Kretingos dvaro parke įrengti nauji vardiniai suoliukai

Naujienos: Savivalda , 2019-12-13 21:35
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kretingos r.

Kretingos dvaro istoriniame parke oficialiai pristatyti gyventojų ir įstaigų parkui padovanoti vardiniai suoliukai.
Vasarą Kretingos muziejaus ir Kretingos rajono savivaldybės paskelbta akcija „Dovanoju parkui suoliuką“ kvietė verslininkus, visuomeninius judėjimus, politines partijas, šeimas ar pavienius asmenis padovanoti naujus suoliukus.
Akcijoje sudalyvavusiųjų dėka Kretingos dvaro istoriniame parke iš viso įrengta 11 naujų suoliukų, paženklintų dovanotojų vardais.
„Akcija „Dovanoju parkui suoliuką“ siekėme ne tik pratęsti grafų Tiškevičių puoselėtas mecenatystės ir labdaros tradicijas, bet ir taip suteikti lankytojams malonesnį poilsį parke, praturtinti parko istoriją“, - sakė Kretingos muziejaus direktorė Vida Kanapkienė.
Kretingos dvaro ir parko istorija kupina praradimų ir netekčių. Karai ir žmonių rankos sunaikino Vilniaus vyskupo Igno Masalskio XVIII a. įkurtą vaismedžių sodą, kuris ir buvo būsimo parko pradžia, vėliau grafų Zubovų išpuoselėtą peizažinį parką, kuris XIX a. pirmoje pusėje buvo pripažintas vienas tarp penkių gražiausių Telšių apskrityje. Į istorijos sąvartyną pateko ir grafo Juozapo Tiškevičiaus prieš 145 metus sukurtas augalų ir vandens harmonijos grožis, kuris kažkada traukė lankytojus iš visos Europos, nes Kretingos dvaro parkas iki XX a. pr. buvo vienintelis esantis arčiausiai jūros.
Šiuo metu jau yra atkurta parko takų struktūra, buvusių rožynų fragmentai, fontanas su skulptūra „Mergaitė su vandens skėčiu“ bei kt.
Taip pat jau atstatyta ir renovuota dalis Kretingos dvaro pastatų, o vasarą pradėti istorinės, reprezentacinės dvaro rūmų verandos atstatymo darbai. Juos užbaigus, bus įgyvendinta ir dar viena Kretingos muziejaus vizija – veranda taps nauja, įvairiems renginiams skirta Kretingos kultūrine erdve. Kartu bus išspręstos gaisrinės saugos bei žmonių evakuacijos, žmonių su negalia patekimo į muziejų problemos.
Beveik septyniasdešimties kvadratinių metrų ploto, ant aukšto tinkuoto mūro cokolio stovėjusi vienaukštė veranda buvo nugriauta po Pirmojo pasaulinio karo. Planuojama, kad po beveik šimtmečio pertraukos muzika šioje verandoje vėl skambės ateinančią vasarą.


Daugiau informacijos suteiks:
Vida Kanapkienė
Kretingos muziejaus direktorė
Mob. 868663125


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN