„Juozapinių jomarkas“ (Mažeikiai)

Naujienos: Švietimas , 2023-03-25 00:25
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

Su bundančia gamta, su parskridusių paukščių giesmėmis į žemę atkeliauja pavasaris. Saulei pakilus aukščiau skleidžiasi pirmieji pavasariniai gėlių žiedai. Sugrįžę paukščiai dovanoja mums gražiausias giesmes. Kovo 19-oji – Pempės diena, kuri simbolizuoja atbundančią gamtą, tikrąją pavasario pradžią. Taipogi, kovo 19 d. švenčiamos Juozapinės. Šią dieną būdavo organizuojami didžiuliai turgūs, kad prieš Šv. Velykas žmonės galėtų parduoti savo prekes ir įsigyti šventėms reikalingų produktų, rankdarbių, medžio dirbinių ir kt.

Prisimenant senolių papročius, visi visi, maži ir dideli, prekeiviai ir pirkėjai, linksmybių mėgėjai gerai nusiteikę kovo 15 d. sugužėjo į Mažeikių lopšelyje-darželyje „Žilvitis“ organizuojamą „Juozapinių jomarką“. Jomarke apsilankė pats Juozapas ( priešmokyklinio ugdymo mokytojas Andrius Paleičikas) su Gaspadinėmis (priešmokyklinio ugdymo mokytoja Ilona Juodiene ir ikimokyklinio ugdymo mokytoja Rita Garaliene) ir mažaisiais dainorėliais, vadovaujamais meninio ugdymo mokytojos Daivos Gedvilienės. Vaikai dainavo, muzikavo liaudiškais instrumentais. Nustebino priešmokyklinukė Evelina, kuri parodė, kaip verpti siūlus senoviniu verpimo rateliu. Šio mokslo, pasak Evelinos, ją išmokė senelis.

Pasiklausę linksmos šnekos ir skambių dainų, visi sugužėjo įsigyti pirkinių prekintis. Susirinkusieji galėjo ne tik akis paganyti, bet ir pirkti, mainyti, parduoti, ploninti savo pinigines.

Kūrybingų, išradingų ir darbščių mamyčių, močiučių, vaikų ir pedagogų dėka grupių prekystaliai lūžo nuo gardžiausių, kvapniausių ir įmantriausių kepinių, dirbinių, rankdarbių įvairovės. Visi džiaugėsi įsigiję įvairiausių skanumynų, rankdarbių ir kitų prekių. Šventės dalyviai namo grįžo kupini džiugių emocijų, pilnais pirkinių maišeliais, nešini lauktuvėmis ir tuščiomis piniginėmis.


Ikimokyklinio ugdymo mokytoja metodininkė Rita Garalienė
Priešmokyklinio ugdymo vyr. mokytoja Ilona Juodienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN