Senjorai sodina 1000 ąžuolų Lietuvai. Prisijunk ir tu prie akcijos „Sodinu ąžuolą Mamai, Lietuvai, Žemei“

Naujienos: Savivalda , 2024-04-19 20:22
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šilutės r.

Gegužės pirmąjį savaitgalį VšĮ Draugiški šeimai ir „60plius” kviečia sodinti ąžuolus visoje Lietuvoje. Trys aktyvios moterys imasi iniciatyvos ir ragina pasodinti kuo daugiau ąžuolų.

„Senjorai, ąžuolai, Lietuva, mama, žemė, emigracija - tiek daug visko suplakta, paklausite, ką tai turi bendro? Viskas čia apie vieną ir tą patį - gyvenimo prasmę. Gyvenimui persiritus per šešiasdešimt turbūt jau nerasi nei vieno, kuris nebūtų pagalvojęs - o ką paliksiu po savęs? Kapsint metams supranti, kad uždirbtas turtas, padaryta karjera, apkeliautas pasaulis nėra jau taip svarbu ir reikšminga tiems, kurie liks po mūsų. Į svarbių dalykų sąrašą sau traukiu užaugintus vaikus ir pasodintus medžius. Nes ir vieni, ir kiti liks ateities kartoms. Pasodinti ąžuolai gyvens šimtus metų ilgiau nei mano vaikai, todėl pagrįstai išvedu, kad būtent augantis ąžuolas yra tai, ką norėčiau palikti po savęs. Ne vieną, du, o daug augančių ąžuolų visoje Lietuvoje. Mano idėja seniai užsikrėtusi ir kita, taip pat emigracijoje gyvenanti lietuvė Giedre Mayorov. Mes padovanojome Lietuvos senjorams tūkstantį savo užaugintų, penkiamečių ąžuoliukų ir sukūrėme gražų pavasarinį projektą „Sodinu ąžuolą Mamai, Lietuvai, Žemei“ – pasakoja Birutė Jakučionytė, VšĮ Draugiški šeimai steigėja, stovyklavietės „Gervių lizdas“, kuriame buvo užauginti keturi tūkstančiai ąžuoliukų, kūrėja.

Laura Balčiūtė, „60plius“ iniciatyvos vadovė, pasakoja apie savo asmeninę patirtį: „Vaikystėje labai šiltai bendravau su savo močiute Jadvyga, o po jos mirties toliau puoselėjau šį ryšį - kūriau daugybę „60plius“ projektų. Matyt, taip nesąmoningai ėmiau ieškoti jos atitikmens tarp kitų senjorų. Po močiutės mirties mums visiems atiteko neįkainojamas palikimas - senas ąžuolynas mūsų gimtinėje, Rūtelių kaime. Tuos ąžuolus beveik prieš šimtmetį sodino močiutė Jadvyga drauge su savo tėčiu. Kaskart, parvykusi į gimtinę, einu į ąžuolyną pasivaikščioti, apkabinti medžius, pasikrauti energijos ir jėgų. Močiutė Jadvyga mums padovanojo neįkainojamą dovaną. Todėl man idėja, sujungti ąžuolus ir senjorus yra labai gili, prasminga ir daugiasluoksnė, asmeniškai mane pačią labai paliečianti. Na, o senjorams jau nebereikia aiškinti kaip svarbu sodinti ąžuolą, jie tiesiog žino, ima ir daro. Šilalės bočiai jau rudenį Šilalės žaliojoje zonoje pasisodino dviejų šimtų ažuoliukų giraitę. Turime dar 800 laimės ąžuolų sodinukų, skirtų senjorams. Juos galima gauti įsigijus „60+” kortelę.“

Naranja Spain NT agentūros Ispanijoje savininkė Giedrė Mayorov teigia, kad prie šios iniciatyvos prisideda dėl to, kad jai labai patinka pati idėja apsodinti Lietuvą ąžuolais, nes tai turi išliekamąją vertę ir yra labai prasminga. G. Mayorov įmonė jau trečią kartą finansuoja Laimės ąžuoliukų priežiūrą ir auginimą. Šį kartą jos parama skirta tūkstančiui ąžuolų, dovanotų Lietuvos senjorams.

Senjorai, norintys prisidėti prie iniciatyvos „Sodinu ąžuolą Mamai, Lietuvai, Žemei“ su senjoro kortele „60+“ gali gauti ąžuolo sodinuką nemokamai. Neturintiems senjoro kortelės, ąžuoliuką galima įsigyti. Kaina „Gervių lizde“ (Trakų rajone) 10 eurų (galima atsiskaityti pavedimu, išrašome sąskaitas) ir 15 eurų atsiėmimo vietose.

Šiuo metu ąžuoliukus galima atsiimti keturiose vietose Lietuvoje:

Kaune, prie K.I.N.A.S. „Panemunė“. Kaune +370 698 36917, Nijolė.
Šventragis, Darnos sodyba. +370 669 27117, Justas. Patogu pasiekt iš Alytaus, Marijampolės ir Prienų.
Panevėžyje, Marių g. 24, +370 683 81075, Stanislava.
Trakų rajone, „Gervių lizdas“, tel.: +370 618 12181, Birutė, ekodaiktai@gmail.com
Visi ąžuoliukai yra auginti vazonuose, todėl juos bet kada galima pasodinti į žemę. Pasodinus į nuolatinę vietą, esant karštai vasarai, rekomenduojama laistyti. Žiemai reiktų aprišti kotą dėl laukinių gyvūnų, jeigu ąžuolus sodinsite ne aptvertoje teritorijoje. Penkiamečių ąžuoliukų aukštis 130 - 150 cm.

Esant poreikiui ąžuolų sodinukus pristatysime į Šiaulius ir Klaipėdą. Šiauliuose – gegužės 2 d. Klaipėda - gegužės 3 d. Dėl ąžuoliukų pasiėmimo šiuose miestuose kviečiame iki balandžio 25 d. registruotis tel.: +370 618 12181, el. paštu: ekodaiktai@gmail.com Laimės ąžuoliuko sodinuką gali užsisakyti kiekvienas norintis ir turintis kur jį pasodinti.

Akcija „Sodinu ąžuolą Mamai, Lietuvai, Žemei“ vyks pirmąjį gegužės savaitgalį.

Daugiau informacijos: tel.: +370 618 12181, el. paštu: ekodaiktai@gmail.com


šaltinis: https://www.silute.lt/naujienos/senjorai-sodina-1000-azuolu-lietuvai.-prisijunk-ir-tu-prie-akcijos-sodinu-azuola-mamai-lietuvai-zemei/11224


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN