Namuose užauginta Velykų žolė: suskubkite, spėti liko vos pora dienų

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2023-03-25 00:08
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Velykų stalą puošianti gyva vos sudygusi žolė – palyginti nauja, bet vis stipriau prigyjanti tradicija. Ilgai laukėme pavasario, tad natūralu, jog norisi pavasario gaivos, šviežumo, bundančios gamtos įnešti ir savo namus. Velykų žolė – ne tik graži stalo puošmena, namuose ją auginti dar ir labai paprasta, jai sudygti užtenka 2 –3 dienų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pavasariui įgavus pagreitį, parduotuvėse esantis augalų asortimentas vis plečiamas. Jų kainos prasideda vos nuo euro.

„Kaip ir kiekvieną pavasarį, parduotuvėse jau galima rasti įvairiausios Velykoms skirtos atributikos. Pradedant šventiškais suvenyrais, baigiant saldainiais ar augalais. Turime ir nuo pavasario neatsiejamų vazoninių narcizų bei hiacintų, kurių kainos prasideda vos nuo euro. O norintiems įvairiausių augalų užsiauginti patiems ir sutaupyti, siūlome ypatingai platų sėklų pasirinkimą žemomis kainomis“, – teigia V. Budrienė.


Sėklas pirmiausia pamirkykite vandenyje

Nors iki Velykų liko kiek daugiau nei dvi savaitės, jei norite patys užauginti Velykų žolę, pradėkite ruoštis jau dabar. „Iki“ dalijasi keliais patarimais, kaip šią gyvą dekoraciją užsiauginti kuo greičiau ir paprasčiau.

Velykų žolės kilimėliui puikiai tiks daiginti kviečiai, miežiai, avižos ar kitos grūdinės kultūros. Paprastai šių sėklų daigams virsti sodriais želmenimis pakanka 7–10 dienų. Svarbu jų daiginimui nusipirkti būtent šiam tikslui tinkamų sėklų, nes maistiniai grūdai gali ir netikti.
Norėdami užsiauginti Velykų žolę, pirmiausia visas sėklas 12 valandų pamerkite į vandenį, o vėliau gana storu sluoksniu paberkite ant grunto. Tai gali būti specialus substratas daiginimui, durpės, tiesiog vata ar medžiagos, kuri sulaikytų drėgmę, gabalėlis. Daiginamų grūdų užpilti žemėmis nereikia.


Daiginimui užtenka ir paprasčiausios maisto dėžutės

Daiginimo indu gali tapti beveik bet kas – tiek tradicinis vazonas, maisto dėžutė ar kitas indas, bent kiek sulaikysiantis vandenį, kad nenubėgtų. Daiginti reikia šviesioje šiltoje vietoje.
Pirmąją daiginimo parą daigus galima pridengti skaidria plėvele, svarbu užtikrinti, kad juos pasiektų oras. Vėliau plėvelę nuimkite ir rūpinkitės, kad daigams visad pakaktų drėgmės – sėklos turi būti drėgnos, bet neturi skęsti vandenyje.

Iš kviečių ar miežių sudaiginta Velykų žolė ne tik papuoš jūsų stalą, bet vėliau ją galite panaudoti salotoms gaminti. Želmenys turi labai daug naudingų medžiagų. Na, o jei pavėluosite ir matysite, kad užsiauginti Velykų žolės nespėsite, daigintų kviečių galite įsigyti ir parduotuvėse. Jų želmenys paaugs ir papuoš stalą vos per 2–3 dienas.


Daugiau informacijos:
Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 686 56010
El. p. vaida.budriene@iki.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN