ELVIS autobuso viešnagė Stoniškiuose

Naujienos: Švietimas , 2024-05-17 10:20
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Pagėgių m.

Kasmet gegužės 7-ąją Lietuvoje minima Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena. Ne išimtis ir šie metai, tuo labiau, kad šiemet sukanka 120 metų, kai atgauta lietuviška spauda. Skaitymas yra neatsiejama visuomenės dalis. Deja, bėgant metams, tokios galimybės kartais ženkliai apribojamos regėjimo ar kitų sveikatos sutrikimų. Tikriems skaitymo mėgėjams tai tampa didžiule problema: kaip gyventi be knygos?

Ne kiekvienas žino, kad yra virtuali garsinių leidinių biblioteka ELVIS (Elektroninių Leidinių Valdymo Informacinė Sistema), skirta negalintiems skaityti įprastu būdu.

Po įvairias Lietuvos vietoves keliauja specialus ELVIS autobusas, kurio komandos tikslas –
užtikrinti, jog skaityti galėtų visi, nepriklausomai nuo turimų sveikatos problemų. 2024 m. gegužės 7 d. toks susitikimas vyko ir Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos Stoniškių filiale. Dvi Lietuvos audiosensorinės bibliotekos atstovės išsamiai papasakojo apie ELVIS sukauptus garsinių leidinių fondus, skaitmeninius leidinius Brailio raštu, apie filmus ir spektaklius su garsiniu vaizdavimu. Praktiškai pademonstravo, kokios yra ELVIS teikiamos galimybės. Sužinota, kad įgarsinti spaudinius stengiamasi kuo anksčiau: knyga – dar leidykloje, o ELVIS ją jau įgarsina! Renginio klausytojams kilo įvairių klausimų, jie sužinojo, kokių dokumentų reikia, norint gauti prieigą prie įgarsintų fondų. Dalinti informaciniai lankstinukai, atsakyta į visus klausimus.
Antrojoje renginio dalyje Stoniškių bibliotekos bibliotekininkė Zofija Genutienė, trumpai papasakojusi apie šviesios atminties Pagėgių krašto poetą, dailininką, fotomenininką, žurnalistą, muziejininką, visuomenininką Eugenijų Skipitį, pristatė Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos, partneriaujant su Lumpėnų kaimo bendruomene ir kaimo bendruomene „Lumpėnų strazdas“, organizuotą šio šviesuolio kraštotyrinę fotografijos darbų parodą „Gyvenimas po Bitėnų dangum“.

Prisijungiant prie respublikinės akcijos „Lietuva skaito“, garsiai skaitytos poeto Eugenijaus Skipičio eilės bei lyriška ištrauka iš jo redakcinio straipsnio leidinyje „Rambynas“ (2021 m.)
Nusifotografuota bendrai nuotraukai prie ELVIS autobuso, palinkėta sėkmės ir gerų darbų kolektyvui. Renginio dalyviai skirstėsi džiaugdamiesi sužinoję apie ELVIS atveriamas skaitymo galimybes net ir turint regos, klausos, kalbos, skaitymo ar kitų sveikatos sutrikimų.
Nuo šiol ELVIS paslauga bus teikiama Pagėgių savivaldybės Vydūno viešojoje bibliotekoje ir filialuose. Kviečiame ja pasinaudoti.

Daugiau skaityti: https://pagegiusvb.lt/naujienos-2/elvis-autobuso-viesnage-stoniskiuose/


Zofija Genutienė,
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos
Stoniškių filialo bibliotekininkė


Nuotraukų autorė – Asta Andrulienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN