Bibliotekoje duris atvėrė galvosūkių kambarys (Šilutė)

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2023-12-07 12:14
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šilutės r.

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje pristatyta nauja paslauga – 3D videoprojekcijų miksuotos realybės galvosūkių kambarys „Svečiuose pas Fridrichą Bajoraitį“. Jame inovatyviai pristatoma Pamario krašto kultūros ir visuomenės veikėjo, poeto, publicisto, pedagogo Fridricho Bajoraičio asmenybė – biografija, kūryba, kultūrinė veikla. Šis galvosūkių kambarys įkurtas pasitinkant pirmojo keliaujančio arba lekiančio knygynėlio įkūrėjo Mažojoje Lietuvoje 140-ąsias gimimo metines.

Atidarymo metu kūrybinių industrijų atstovas, galvosūkių kambario Šilutėje bendraautoris, kūrėjas ir inovatorius Audrius Laurutis papasakojo apie savo įkurtus pabėgimo-galvosūkių kambarius Lietuvoje, aptarė jų ypatumus. Jo siekis – sujungti skirtingas sritis, tokias kaip kultūra, verslumas, naujausios technologijos ir pan. Svečias kalbėjo, kad Šilutės bibliotekoje įkurtas galvosūkių kambarys kol kas yra pirmasis ir vienintelis tokio pobūdžio kambarys. Tai unikali, naujausiomis technologijomis grįsta edukacinė pramoga, kurios metu pusantro metro dydžio Fridricho Bajoraičio veido skulptūra atgyja ir kviečia nusikelti laiku į rašytojo gyvenimą, o dalyviai spręsdami galvosūkius gali panirti į išmanias 3D videoprojekcijas ir taip daugiau sužinoti apie rašytoją.

Jaukią renginio atmosferą sukūrė Šilutės M. Jankaus pagrindinės mokyklos moksleivių bei lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos Dalios Šulcienės skaitomos F. Bajoraičio eilės iš jo poezijos rinktinės „Gyvumo žodžiai“.

Galvosūkių kambarys sukurtas įgyvendinant Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektą „Svečiuose pas Fridrichą Bajoraitį“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės. Projekto vykdymo metu į kūrybinius procesus įsitraukė miesto bendrojo ugdymo mokyklų, Šilutės meno mokyklos pedagogai bei moksleiviai. Apipavidalintas interaktyvus galvosūkių kambarys, atlikti patalpos vizualizacijos darbai, atspindintys poeto gyventą laikmetį. Bibliotekos jaunieji programuotojai kartu su „CoderDojo“ būrelio vadovu, bibliotekinių procesų automatizavimo inžinieriumi interaktyviame ekrane suprogramavo baigiamąsias galvosūkių kambario užduotis, sukūrė jų dizainą, sukėlė skaitmeninį turinį apie šią žymią asmenybę.

Fridricho Bajoraičio vardu pasivadinusi Šilutės viešoji biblioteka ne tik įamžina, bet ir aktualizuoja Mažosios Lietuvos kultūros ir visuomenės veikėjo vardą tęsdama jo misiją – lietuvybės išsaugojimo ir puoselėjimo tradicijas.

Kviečiame išbandyti naują nemokamą bibliotekos paslaugą. Registracija tel. (8 441) 77137 arba užsukus į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Informacijos skyrių (I aukštas, Tilžės g. 10).


Sandra Jablonskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vedėja,
projekto vadovė

šaltinis: https://www.silute.lt/naujienos/bibliotekoje-duris-atvere-galvosukiu-kambarys/10828


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN