems žiūrovams.

„Aš – Moljeras“ – šmaikštus pasakojimas apie seną turtuolį Arganą, kas mėnesį nemažą sumą paklojantį daktarams ir vaistininkams. Išleisti dukterį už daktaro ir gauti nemokamas paslaugas iš žento, jo galva, puikus sumanymas. Tik, ar jo planas neapvirs aukštyn kojomis? Spektaklio režisierė I. Paliulytė pjesę papildė teatro užkulisiais bei Moljero biografijos faktais – jis mirė vaidindamas būtent šį spektaklį. Šis ir kiti epizodai paslaptingą ir trapią aktoriaus prigimtį spektaklyje atskleidžia kaip kūrybos ir meno triumfą.

Dviejų dalių komedija kupina žavių klounados elementų. Joje karaliauja prancūziškas farsas, pastoralė, net operete, o kerinti muzika, aktorinė improvizacija, šmaikščios situacijos ir intrigos neleis atsikvėpti nė akimirkai. Pasak režisierės, šiame spektaklyje aktoriai žaidžia iki užsimiršimo, iki ašarų. „Spektaklyje labai daug meilės. Tiesiog – morčius! Iki kniaukimo ir kudakavimo!“, – teigia režisierė Inesa Paliulytė. Įspūdingos scenografijos ir kostiumų dailininkė – Kotryna Daujotaitė, nuotaikingą muziką spektakliui sukūrė kompozitorius Raigardas Tautkus, scenos judesį – Marija Baranauskaitė. Ši komedija 2018 m. festivalyje COM.MEDIA (Alytaus miesto teatras) pelnė publikos simpatijų prizą.

Spektaklyje vaidina visas būrys teatro trupės aktorių: Kęstutis Povilaitis, Martyna Gedvilaitė, Karolina Elžbieta Mikolajūnaitė, Arnas Ašmonas, Andrius Gaučas, Nijolė Lepeškaitė, Ugnė Žirgulė, Egidijus Stancikas, Gintautas Bejeris, Henrikas Savickis, Gytis Laskovas, Arūnas Stanionis bei teatro mokyklėlės „Mano teatras“ auklėtinės.

Pjesė uostamiesčio gyventojus bei svečius pradžiugins vasario 6 d. 18 val. Klaipėdos dramos teatre Didžiojoje scenoje.

Vienatvės jausmas didelėje šventėje

Artėjant vasario 16-ajai, spektaklis „Šventė“ padės įsivažiuoti į iškilmingą nuotaiką ir pažvelgti į šią Lietuvai reikšmingą datą šiek tiek kitu kampu – pompastikos pilnoje fiestoje režisierius Agnius Jankevičius atsuko nugarą pakilioms kalboms ir atsigręžė į niekam nesvarbų žmogų, gyvenantį pilkame Lietuvos miestelyje ir bandantį suprasti, ką reiškia mylėti savo artimą ir savo šalį.

Agnius Jankevičius pats parašė tekstą keturiems personažams, kurie monologais meistriškai sudėliojo vienišės, akis bijančios pakelti Konstancijos gyvenimo mozaiką. „Šventėje“ veiksmas vyksta būtent vasario 16-ąją, ir valstybės, ir senyvos moters gimimo dieną, kurią ji padega savo namus.

„Šventės“ kūrėjai provokuoja mąstyti kritiškai ir klausia – ką slepia mūsų švenčių pompastika? Kodėl tiek daug vienatvės masinių švenčių balagane? Ar mylėti savo šalį, reiškia mylėti tai, kas į tavo meilę niekada neatsakys? Atsakymų, ko gero, teks ieškoti ne šventinėse tribūnose, bet degančio namo liepsnoje, kuri vienintelė tegali sušildyti sužvarbusio, niekam nereikalingo žmogaus širdį.

Tragikomiškus monologus atlieka jaunosios kartos aktoriai Pijus Narijauskas, Gintautas Bejeris, Gabrielė Ladygaitė ir visų mylima Jūratė Onaitytė.

Apmąstymus provokuojantis spektaklis vyksta prezidentūros aikštę primenančiame scenovaizdyje (dailininkė Laura Luišaitytė). Jis rekomenduojamas sulaukusiems 16 metų žiūrovams, kuriems teatras įdomus, kaip šių dienų ir praėjusio laikmečio barometras.

Spektaklis, aplankęs įvairias Lietuvos etnografines zonas, į Žemaitiją grįžtą jau trečią kartą ir rodomas vasario 7 dieną 18 val. Klaipėdos dramos teatro Mažojoje salėje.

Bilietai parduodami www.tiketa.lt, www.teatrai.lt ir Tiketos kasose.

Nacionalinio Kauno dramos teatro informacija
Donato Stankevičiaus nuotraukos

Jolanta Garnytė-Jadkauskienė
Atstovė ryšiams su visuomene ir žiniasklaida
Nacionalinis Kauno dramos teatras


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN