Telšiuose - „Žemaitiu givastis“ (2024-05-18)

Naujienos: Renginiai , 2024-05-17 10:15
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Žemaičių muziejuje „Alka“ – gyvastimi pulsuojanti Europos muziejų naktis

Net du skirtingi renginiai laukia Žemaičių muziejaus „Alka“ lankytojų jau šį šeštadienį, gegužės 18 d., minint Europos muziejų naktį! Žemaičių kaimo muziejus trečiąjį kartą kviečia į tradicinį vasaros sezono atidarymą „Žemaitiu gīvastis“, o Telšių ješivoje lauks kinofilmų iš Izraelio peržiūra. Oras prognozuojamas puikus, tad belieka apsispręsti, ko labiau norisi: laiko gamtoje, ar pažinties su žydiškąja kultūra.

Amatų ir kulinarinio paveldo šventė „Žemaitiu gīvastis“

Gegužės 18 d., šeštadienį, nuo 16 iki 23 val. Žemaičių kaimo muziejus (Malūno g. 5, Telšiai) kviečia į amatų ir kulinarinio paveldo šventę „Žemaitiu gīvastis“.

Turintis ambiciją kasmet vis augti renginys šiemet išskirtinis ne tik savo veiklomis, turtinga programa, bet ir užsienio svečių dėmesiu. Renginyje prisistatys muziejininkai, edukatoriai, kulinarinio paveldo puoselėtojai, aludarystės tradicijų saugotojai, pirtininkai, amatininkai, bitininkai, folkloristai. Renginyje nuo 16 iki 22 val. lankytojai galės aplankyti „Žemaitiu kaštavuoniu“ kiemelį, amatų ir edukacijų erdves, bus sukurtas žaidimų kampelis vaikams, koncertuos šeimos, draugai, giminių suburti ansambliai ir folkrokogrupė „Kitava“, nuo 21 val. visi kviečiami į Naktišokius.

„Trečiąjį kartą organizuodami šią šventę mes norime, kad gyvas muziejus taptų lankytojų traukos centru, kuriame puikiai laiką leistų jaunimas, šeimos su vaikais, senjorai ir visi, saugojantys bei puoselėjantys žemaitiškas vertybes“, – sakė E. Stonkevičienė.

Renginys nemokamas.

Išsami renginio programa Žemaičių muziejaus „Alka“ internetinėje svetainėje: https://www.muziejusalka.lt/givastis/

Projekto „Izraelio kinas tavo mieste“ filmų peržiūra Telšių ješivoje

Gegužės 18 d., šeštadienį, 15, 17, 19 valandomis Izraelio ambasada, bendradarbiaudama su vietos bendruomenėmis ir švęsdama daugiau nei 30 metų trunkančius Lietuvos ir Izraelio diplomatinius santykius, istorinėje vietoje – Telšių ješivoje (Iždinės g. 11, Telšiai) – surengs nemokamus Izraelio filmų seansus.

Šiemet žiūrovams bus pristatyti trys skirtingais laikotarpiais sukurti filmai – „Blaumilcho kanalas“, „Pasaulio pakrašty sukite kairėn“ bei „Abulelė“. Visi kinofilmai subtitruoti lietuvių kalba.

15.00 val. žiūrovai galės išvysti fantastinį filmą visai šeimai „Abulelė“ (rež. Jonathan Geva, 2015) apie berniuko ir mistinės būtybės draugystę. Juk kiekvienam vaikui reikia tikro draugo.

17.00 val. bus rodomas kinofilmas „Blaumilcho kanalas“ (rež. Ephraim Kishon). 1969-aisiais sukurta komedija – kultinis Izraelio kino filmas, pašiepiantis biurokratiją ir kasdienio gyvenimo beprotybę.

19.00 val. romantinių dramų megėjams – keturis apdovanojimus Izraelio ir tarptautiniuose festivaliuose pelnęs filmas „Pasaulio pakrašty sukite kairėn“ (rež. Avi Nesher, 2004) apie dviejų į Izraelį atvykusių merginų, indės ir prancūzės, draugystę bei meilės romaną. Filme taip pat nagrinėjami sunkumai ir netikėtumai, kylantys integruojantis šeimoms iš skirtingų etninių terpių, jų kova su imigracija ir prietarais.

„Izraelio kinas – vienas mūsų vertingiausių eksportų, kurį labai myli ir vertina Lietuvos auditorija. Ankstesniais metais tūkstančiai žiūrovų visoje Lietuvoje, tiek didžiuosiuose miestuose, tiek ir mažesniuose miesteliuose, jau spėjo pamatyti keturiolika Izraelio filmų. Tikimės, kad su naujuoju paketu iš Izraelio kino aukso fondo dar daugiau žiūrovų pamils Izraelio kiną,“ – sako Izraelio ambasadorės pavaduotojas Erez Golan.

Lankantis Žemaičių muziejaus „Alka“ padaliniuose linkime malonių įspūdžių!


Donata Kazlauskienė
Kultūrinės komunikacijos specialistė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN