Įgyvendinto projekto „Gyvūno paguoda - sveikatą duoda“ (Kuršėnai)

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-09-06 21:28
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kuršėnai

Paskutinėmis vasaros dienomis, viešoji įstaiga „Dienos centras sutrikusio intelekto asmenims“ (toliau-Įstaiga) bendruomenė įgyvendino Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos finansuojamo projekto „Gyvūno paguoda – sveikatą duoda“ veiklas. Pagrindinis projekto tikslas buvo - didinti paslaugų gavėjų, jų tėvų/globėjų ir bendruomenės narių motyvaciją aktyviai, naudingai leisti laisvalaikį, įtraukiant juos į fizinę ir psichoemocinę būklę gerinančias veiklas. Projekto įgyvendinimo metu buvo organizuojamos šios veiklos:

1. Mankštos ant Pavenčiuose įrengtų lauko treniruoklių. Tik atšilus orams, Įstaigos paslaugų gavėjai pradėjo aktyviai sportuoti ant Pavenčių bendruomenės teritorijos rekreacinėje zonoje įrengtų lauko treniruoklių. Mankštintis buvo skatinami ir Įstaigos darbuotojai, paslaugų gavėjų tėvai/globėjai bei Pavenčių bendruomenės nariai. Įstaigos užimtumo specialistė Živilė Rimeikienė ir socialinio darbuotojo padėjėja Svetlana Erlickienė, atsižvelgdamos į kiekvieno galimybes, padėjo teisingai atlikti fizinius pratimus, naudojant lauko treniruoklius. Geromis oro sąlygomis mankštos vyko pirmadieniais-ketvirtadieniais, po 1-1,5 val. Šios veiklos metu buvo ugdomi fiziškai aktyvios gyvensenos įgūdžiai, pagerėjo gyvenimo kokybė, dėl sudarytos galimybės turėti įvairesnį ir prasmingą laisvalaikio užsiėmimą, pagerėjo savijauta, psichoemocinė būsena, nuotaika ne tik Įstaigos paslaugų gavėjams, bet ir darbuotojams, Pavenčių bendruomenės nariams.

2. Apsilankymas zoologijos sode Dargaičiuose. Siekiant bent trumpalaikio poveikio paslaugų gavėjų, jų tėvų globėjų psichoemocinei būklei, liepos 13 d. buvo organizuojamas apsilankymas zoologijos sode Dargaičiuose, kuriame gyvena daugiau nei 100 gyvūnų: kupranugariai, lamos, olandiški mini ožiukai, asiliukai, stručiai, avys, triušiai bei kiti gyvūnai. Šiame zoologijos sode projekto dalyviai galėjo ne tik pasigrožėti įvairiais naminiais bei egzotiniais gyvūnais, bet ir juos paglostyti, pamaitinti iš rankų. Apsilankymas pas gyvūnus bent trumpam stabilizavo nuotaiką, emocijas, savireguliaciją, padėjo atitrūkti nuo kasdienybės, paskatino tarpusavio bendravimą.
3. Hipoterapijos užsiėmimai. Projekto metu buvo organizuojami tęstiniai hipoterapijos užsiėmimai, kuriuos vedė Neįgaliųjų jojimo asociacijos licencijuota kineziterapeutė-hipoterapeutė Jurgita Rutkienė. Paslaugų gavėjai bei jų tėvai/globėjai turėjo galimybę paglostyti, pašukuoti, pajodinėti žirgu ar tiesiog pabūti šalia šių ypatingų gyvūnų. Hipoterapijos užsiėmimai buvo vykdomi nuo birželio 27 d. iki rugpjūčio 31 d. Jodinėjimas ir buvimas šalia žirgų neįgaliesiems sukėlė daug teigiamų emocijų, skatino norą bendrauti, didino pasitikėjimą savimi.

Projekte „Gyvūno paguoda – sveikatą duoda“ numatytos veiklos padėjo atsipalaiduoti, tinkamai reaguoti į stresines situacijas, valdyti emocijas, bendrauti, skatino fizinį aktyvumą bei pasitikėjimą savimi. Labai svarbus akcentas įgyvendinant projektą - paslaugų gavėjų bendradarbiavimo su bendruomene plėtojimas per sveikos gyvensenos idėjų įgyvendinimą, o tai kuria darnesnę, aktyvesnę ir, žinoma, sveikesnę aplinką.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN