Vitaminas D gali neleisti išsivystyti diabetui

Naujienos: Mokslas , 2019-10-02 18:34
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Remiantis naujo tyrimo duomenimis, ikidiabetinės būklės asmenims, kurių kraujyje nedaug vitamino D, mažesnė tikimybė susirgti diabetu vartojant papildus, kurių sudėtyje yra didelė vitamino D dozė.

Jei Jūsų kraujyje nedaug vitamino D ir Jūsų būklė vadinama ikidiabetine, vadinasi, Jums pasireiškė ankstyvosios stadijos diabeto požymiai. Pavojų susirgti diabetu galite sumažinti vartodami papildus, kurių sudėtyje yra didelė vitamino D dozė. Tai patvirtino Irano Teherano Shahid Beheshti medicinos mokslų universiteto mokslininkai, atlikę naują tyrimą su 83 tiriamaisiais. Tyrimo duomenys paskelbti žurnale „Diabetes Research and Clinical Practice“ („Diabeto tyrimai ir klinikinė praktika“).

Papildas, kurio sudėtyje yra didelė vitamino D dozė
Tiriamieji, iš kurių visi buvo ikidiabetinės būklės ir visų organizmuose buvo nedaug vitamino D, buvo atsitiktine tvarka paskirstyti į intervencinę arba kontrolinę grupes. Intervencijos grupės tiriamieji kasdien vartojo papildus, kurių sudėtyje buvo didelė vitamino D dozė, o kontrolinės grupės tiriamieji – atitinkamą kiekį placebo.

Pagerėjo jautrumas insulinui
Pasibaigus šešių mėnesių stebėjimo laikotarpiui, mokslininkai pastebėjo, kad diabeto progresavimo dažnis intervencijos grupėje buvo reikšmingai žemesnis negu placebo grupėje (atitinkamai – 3 ir 28 %). Taip pat pagerėjo intervencijos grupės tiriamųjų jautrumas insulinui.

Rezultatai patvirtinti ir kitais tyrimais
Jų tyrimo rezultatai atitinka ankstesnių vitamino D ir diabeto tyrimų rezultatus. Pavyzdžiui, dvigubai užkoduoto atsitiktinių imčių 19 tiriamųjų, kuriems nustatytas vitamino D trūkumas ir atsparumas insulinui, tyrimas parodė, kad didelės vitamino D dozės pagerina jautrumą insulinui. Tyrimą atliko Niujorko Alberto Einšteino medicinos koledžo mokslininkai.

Vartoti papildus verta
Pagrindinis mūsų vitamino D šaltinis yra vasaros saulė. Šiauriniame pusrutulyje žiemą saulė pakyla pernelyg žemai, tad jos spinduliai per silpni padėti odai sintetinti vitaminą D. Su maistu (daugiausiai su riebia žuvimi) vitamino D gauname nedaug, todėl verta pradėti vartoti papildus.

„D-Pearls“ yra želė kapsulės, kurių viduje gausu aliejinės formos vitamino D3 optimaliam įsisavinimui užtikrinti. Preparatas išbandytas keleto viešai paskelbtų tyrimų metu.

Šaltinis:
Does high-dose vitamin D supplementation impact insulin resistance and risk of development of diabetes in patients with pre-diabetes? A double-blind randomized clinical trial
Diabetes Research and Clinical Practice, Nr. 148, 2019 m. vasaris, 1-9 psl.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN