Ugdymo inovacijų taikymas Akmenės rajono darželio mikro ir makro aplinkoje

Naujienos: Švietimas , 2019-10-09 17:48
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Akmenės r.

Spalio 3 dieną vaikų lopšelyje-darželyje ,,Buratinas“, ,,Mažųjų laboratorijoje“ vaikų laukė Tautvydas Ribinskas, Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos 4-tos klasės mokinys – LMNŠC Europos sąjungos Jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinio etapo 2019 m. II-os vietos laimėtojas, STEAM mokslų konkurso ,,Mūsų eksperimentas“ 2018 m. II-os vietos, 2019 m. I-os vietos laimėtojas, Lietuvos mokinių jaunųjų tyrėjų Idėjų mugė 2017 m., 2018 m. dalyvis, Kinijos mokslo ir technologijų inovacijų konkurso paaugliams CASTIC, Makao 2019 m. III-os vietos laimėtojas, tarptautinio jaunųjų mokslininkų konkurso Brianske ,,Pirmieji žingsniai moksle“ nugalėtojas 2018 m., Akmenės rajono Jaunųjų tyrėjų konkurso nugalėtojas 2018 m. Tautvydo chemijos mokytoja metodininkė Vaidilutė Šepkauskienė.

Jaunasis mokslininkas demonstravo ir pristatė vaikams eksperimentus:

Vandenilio peroksido katalizinis skilimas

Reagentai:

30 % H2O2 (Vandenilio peroksidas)
98% MnO2 (Mangano oksidas)
Teorinė medžiaga:

H2O2 yra nestabilus, bespalvis, bekvapis skystis, kuris kaitinamas, veikiamas UV ar katalizatorių skyla. Naudojamas katalizatorius MnO2 .

Eiga:

Į 500ml matavimo cilindrą įpilamą 50 ml 30 % H2O2 ir įberiama 5 g MnO2. Vyksta cheminė reakcija: 2H2O2→2H2O+O2 . Reakcijos produktai - vanduo ir deguonis.

Vandenilio sprogimas

Reagentai:

30% HCl (Druskos rūgštis)
Metalas Zn (Cinkas)
Teorinė medžiaga:

Metalai, esantys aktyvumo eilėje prieš H2, išstumia jį iš rūgščių.

Eiga:

Į 100 ml kūginę kolbą įpilama 20 ml 30 % HCl ir įberiamos kelios Zn granulės. Vyksta cheminė reakcija: Zn+2HCl→ZnCl2+H2. Reakcijos produktai – Cinko chloridas ir vandenilio dujos. Vandenilio dujos surenkamos į balioną, kuris užmaunamas ant kūginės kolbos kaklelio. Reakcijai pasibaigus balionas užrišamas ir prie jo prikišama deganti skalelė. Vandenilis sprogsta. Vyksta reakcija: 2H2+O2→2H2O. Reakcijos produktas – vanduo.

H2 (Vandenilis)
KMnO4 redukcijos reakcija

Reagentai:

10 % KMnO4 (Kalio permanganatas)
99% NaOH (Natrio šarmas)
80-90% C6H12O6 (Gliukozė – cukrus)
Teorinė medžiaga:

Tai redukcijos reakcija, kurioje permanganato jonas redukuojamas, o gliukozė oksiduojama. Keičiantis mangano jono oksidacijos laipsniui, keičiasi ir to jono spalva nuo violetinės iki geltonos. Redukuojant nuo +7 iki +6 spalva keičiasi iš violetinės į žalią (mėlyna spalva gaunama susimaišius violetinei ir mėlynai spalvoms). Žalias mangano (VI) jonas nestabilus ir virsta į managano (VII) (violetinis) ir managano (IV) kurio spalva ruda. Mangano (VII) Šarminiame tirpale tai sudaro koloidinę suspensiją, kuri (jei gana praskiesta) gali pasirodyti oranžinė. Gliukozės reakcijos nesudaro spalvos pokyčių, o yra reduktorius.

Eiga:

Į 1000 ml kūginę kolbą įpilama vandens, įberiama 5-10 g NaOH granulių ir 10-20 g cukraus. Kolba maišoma, kol medžiagos ištirpsta. Ištirpus medžiagoms pilamas KMnO4 tirpalas.

KMnO4 (violetinė) → K2MnO4 (žalia) → MnO2 (ruda/geltona)

Kartu su vaikais atliko eksperimentą.

Cukraus oksidacija su kalio chloratu

Reagentai:

99 % KClO3 (Kalio chloratas)
C6H12O6 (Gliukozė)
Teorinė medžiaga:

KClO3 yra stiprus oksidatorius (gali sprogti, užsidegti nuo menkiausio trinktelėjimo), o gliukozė, šiame eksperimente naudotas guminukas, lengvai oksiduojama. Ši reakcija labai audringa, todėl būtinos papildomos apsaugos priemonės.

Eiga:

Į didelį mėgintuvėlį įberiama 3 g KClO3, mėgintuvėlis įstatomas į laboratorinio stovo laikiklį ir kaitinamas spiritinės lemputės liepsnoje, kol išsilydys. Išsilydžius įmetamas guminukas. Vyksta reakcija: C12H22O11 + 8KClO3 → 12CO2 + 11H2O + 8KCl. Reakcijos produktai: anglies dioksidas, vanduo ir kalio chloridas.

Po veiklos, grįžę į grupę, vaikai daug diskutavo apie matytus bandymus ir eksperimentus.

Labai smagu, kad patyriminis STEAM ugdymas Jaunojo mokslininko, vaikams paliko daug gerų įspūdžių, džiugių emocijų.

Veiklą organizavo auklėtoja Daiva Liuberskytė-Šukienė



šaltinis: https://akmene.lt/naujienos/ugdymo-inovaciju-taikymas-darzelio-mikro-ir-makro-aplinkoje/909


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN