Vydūno viešojoje bibliotekoje paminėtos 31-osios Vydūno perlaidojimo Bitėnų kapinaitėse metinės

Naujienos: Švietimas , 2022-10-30 20:21
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Pagėgių m.

2022 m. spalio 19 d., minint 31-ąsias šviesuolio Vydūno (tikr. Vilhelmas Storostas) perlaidojimo Bitėnų kapinaitėse metines, Pagėgių savivaldybės Vydūno viešoji biblioteka kvietė nusikelti laiku į šį itin didelę svarbą Pagėgių krašto bei visos Lietuvos kultūrai ir istorijai turėjusį įvykį. It laiko mašina į minėtus įvykius nukėlė Pagėgių savivaldybės Vydūno viešojoje bibliotekoje eksponuojama Lietuvos fotomenininkų ir Lietuvos žurnalistų sąjungų nario, Tarptautinės meninės fotografijos federacijos fotografo menininko, meno kūrėjo Alberto Švenčionio (Kaunas) fotografijos darbų paroda „Sugrįžti spinduliu begalinės šviesos“. Išskirtinai šiai sukakčiai paminėti sukurtoje autorinėje ekspozicijoje pateikiami unikalūs, dar niekada niekur nerodyti kadrai iš 1991 m. spalio 19 d. vykusios Vydūno palaikų perlaidojimo ceremonijos. Šias akimirkas įamžinusį fotomenininką Albertą Švenčionį sveikino ir renginio dalyviams bei svečiams pristatė Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos direktorė Milda Jašinskaitė-Jasevičienė. Bibliotekos vadovė akcentavo, jog šis visos lietuvių tautos šviesulio Vilhelmo Storosto-Vydūno grįžimo amžinajam poilsiui į savo žemę įamžinimas, šio įvykio metu vyravusios pakilios dvasios įkūnijimas fotografijoje dar ilgai neš šviesią žinią apie tautos didžiavyrį Vydūną ateities kartoms. Ši mintis palydėta šviesios atminties filosofo, Mažosios Lietuvos kultūros tyrėjo, žymiausio Vydūno gyvenimo, veiklos, filosofijos tyrinėtojo bei šio mąstytojo dvasinio palikimo skleidėjo, literatūrologo, filosofijos ir humanitarinių mokslų daktaro, docento Vaclovo Bagdonavičiaus kitados išsakytų žodžių citata.

Parodos autorius Albertas Švenčionis akcentavo, jog šios parodos gimimą įkvėpė susižavėjimas Vydūno ideologija bei jo skleistomis filosofinėmis dogmomis, kurių pagrindas – žmogiškumas kaip aukščiausioji vertybė. Tad į šio mąstytojo perlaidojimo ceremoniją tuomet atvyko vedinas jausmo, pasąmoningai. Autorius susirinkusiuosius kvietė diskusijai apie tai, kaip žmogiškumą ir aukščiausią jo išdavą įsivaizduoja šiuolaikinis žmogus. Renginyje dalyvavo ir 1991-aisiais metais šio didžio mąstytojo palaikų perlaidojimo Bitėnų kapinaitėse procesiją stebėję kraštiečiai. Jie dalinosi tuo metu vyravusiomis šviesaus Vydūno sugrąžinimo gimtinėn laukimo nuotaikomis, ypatingo įvyko nuojautomis. Meilės žmogui ir tėvynei kupinais muzikiniais kūriniais šviesią vakaro atmosferą kūrė tautiniu kostiumu pasidabinęs šeimyninis lumpėniškių vokalinis duetas – Daina Masedunskienė ir Ramutė Murauskienė.

Tardamas sveikinamąjį žodį, Pagėgių Šv. Kryžiaus bažnyčios klebonas Kazys Žutautas akcentavo, jog per kūrybinius procesus užsimezga Dievo ir žmogaus ryšys, vyksta asmenybės augimas ir linkėjo autoriui užfiksuoti dar daugiau gražių akimirkų bei nesustoti dalintis jomis su kitais. Renginio dalyvius ir svečius sveikinusi Pagėgių savivaldybės mero pavaduotoja Ligita Kazlauskienė teigė, jog kiekvieno žmogaus širdyje yra daug šviesos, tik svarbu gebėti ja dalintis ir išspinduliuoti kitiems. Dėkodama fotografui Albertui Švenčioniui už šią įstabią ir Pagėgių krašto žmonėms ypač didelę svarbą turinčią foto akimirkų kelionę atminties takais, vicemerė įteikė šiam kūrėjui reprezentacinį Pagėgių krašto leidinį.

Bibliotekos bendruomenė, direktorės Mildos Jašinskaitės-Jasevičienės asmenyje, už įsimintiną bei dinamišką vakarą autoriui ir dainininkėms dėkojo simbolinėmis dovanomis. Vokalistės Daina Masedunskienė ir Ramutė Murauskienė taipogi pagerbtos ir asmenine fotomenininko Alberto Švenčionio dovana – jo autoriniu fotoalbumu „Būtsargiai“. Šį Lietuvos piliakalnius (tarp jų – ir garsųjį Rambyno kalną) reprezentuojantį fotoleidinį galėjo įsigyti bei čia pat gauti autoriaus autografą ir kiti renginio svečiai.

Renginys palydėtas pokalbiais prie arbatos puodelio bei Vydūno atminimo pagerbimu žvakelėmis ir baltų gėlių žiedais Bitėnų kapinaitėse, prie šio šviesuolio kapavietės.

Daugiau skaityti: https://pagegiusvb.lt/naujienos/vyduno-viesojoje-bibliotekoje-paminetos-31-osios-vyduno-perlaidojimo-bitenu-kapinaitese-metines/?fbclid=IwAR3yYJIZ5W2d_doj2viPxIp8nVTtdSlygfysVckX8S1jvrla7Y4w8MuiAA8


Sonata Nognienė,
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos
metodininkė – skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja


Astos Andrulienės nuotraukos.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN