Lietuviai – verslininkų tauta?

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2024-07-24 05:00
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Nuotrauka – saskaita123.lt

Dažnai juokaujama, kad Lietuvoje visi nori būti verslininkais ir niekas nenori dirbti juodų darbų. Natūralu, kad visi tikisi skanesnio duonos kąsnio, tačiau toks posakis yra ne iš niekur. Lietuvių tauta – tikrai labai versli ir danas randa uždarbio galimybę ten, kur atrodo, kad jos nėra.


Lietuviai renkasi dirbti sau

2023 m. Lietuvoje veikė 298,8 tūkst. įmonių, t.y. šiek tiek daugiau nei po vieną įmonę 10-čiai gyventojų. Tokia statistika tikrai džiuginanti, kadangi tai tuo pačiu lemia darbuotojų galimybę kur kas paprasčiau rasti poreikius patenkinančią darbo vietą. Žinoma, kad tikrai ne visos įmonės gali sau leisti samdyti didelę komandą, tačiau apskritai perspektyva yra darbuotojų pusėje. Kaip ir augančios galimybes.

Per metus įmonių skaičius padidėjo 6 proc., o per dešimtmetį – beveik dvigubai. Žinoma, tam įtaka daro ir stipriai auganti IT sritis, kuri atveria kur kas platesnes uždarbio galimybes. Ne tik dideliems verslams, tačiau ir laisvai samdomiems specialistams, kurie renkasi darbą sau, taigi, kuria savarankiškas darbo vietas.

Dauguma įmonių (69,4%) vykdo prekybos veiklą. Vėlgi, būtent internetinę prekybą, kuri suteikia galimybę prekiauti ir dropshipping būdu, tad išvengti varginančio sandėliavimo. Ypač pastebima, kad sparčiai daugėja mažųjų bendrijų. Taigi rodo, kad lietuviai renkasi mažiau rizikos turinčias ir labai lanksčias įmonės formas. Lietuvoje daugiausia veikia labai mažos, iki 9 dirbančiųjų turinčios, įmonės. Jos įdarbina 41 proc. dirbančiųjų versle.


Rinkoje – mylimi laisvai samdomi specialistai

Freelanceriai (laisvai samdomi darbuotojai) Lietuvoje tampa vis populiaresni. 2023 m. atlikta apklausa parodė, kad 17 % dirbančiųjų Lietuvoje dirba kaip freelanceriai bent dalį savo darbo laiko. Šis rodiklis per pastaruosius keletą metų nuolat augo ir, tikėtina, toliau augs ateityje.
Yra kelios priežastys, kodėl freelancinimas Lietuvoje tampa vis populiaresnis. Dėl interneto plėtros ir technologijų pažangos freelanceriai gali lengvai dirbti su klientais iš viso pasaulio. Aišku, tokia darbo forma yra gana lanksti, o dažnam tai patinka. Freelancinimas siūlo daugiau lankstumo ir autonomijos nei tradicinis darbas. Freelanceriai patys gali nustatyti savo darbo laiką ir vietą, taip pat pasirinkti projektus su kuriais nori dirbti. Galiausiai, laisvai samdomi specialistai gali uždirbti daugiau nei dirbdami tradicinį darbą, ypač jei jie turi paklausių įgūdžių bei patirties.

Ne ką mažiau svarbu, kad atsiranda vis daugiau programų, kurios suteikia galimybę paprasčiau prižiūrėti savarankiškai atliekamo darbo procesą. Pavyzdžiui, apskaitos vedimui – sąskaita123. Sąskaita123 yra internetinė programa skirta sąskaitų faktūrų išrašymui ir verslo apskaitai tvarkyti. Ji sukurta specialiai smulkaus ir vidutinio verslo poreikiams ir yra paprasta naudoti, patogi ir nebrangi.

Greitai ir efektingai apskaitai visada pasitarnaus saskaita123.lt. Ji taip pat jau veikia ir Latvijoje su prekiniu ženklu Rēķini123, o pasaulyje su Invoice123 .


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN