Vokiečių kultūros diena Šilutėje

Naujienos: Švietimas , 2019-10-02 17:35
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šilutės r.

Rugsėjo 30 dieną jau trečią kartą Šilutėje buvo surengta vokiečių kultūros diena. Mintis minėti tokią dieną kultūrininkams kilo 2017 metų rugsėjo 30-tą, minint Šilutės apylinkėse gimusio vokiečių rašytojo Hermano Zudermano (Hermann Sudermann) 160-ąjį gimtadienį. Ir tai jau tapo gražia tradicija, į kurią kasmet įsijungia vis daugiau Šilutės rajono kultūros ir švietimo įstaigų.
Rugsėjo 30-tos „Vokiečių kultūros dienos“ pirmadienio rytmetys prasidėjo Šilutės rajono mokyklose, kuriose yra dėstoma vokiečių kalba, pamoka „O kaip vokiškai?“. Getės institutas Vilniuje, kuris yra yra tokios dienos partneris, pasiūlė pabandyti sudominti ir nesimokančius vokiečių kalbos moksleivius sužinoti ir išmokti po keletą žodžių. O pradėti tai nuo paprasčiausio - kaip tai būtų vokiškai. Panašu, kad žaidimo forma surengtas trumpas mokymas moksleiviams patiko, ir kas gali žinoti, ar tai nepaskatins jų pabandyti šią kalbą išmokti. Šiame projekte dalyvavo Šilutės M. Jankaus pagrindinės mokyklos mokiniai - mokytoja Eglė Jatautaitė, Šilutės Vydūno gimnazijos moksleiviai, mokytoja Virginija Kiselienė, Vilkyčių pagrindinė mokykla, mokytoja Romualda Malinauskienė, Šilutės pamario pagrindinės mokyklos moksleiviai su mokytoja Vilma Jančiauskiene, Usėnų pagrindinės mokyklos moksleiviai ir mokytoja Liucija Jasevičienė. O Šilutės pirmoji gimnazija su mokytoja Lijana Venckiene surengė pokalbį „Paribio kultūros ženklai Hermano Zudermano kūryboje“.
Vidurdienį Šilutės restoranuose ir kavinėse „Gilija“, „Rambynas“, „Kitchen Inn“, „Heidekrug“ kepykloje bei „Trukio stotelėje“ buvo galima paskanauti vokiečių virtuvės patiekalų. 12 valandą Šilutės F.Bajoraičio bibliotekoje prasidėjo moksleivių protų mūšis „Žinių paviljonas „Vokietijos stotyje“. Čia jėgas atsakant į bibliotekininkų ir muziejininkų paruoštus klausimus išbandė Šilutės pamario pagrindinės mokyklos komanda (mokytoja Vilma Jančauskienė), Šilutės Žemaičių Naumiesčio gimnazijos komanda, mokytoja Romualda Malinauskienė ir Šilutės M. Jankaus pagrindinės mokyklos moksleiviai, mokytoja Eglė Jatautaitė. Į viktorinos vedėjos Kristinos Kelmelienės klausimus šį kartą geriausiai atsakinėjo Žemaičių Naumiesčio jaunimas, antrąją vietą užėmė Šilutės M.Jankaus mokyklos moksleiviai, o Pamario mokyklos komandai teko bronza.
Penktą valandą popiet Vokiečių kultūros dienos renginiai tęsėsi Šilutės Vydūno gimnazijos aktų salėje, kur nuo rudens Šilutės kultūros ir pramogų centras organizuoja savo renginius. Šilutės moksleiviai, dalyvavę kino kūrėjų projekte „Kino busas“ pristatė savo rugsėjo 27-29 dienomis sukurtus filmukus tema „Dingusio pasaulio pėdsakai“. Juos konsultavo bei jų darbams vadovavo kino dirbtuvių mentoriai, režisieriai iš sostinės Marat Sargsyan ir Andrius Blaževičius.
Moksleiviai per tą laiką sukūrė keturis filmus. Jie džiaugėsi, kad tai buvo labai kūrybingas laikotarpis - po neilgos teorinės dalies jie visi buvo suskirstyti į grupes, kur drauge kūrė scenarijus, vaidino filmuose bei vėliau visą tai sumontavo. Paklausiti šie moksleiviai sakėsi mielai ir toliau dalyvautų tokiuose mokymuose, jei tokių dar būtų.
Emilija Lekštutytė, Virginija Mikalauskaitė, Dovydas Macijauskas, Linas Kirjanovas ir Judita Skalauskaitė sukūrė filmą „Černobilio lažybos“. Lukas Kasperavičius, Ignas Želvys, Kotryna Mauliutė, Odrė Stungurytė ir Stela Jogminaitė sukūrė „Padėk“. Filmą „Sausainių išdavystė“ kūrė Ainoras Plotnikovas, Kamilė Giedriatytė, Domantas Balseris ir Domantas Mulskis, o „Slėpynės“ - Marius Žvynakis, Lukas Paskalskis, Vanesa Levičeva ir Milda Bernotaitytė. Visi šie filmukai susirinkusiesiems buvo parodyti bei apie jų kūrimą autoriai šiek tiek papasakojo.
Jaunuosiu kino kūrėjus gimnazijos salėje pakeitė Usėnų seniūnijos etnografinis teatras, vadovaujamas Jūratės Daugalienės. Jie parodė nuotaikingą vaidinimą pagal Hermano Zudermano apysaką „Mano širdie marios“. O Vokiečių kultūros dieną užbaigė vokiečių kompozitorių kūrinius atlikę Šilutės meno mokyklos mokiniai ir jų mokytojai. Susirinkusieji ypač džiaugėsi fortepionu skambinusių mokinių Nerijos Vytuvytės, Pijaus Pirogovo bei Medos Siliūtės atliekamų kūrinių brandumu, smuiku griežusios Eglės Ramanauskaitės kūrinio melodingumu. Koncertą žinomu vokiečių kūriniu „Mein Kleiner Grüner Kaktus“ užbaigė pučiamųjų ansamblis, vadovaujamas Edgaro Noreikos.


Šilutės kultūros ir pramogų centro informacija


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN