A. Bakšinsko komentaras. Ar senatveje gyvensime sočiai?

Naujienos: Mokslas , 2019-12-31 13:34
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Artūras Bakšinskas. Net trečdalį pajamų pensijos kaupimui skiria italai, olandai – penktadalį. Ar gyvensime sočiai pensijoje, skirdami vos kelis procentus?

Italai pensijos kaupimui skiria trečdalį (33 proc.) gaunamų pajamų, olandai – penktadalį (20–22 proc.). Lietuvos gyventojų II pensijų pakopos įmokos siekia vos 3 proc. ir dar valstybės skiriamas skatinimas (1,5 proc.), dalis žmonių kaupia lėšas III pensijų pakopos fonduose arba per gyvybės draudimą. Tačiau akivaizdu, jog ilgalaikiu taupymu rūpinamasi per mažai – EBPO duomenimis, Lietuvos pensija siekia 45 proc. Tai yra pusantro karto mažesnės pajamos, nei turėtų būti. Tuo tarpu rekomenduojamas pensijos dydis – 70 proc. darbingame amžiuje gautų pajamų.

Taigi nestebina faktas, jog net kas septintas Lietuvos gyventojas mano, kad sulaukus pensijos jam teks prašyti socialinės paramos išmokų – tai parodė šiais metais atlikta reprezentatyvi „Spinter tyrimai“ apklausa apie žmonių ilgalaikio taupymo įpročius.

68 proc. taip teigusių apklausos dalyvių yra vyresni nei 36-erių metų amžiaus, dauguma gyvena nedideliuose miesteliuose arba kaimo vietovėse. Tikėtina, jog tokios valstybės paramos tikisi žmonės, dabar negalintys atsidėti lėšų ilgalaikiam taupymui – tai žemesnio išsilavinimo, negaunantys užtektinai pajamų Lietuvos gyventojai.

Tačiau tai – nėra vienintelė priežastis. Nors Lietuvos gyventojai žingsnis po žingsnio vis daugiau pradeda taupyti – kaupia lėšas II pakopoje, renkasi III pakopos pensijų fondus, gyvybės draudimą – vis dar matome žinių trūkumą finansinio raštingumo klausimu. Šalies gyventojai yra labiau linkę gyventi šia minute, o ne atsidėti pajamų juodai dienai, pensijai.

Specialistai rekomenduoja ilgalaikiam taupymui skirti mažiausiai 10 proc. gaunamų mėnesinių pajamų. Pavyzdžiui, jeigu gaunate vidutinio dydžio pajamas, kurios šiuo metu siekia 834 eurų „į rankas“, tai taupymui kas mėnesį reiktų atsidėti 83 eurus. Per metus susidaro solidi suma – beveik 1000 eurų.

Didesnes pajamas gaunantis asmuo turėtų skirti daugiau lėšų taupymui, priešingu atveju, sulaukus pensinio amžiaus gali tekti gerokai pakoreguoti įprastą gyvenimo būdą.

Taupyti galime įvairiais būdais, o valstybė netgi skatina tai daryti. Šiais metais žmonės rinkosi, ar nori kaupti lėšas II pakopoje. Kiekvieną mėnesį galime skirti 3 proc. savo gaunamų pajamų ir atitinkamai gauti 1,5 proc. valstybės skatinimą. Tačiau ar užteks „Sodros“ ir II pakopoje sukauptų lėšų sočiai pensijai?

Kaip teigia Pablo Antolinas, EBPO pensijų ekspertas, Lietuvos gyventojai – mažiausiai lėšų pensijai atsidedanti valstybė, o atidedamų 3 proc. II pakopoje kas mėnesį neužteks, kad senatvėje žmogus turėtų rekomenduojamo dydžio pensiją – 70 proc. gaunamų pajamų darbingame amžiuje.

Mūsų asociacijos inicijuoto tyrimo rezultatai rodo, jog daugiau nei pusė reprezentatyvioje apklausoje dalyvavusių žmonių – 62 proc. – sutiko su teiginiu, jog, norint turėti pakankamai lėšų senatvės poreikiams, kaupimo tik per II pakopą nepakanka. 20 proc. gyventojų šiuo klausimu neturėjo nuomonės, 18 proc. – nesutiko su tokiu teiginiu.

Taigi norėdami oriai gyventi senatvėje, turime pasirūpinti papildomais taupymo būdais. Pavyzdžiui, kaupti lėšas III pensijų pakopoje arba per gyvybės draudimą, investuoti. Džiugu matyti tendenciją, jog, Lietuvos banko duomenimis, gyvybės draudimo įmokos per šių metų dešimt mėnesių augo 8,3 proc. Tai rodo, jog vis daugiau žmonių susirūpina savo ateitimi, ruošiasi juodai dienai ir pensijai. Tačiau vis dar yra nemažai žmonių, kurie mano, kad jų pagrindinis pensijos finansų šaltinis bus „Sodros“ pensija – tokią nuomonę turi 80 proc. reprezentatyvaus tyrimo apie ilgalaikius taupymo įpročius dalyviai.

Ar turėtume daugiau taupyti ir rūpintys savo ateitimi? Taip. Ar valstybė skatina tai daryti? Taip. Taigi belieka pasirinkti geriausią ilgalaikio taupymo būdą ir pradėti tai daryti.


Julija Zajančkauskaitė
Asistentė
Agentūra 1323 (UAB Trylika-dvidešimt trys)
863884902
julija@1323.agency


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN