Ilgai laukti lietuviški obuoliai – jau parduotuvėse: ūkininkas paaiškino, kodėl derlius vėlavo

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-08-09 06:34
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Pirmasis lietuviškų obuolių derlius jau – parduotuvėse. Obuolių ūkio direktorius Arvydas Paškevičius, teigia, kad pirmuosius vaisius šįmet skynė kiek vėliau nei įprasta. Ir nors auginant obuolius teko susidurti su keliais gamtos iškeltais iššūkiais, jų kokybės oro sąlygos paveikti neturėjo. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šviežio derliaus obuolių pirkėjai kasmet labai laukia, tai atsispindi ir jų pirkinių krepšeliuose.

„Obuoliai yra vieni mėgstamiausių pirkėjų lietuviškų vaisių. Nors parduotuvėse galima rasti obuolių iš įvairiausių šalių, pastebime, kad pirmenybė teikiama Lietuvoje užaugintiems vaisiams. Vietos augintojų produkciją pirkėjai vertina kaip šviežumo ir kokybės ženklą. Prekybos tinkle, atsižvelgiant į pirmųjų lietuviškų obuolių paklausą, siekiama pirkėjams pasiūlyti ir patrauklią kainą, todėl kilogramas fasuotų į maišelius obuolių sezono pradžioje kainuos 1,29 Eur.“, – teigia V. Budrienė.

Netipinis pavasaris kėlė iššūkių

Pasvalio rajone esančiame „UAB Aukštikalnių sodai“ obuolių ūkiui vadovaujantis ir prekybos tinklui „Iki“ obuolius tiekiantis A. Paškevičius pasakoja, kad šįmet auginant obuolius teko susidurti su keliais iššūkiais. 

„Šiais metais pavasaris buvo netipinis: šaltas, lietingas, todėl ir derlius, greičiausiai, bus pakankamai vidutinio dydžio. Paprastai per metus užauginame tarp 3 ir 4,5 tūkstančių tonų obuolių. Panašiai tikimės ir šįmet. Dėl šalto ir lietingo pavasario obuolius šiemet skynėme apie savaitę vėliau, nei planavome, tačiau vaisių kokybei daug įtakos tai neturėjo“, – sako jis.

Keičiasi lietuvių skonis

A. Paškevičius augina apie 16 veislių obuolių. Pasak jo, pirmieji, ankstyviausios veislės obuoliai, jau pasiekę parduotuves – „Geneva Early“. Šios veislės obuoliai yra vidutinio dydžio, pasižymintys sultingumu ir kreminės tekstūros minkštimu.

„Dar kelios pagrindinės, labiausiai lietuvių pamėgtos veislės: „Auksis“, „Noris“,  „Ligol“, Alva“ „Šampion“, „Lobo“. Paskutiniu metu atgimsta ir „Bogatyr“ veislė. Šios veislės obuoliai primena Antaninius obuolius. Jau trejus metus stebime tendenciją, kad lietuviai vis labiau nori rūgštesnių, žalių obuolių, ir atsisako saldesnių. Greičiausiai tai lėmė vis populiarėjančios sveikos gyvensenos tendencijos“, – sako ūkio direktorius.

Vėlyviausia obuolių veislė, pasak jo, yra „Alva“. Šios rūšies obuoliai skinami spalio pabaigoje.   

Laikymo sąlygos – itin svarbu

Kaip pasakoja ūkio direktorius, visi nuskinti obuoliai keliauja į šaldytuvus, kuriuose jie gali kokybiški išsilaikyti iki pat pavasario.

„Pusę obuolių laikome paprastuose šaldytuvuose, kuriuose kontroliuojama tik drėgmė ir temperatūra,  o kitą pusę dedame į modernius šaldytuvus, kuriuose yra kontroliuojama dar ir atmosfera: ne tik palaikoma 1–2 laipsnių temperatūra, bet ir mažinamas deguonies kiekis. Jeigu normaliai ore yra 21 proc. deguonies, šiame šaldytuve jo lieka vos 1–2 proc. Obuoliai, kaip ir dauguma augalų, yra gyvas, kvėpuojantis organizmas, o laikant juos tokiomis sąlygomis, sulėtėja jų gyvybiniai procesai. Taip išsaugomos gerosios medžiagos, o obuoliai apie pusę metų išlieka švieži, tarsi ką tik nuskinti nuo obels“, – pabrėžia A. Paškevičius.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN