Europos paveldo dienos Kražiuose 2022

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-09-19 22:18
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Kasmet, rugsėjo mėnesį, vykstančios Europos paveldo dienos kviečia įvairiomis formomis aktualizuoti mums svarbius paveldo objektus. Šių metų Europos paveldo dienų tema – „Tvarus paveldas“ – kvietė pažvelgti į šimtmečius šalia mūsų esantį paveldą, kaip į patį geriausią tvarumo pavyzdį.

Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centras, šiemet prisijungdamas prie Europos paveldo dienų minėjimo, įgyvendino projektą „Įamžintas Kražių seniūnijos kultūros ir gamtos paveldas“. Kražių seniūnija išsiskiria ne tik savo istorija, bet ir kultūros paveldo objektų gausa, todėl siekiama, kad reikšmingos Kražių miestelio ir apylinkių istorijai vietos išliktų ilgam. Šiuo tikslu, projekto metu sukurta skaitmeninė informacija: aukštos kokybės fotografijos – Kražių seniūnijos kultūros ir gamtos paveldo aktualizavimui ir pažinimo sklaidai, QR kodai – informacijos sklaidai. Projektą iš dalies finansavo Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.

Įamžinti ir pristatyti visuomenei išlikusį kultūros paveldą Kražių seniūnijoje yra svarbu tam, kad miestelio gyventojai ir svečiai nepamirštų, kokia aplinka juos supa, kaip svarbu ja domėtis, vertinti ir saugoti. Fotografijose įamžinti Kražių seniūnijos kultūros ir gamtos paveldo objektai: svarbiausi istoriniai ir architektūriniai paminklai – Kražių jėzuitų kolegija, Kražių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčia, Kražių kapinių koplyčia, Linkaučių koplyčia, Pašilės Šv. Jurgio bažnyčia, Karklėnų Šv. Apaštalo Baltramiejaus bažnyčia; kitos su Kražių istorija susijusios vietos ir objektai – Vytauto kalnas, Mindaugo skveras, žydų holokausto vieta bei senosios Kražių žydų kapinės; miškingoje apylinkėje stūksantys 5 piliakalniai (Galiniai, Paspąstis, Bukantiškė, Šilgalis, Karklėnaliai), Medžiokalnis, akmuo su „Dievo pėda“, tyvuliuojantis Karklėnų ežeras, Vėjinės tvenkinys bei legendomis apipintas Katežeris.

Projekto rezultatas – gražiausi Kražių miestelio ir apylinkių vaizdai (nuotraukų autorius – Gytis Juodėnas), buvo pristatomas fotografijų parodoje „Įamžintas Kražių seniūnijos kultūros ir gamtos paveldas“, kuri buvo eksponuojama Europos paveldo dienų metu, rugsėjo 9-18 dienomis, Kražių miestelio parkelyje (šalia turgaus aikštės). Prie kiekvienos fotografijos taip pat buvo pateiktas QR kodas – nuoroda į informaciją apie objektą. Tai suteikė galimybę lankytojams ne tik pasigrožėti Kražių seniūnijos paveldo objektais, bet ir daugiau sužinoti apie šias lankytinas vietas.


Aistė Mažonienė
Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro vyr. specialistė (turizmui)

Fotografijose įamžintas Kražių seniūnijos kultūros ir gamtos paveldas


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN