Naudingi patarimai atostogautojams: ką daryti, kad išvykus ilgesniam laikui nenumarintume kambarinių gėlių?

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-06-27 07:42
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Vasara – atostogų metas. Visgi, ruošiantis ilgesniam laikui palikti namus galvos skausmu neretai tampa juose likę augalai. Kambarinių gėlių studijos savininkė Oresta Dvarvytytė, sako, kad augalais pasirūpinti reikėtų dar prieš išvažiuojant atostogauti: nepamiršti jų palieti, atraukti nuo tiesioginių saulės spindulių bei įsigyti papildomų augalų priežiūros priemonių. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad nors įvairiausių augalų priežiūros priemonių pardavimų pikas – balandį, šios prekės perkamos ir vasarą.

„Didelę lietuvių meilę kambariniams augalams rodo mūsų prekybos tinklo pardavimų duomenys. Pasiekusios pardavimų piką pavasarį tokios prekės, kaip trąšos, žemių mišiniai į krepšelius keliauja iki pat vėlyvo rudens. Be to, pirkėjai šiltuoju sezonu aktyviau domisi ir kambariniais augalais, tarp jų ir paparčiais“, – sako V. Budrienė. 

Kaip gėles prižiūrėti vasarą?

Augalų studijos „Kambarinės gėlės“ savininkė Oresta Dvarvytytė, sako, kad norint, jog kambariniai augalai vasarą būtų tinkamai prižiūrėti – svarbu nepamiršti kelių taisyklių. 

„Vasarą kambarines gėles reikėtų gausiau laistyti. Esant aktyviai saulei, augalas sunaudoja daugiau vandens, karštą dieną jo taip pat daugiau ir išgaruoja. Vadinasi, gėlių laistymas turėtų būti arba dažnesnis, arba gausesnis. Žinoma, su gausesniu laistymų reikėtų elgtis atsargiai – vienu kartu nesupilti tris kartus daugiau vandens, negu pilame žiemą. Be to, augalų nereikėtų laistyti automatiškai, prieš pilant vandenį, patikrinti augalo žemę, ar ji spėjo pradžiūti“, – teigia ji.

 Dar viena svarbi taisyklė – duoti gėlėms maisto, tai yra jas patręšti.

„Žiemą, įsijungus šildymui, dėl sauso oro namuose, augalai gyvena pakankamai atšiauriomis sąlygomis, todėl iki rudens gėles reikėtų patręšti. Tuomet augalai vasarą išauga patys gražiausi ir vešliausi, jų imunitetas sustiprėja ir gėlės lengviau peržiemoja“, –  sako augalų žinovė.

Pasak jos, norint, kad augalai kuo ilgiau gyvuotų, vasarą svarbu karts nuo karto apžiūrėti ar ant jų nepradėjo veistis kenkėjai. Šiltuoju metų sezonu jie lengvai gali patekti per atdarus langus, prilipti ant batų padų, taip pat jų galime parsinešti su vaisiais ar skintomis gėlėmis. Neturėdami kuo maitintis kenkėjai ieško maisto šaltinių ir taip atranda namuose esančius augalus. Ant jų atsiradus kenkėjų augalai pradeda skursti, vysti, o anksti parazitų neatradus – augalų galime jau ir nebeišgelbėti.

 Kalbėdama apie augalų persodinimą vasarą, O. Dvarvytytė, sako, kad juos persodinti reikėtų tik tam tikrais, išskirtiniais atvejais. Pavyzdžiui, jeigu ant jų pradėjo veistis kenkėjai, mat jie kiaušinėlius deda ir į žemes. Dar viena priežastis – stiprus gėlių perlaistymas. Jeigu žemė yra užmirkusi, nebeišdžiūva – tuomet tai padaryti privaloma. Jeigu augalo šaknys lenda iš vazono, jį taip pat vertėtų persodinti. Kitais atvejais, pasak jos, vasarą gėlių persodinti nebūtina, geriau palaukti pavasario.

Ką daryti išvykus atostogų?

Vasarą daug mažiau laiko praleidžiame namuose, todėl O. Dvarvynytė pasidalijo ir keliais naudingais patarimais, ką su kambariniais augalais reikėtų padaryti prieš išvykstant atostogų.

„Jeigu iš namų išvykstate savaitei – didelio pasiruošimo paliekant augalus nereikia. Svarbiausia, užmesti akį į tos savaitės orų prognozes. Jeigu numatomi dideli karščiai, daug saulės, o jūsų namo ar buto langai yra orientuoti į kaitriausią pusę – gėles reikėtų patraukti bent jau metrą nuo langų. Jeigu išvykstate ilgesniam laikui – reikėtų imtis papildomų priemonių. Žinoma, priklausomai nuo to, kokius augalus auginate“, – sako ji.

Pavyzdžiui, jeigu auginate sukulentus ar kaktusus – juos užtenka patraukti nuo lango ir šiek tiek palieti, jei išvykstate 3 savaitėms ar ilgiau – lapinius augalus reikėtų ne tik atitraukti nuo lango ir palaistyti, bet ir sustatyti grupėje, šalia padėti talpą su vandeniu, kuris garuojant sukurtų gėlėms tinkamą mikroklimatą.  

Dar vienas O. Dvarvynytės patarimas, įsigyti priemonių, kurios padeda žemėse išlaikyti drėgmę. Viena jų – vandens burbulai, kurie atrodo, kaip apverstos kolbos. Juos, prieš išvažiuojant, reikėtų pripildyti vandeniu, įsmeigti į žemę ir kai ši sausėja – juose esantis vanduo ją pamažu drėkina. Augalų žinovė pabrėžia, kad prieš išvykstant atostogauti – gėlių jokiu būdu negalima perlaistyti. Mat lengvai padžiūvusius augalus atgaivinti galima greičiau ir paprasčiau negu stipriai perlietus.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN