Skaitmeninio raštingumo mokymai Kretingos bibliotekose: sužinoti, išbandyti, suprasti

Naujienos: Švietimas , 2019-12-04 20:12
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kretingos r.

Net 10 mokymo programų!

„Besimokantieji skaitmeninių įgūdžių bibliotekoje visuomet džiaugiasi, kad galės patys susirasti informaciją, kad nebereikės prašyti vaikų pagalbos, pasijaučia savarankiškesni, – sako projekto „Prisijungusi Lietuva” skaitmeninio raštingumo mokymų lektorė Paulina Sutkutė. Mokytis naudotis skaitmeniniais įrenginiais gyventojai ateina patys, tačiau labai išsigandę ir nusiteikę, kad nieko neišmoks ir nieko nesupras. Pastebiu, kad patys besimokantieji linkę save šiek tiek nuvertinti, galbūt todėl, kad skaitmeninės technologijos jiems dar yra naujovė. Mokymų eigoje visiems būna kur kas lengviau, – atsiranda supratimas, ko galima paklausti, kaip atlikti užduotis“.
Lietuvos viešosiose bibliotekose ir daugelyje jų kaimiškųjų filialų gyventojai gali mokytis ne tik skaitmeninio raštingumo pradmenų, bet ir gilinti jau turimas žinias bei įgūdžius. Yra net 9 programos, kuriose gali dalyvauti pradinių žinių turintys dalyviai: „Būk aktyvus, unikalus ir verslus“, „Efektyvus laiko planavimas ir bendravimas“, „Atsakingas turinio skelbimas internete ir saugus naršymas“, „Inovatyvus savęs pristatymas“, „Skaitmeninių nuotraukų apdorojimas ir saugus dalijimasis“, „Pristatymų rengimas“, „Valstybės paslaugos internetu kiekvienam“, „Sumaniau apsipirkime ir atsiskaitykime internetu“, „Planuokime laisvalaikį internetu“. Tikimasi, kad kiekvienas suaugusysis, nepriklausomai nuo jo turimos skaitmeninės patirties, atras sau aktualią mokymosi temą. Išsami informacija apie kiekvieną programą skelbiama https://mokymai.vipt.lt/.
Dalyvavusiųjų mokymuose skaičius rajone nuolat auga
Skaitmeninio raštingumo mokyti Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje pradėjome nuo balandžio mėnesio, kai tik startavo projekto „Prisijungusi Lietuva“ gyventojų mokymai visoje Lietuvoje. Sužinoję apie tokius mokymus bibliotekose, į 18 valandų pradžiamokslio mokymus registravosi neturintys jokių skaitmeninių žinių arba labai ribotus įgūdžius šioje srityje turintys gyventojai, o turintys pagrindus bei norintys sužinoti daugiau, – į 6 valandų mokymų kursą. Tad nuo metų pradžios bibliotekoje ir filialuose mokymus baigė 15 grupių – 165 gyventojai. Iš jų: 84 – pradžiamokslio ir 81 jau turinčiųjų pagrindinius skaitmeninius įgūdžius. Iki metų pabaigos jų skaičius išaugs, nes planuojame apmokyti po dvi pradedančiųjų ir norinčiųjų gilinti savo skaitmeninius įgūdžius grupes. Populiariausios programos yra „Skaitmeninių nuotraukų apdorojimas ir saugus dalijimasis“ bei „Efektyvus laiko planavimas ir bendravimas“.
„Džiaugiamės galėdami padėti gyventojams išmokti naudotis skaitmeninėmis technologijomis mūsų bibliotekoje, – sako Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos direktorė Birutė Karčauskienė. – Akivaizdu, jog per pastaruosius dešimtmečius technologijos keitė mūsų gyvenimą. Jauni žmonės užaugo kartu su jomis, tačiau vyresniajai kartai dar yra pakankamai sunku orientuotis šių dienų technologijų pažangos pasaulyje. Tad bibliotekos nepalieka žmonių skaitmeninės informacijos nuošalėje. Mokytis naudotis technologijų teikiamomis galimybėmis renkasi senjorai, žmonės, ieškantys darbo, bei norintieji tobulinti savo skaitmeninius įgūdžius. Šiuo metu gyventojus moko dvi kvalifikuotos bibliotekos darbuotojos – Asta Kuktorovienė bei Paulina Sutkutė. Mokyti lektorės vyksta ir į bibliotekos filialus. Mokymų poreikis tik auga, – registruojasi vis daugiau jų pageidaujančių gyventojų“.
„Žinoma, labiausiai akys blizga susipažinus su interneto teikiamomis galimybėmis, – mokymų patirtimi dalinasi neseniai lektoriauti prisijungusi Paulina Sutkutė. – Kai duodu užduotį surasti straipsnį jiems aktualia tema, mokymų patalpoje visada įsivyrauja darbinė tyla“.
Projekto „Prisijungusi Lietuva“ skaitmeninio raštingumo mokymų dalyviai džiaugiasi mokymų metu įgytomis praktinėmis žiniomis: kaip naudotis skaitmeniniu įrenginiu, kaip pirkti, mokėti mokesčius, bendrauti ir bendradarbiauti internetu. Taip pat išmoko atsakingiau elgtis su skelbiamos informacijos turiniu, saugiai juo dalintis. Jau daugiau negu 20 tūkstančių Lietuvos gyventojų dalyvavo viešosiose bibliotekose vykstančiuose mokymuose, o iki projekto pabaigos planuojama apmokyti ne mažiau kaip 100 tūkstančių suaugusiųjų, vyresnių negu 18 metų.
Kviečiame ir Jus užsiregistruoti į mokymus! Registruokitės telefonu 8 620 20 961, el. p. mokymai@vipt.lt arba kreipkitės į artimiausią biblioteką. O 14–29 m. jaunuolius, turinčius noro padėti suaugusiesiems įtvirtinti skaitmeninio raštingumo žinias, kviečiame tapti e. skautais bibliotekose ir pasiimti išmaniąją apyrankę.
Apie projektą „Prisijungusi Lietuva”
Projektu siekiama skatinti Lietuvos gyventojus įgyti reikalingų įgūdžių efektyviai, įvairiapusiškai, saugiai ir atsakingai naudotis internetu, į šias veiklas aktyviai įtraukiant vietos bendruomenes.
Projektą įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija. Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.
Skaitmeninio raštingumo mokymus organizuoja asociacija „Viešieji interneto prieigos taškai“ kartu su partneriais UAB „Baltijos kompiuterių akademija“, Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija ir VšĮ „Informacinių technologijų institutas“.


Asta Kuktorovienė
Kretingos rajono savivaldybės
M. Valančiaus viešosios bibliotekos
Informacinių technologijų ir viešinimo skyriaus vedėja
J. K. Chodkevičiaus g. 1B, LT-97130 Kretinga
tel. (8 445) 72 132


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN