Atnaujinto Telšių kultūros centro atidarymo šventė

Naujienos: Švietimas , 2022-09-26 19:42
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Po ilgai užsitęsusių rekonstrukcijos darbų, šią savaitę, gyventojams duris atvėrė atnaujintas Telšių kultūros centras.

Nuo savaitės pradžios gyventojams suteiktas atviras žvilgsnis į Telšių kultūros centro kolektyvų repeticijas, į kurias kvietė politinių kalinių ir tremtinių choras „Tremties aidai“ (vad. Milda Ulkštinaitė), tautinio šokio studija „Masčiukai“ (vad. Rimantė Laurinavičienė), dainų ir šokio ansamblio „Mastis“ šokių grupė (vad. Rimantė Laurinavičienė), sportinių šokių kolektyvas „Vėlunga“ (vad. Daina Butkienė), dainų ir šokio ansamblio „Mastis“ choro grupė (vad. Ernesta Dargužienė), folkloro ansamblis „Spigėns“ (vad. Diana Bomblauskienė), vokalinė instrumentinė grupė „Gramofonas“ (vad. Robertas Tekorius), vaikų ir jaunimo dainavimo studija „Šaltinis“ (vad. Ernesta Dargužienė).

Trečiadienį įvyko dokumentinio filmo „3/4 amžiaus“ premjera. Filmas skirtas Telšių kultūros centro 75-mečiui paminėti. „3/4 amžiaus“ – tai daugiau nei septynios dešimtys kūrybinių iniciatyvų, originalių idėjų ir atsakingo bei kruopštaus darbo metų. Nuo pirmųjų savo gyvavimo dienų įstaiga vis stiebiasi aukštyn. Net ilgus metus Telšių kultūros centras, netekęs savo pastato ir prisiglaudęs „svetimuose namuose“, augo brandindamas stiprų kolektyvą, kuriame – darbui atsidavę savo srities profesionalai. Tokie dirba ir šiandien. Nepaisant, jog per daugelį metų keitėsi žmonės, politinė situacija bei požiūris į kultūrą, Telšių kultūros centras tapo inovatyvia erdve, po savo sparnu talpinančia senąsias tradicijas ir šiuolaikines kryptis, kupina savo srities profesionalų bei atvira plačiajai visuomenei.

Respondentai kalbinami naujoje, bemaž 14 metų renovuotoje Telšių kultūros centro salėje, – vietoje, kurioje tiek patirta ir išgyventa, vietoje, kurios taip išsiilgta. Sakoma, nieko nėra pastoviau už laikinumą. Ilgą laiką tikėta, kad kultūros centras lankytojams duris atvers jau tuoj.. tuoj... Tuomet darbas be patalpų atrodė neįmanomas, tačiau viskas susidėliojo į savo vietas taip, kad Telšiai net įgyvendino Lietuvos kultūros sostinės projektą be kultūros centro, suorganizavo šimtus bendruomenę vienijančių renginių, o tenykščiai darbuotojai kūrė bene gyviausią kultūrinį visuomenės gyvenimą per 3/4 amžiaus, pagrįsdami šūkį: „Kultūra – kaip kava: šildo“. Filmo kadruose sutinkame tokias pavardes kaip Kajetono Šliogerio, Danutės Mikienės, Birutės Juozapavičienės, Alinos Gintalienės, Lino Ulkštino, Arno Gedmino, šokio sūkuryje matome besisukančią „Vėlungą“, „Džiugą“, ypatingais balsais skambantį „Mastį“, „Džiugą“, etninę kultūrą puoselėjantį „Čiučiuruką“ ir daugelį kitų.

Mintimis, prisiminimais bei pasiekimais dalijasi bemaž 30 esamų ir buvusių kolektyvo narių: apie mėgėjų meno kolektyvus, naujų kultūros formų plėtrą, kūrybinių iniciatyvų raišką ir vertybes, apie autentišką žemaičių krašto kultūrą per muziką, dainas, šokius ir kalbą. Dokumentinio filmo „3/4 amžiaus“ kūrėjai: MEŠKA TV (operatorius, montažas Marijonas Breitmozeris, interviu, tekstai, koordinavimas Donata Kazlauskienė). Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Telšių rajono savivaldybė.

Rugsėjo 22 diena įsimins ilgam – būtent šią dieną oficialiai atvertos atnaujinto Telšių kultūros centro durys. Atnaujinta kultūros centro salė talpina virš 400 žiūrovų, atnaujinta scena, sutvarkyta salės akustika, įrengtas balkonas, nauja šviesos ir garso įranga, apšvietimo ir scenos dekoracijų kėlimo įranga, sumontuotos naujos, patogios ir modernios kėdės. Scena pritaikyta judėjimo negalią turintiems asmenims: šalia jos įrengtas keltuvas, kuris suteiks galimybę į ją pakilti.
Į sceną žengę žemaičių tautiniais kostiumais pasipuošę atlikėjai, simboliškai, pradėjo renginį žemaitiškomis eilėmis.

Atidaryme netrūko sveikinimo žodžių, kuriais dalinosi Telšių kultūros centro direktorius Linas Ulkštinas, Telšių r. sav. meras Kęstutis Gusarovas, LR seimo narys Valentinas Bukauskas, LR seimo narė Rimantė Šalasevičiūtė, Telšių rajono kultūros ir turizmo skyrius kartu su Telšių r. kultūros įstaigų atstovais, Žemaičių muziejaus „Alka“ atstovės, kolegos iš Plungės ir Rietavo, UAB „Versina“ direktorius statybai Evaldas Jurkonis, Telšių vyskupo generalvikaras Vilius Viktoravičius, Telšių r. pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Laima Jurytė-Zakarauskienė, Telšių sporto ir rekreacijos centro direktorius Vacys Butkus ir kiti rajono bei miesto įstaigų atstovai.
Pasirodymais džiugino Telšių kultūros centro kolektyvai vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Čiučiuruks“ (vadovė Rita Macijauskienė), sportinių šokių kolektyvas „Vėlunga“ (vad. Daina Butkienė), šokių studija „Žingsniai“ (vad. Ina Levickienė), Telšių meno mokyklos smuikininkų ansamblis (vad. Gedimina Paulikaitė, koncertmeisterė Asta Radzienė) bei atlikėjai Ernesta Dargužienė ir Ruslanas Kirilkinas. Renginį režisavo TKC režisierė Alina Gintalienė, vedė TKC režisierė Agnė Jakavičiūtė. Didžiausios padėkos šio renginio rėmėjams: UAB „Telšių statyba“ direktoriui Eugenijui Misiūrai, floristikos profesionalams UAB „Skinta“ direktorei Birutei Lekavičiūtei ir gražiųjų gėlių ūkiui „Jurginų laukas“.

Kultūros centro direktorius Linas Ulkštinas minėjo, jog nors kultūra sutinkama visur, jai namų vis tiek reikia ir džiaugėsi galintis pakviesti visus į naująsias patalpas. „Neabejoju, kad čia rinksis ir visuomeniniame bei kultūriniame gyvenime aktyviai dalyvaus bendruomenė, o mes, kaip kultūros darbuotojai, sieksime, kad sau tinkamų veiklų rastų kiekvienas.“ Atnaujintas Telšių kultūros centras atvėrė duris gyventojams ir kultūrinių veiklų tikrai netrūks: koncertai, kino filmai, spektakliai ir kiti renginiai. Aktyviai junkitės į mėgėjų meno kolektyvų veiklą, sekite naujienas ir tikrai rasite kuo praturtinti savo kasdienybę. Iki susitikimų.


Telšių kultūros centro informacija


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN