5 patarimai, kaip tvarkant namus panaudoti citriną

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-05-27 10:17
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Citrina plačiai panaudojama ne tik gaminant įvairiausius patiekalus, bet ir valant namus. Citriną buityje panaudoti labai paprasta – tai natūralus valiklis, puikiai tinkantis valyti tiek įvairiausius paviršius, tiek pašalinti nemalonius kvapus šaldytuve. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad švaros prekių paklausa pavasarį išauga.

Pasigaminti labai paprasta

„Atšilus orams dažnas imasi generalinio namų tvarkymosi. Populiariausios švaros prekės tarp pirkėjų yra skalbimo priemonės, tokios kaip milteliai, skysčiai, kapsulės. Antroje vietoje yra tualetų valikliai, gaivikliai, pakabinami muiliukai, treti pagal populiarumą – indų plovikliai, toliau rikiuojasi indaplovių priežiūros bei automatinėms skalbimo mašinoms skirtos priemonės ir galiausiai skalbinių minkštikliai“, –  teigia V. Budrienė.

Visgi, namus išvalyti galima naudojant ir natūralias priemones. Pavyzdžiui, citriną. Ją valant namus panaudoti labai paprasta. Citrinos sultyse yra daug rūgšties bei antibakterinių savybių, todėl tai yra vienas veiksmingiausių natūralių valiklių. Be to, citrinos sultys dar ir gaiviai kvepia. Naminio natūralaus valiklio pasigaminti namuose labai nesudėtinga. Tereikia karštame vandenyje sumaišyti sodą, šlakelį acto, įspausti citrinos sulčių ir sudėti citrinos žievelę. Tuomet viską perkošti per sietelį ir supilti į purškimui skirtą buteliuką. Jeigu norite ryškesnio kvapo – į šį valiklį dar galite įlašinti kelis lašus eterinio aliejaus. Toks valiklis yra universalus, juo valyti galite pačius įvairiausius paviršius. „Iki“ dalijasi ir dar keliais patarimais, kaip išradingai panaudoti citriną.

Dar kelios idėjos, kaip panaudoti citriną

Medinėms pjaustymo lentelėms. Medinę pjaustymo lentą galite lengvai išvalyti su puse citrinos ir trupučiu druskos. Tereikia perpjauti citriną per pusę ir druska pabarstyti pjaustymo lentą. Tuomet perpjauta citrina tiesiog nuvalykite pjaustymo lentelės paviršių ir palikite pastovėti maždaug 15 minučių. Galiausiai viską nuplaukite šiltu vandeniu.

Kvapiklis šaldytuvui. Kartais iš šaldytuvo pradeda sklisti nemalonus kvapas, ypač jeigu jame esate palikę gendančių produktų. Jeigu norite, kad šaldytuvas visada kvepėtų gaiva, paprasčiausiai perpjaukite citriną pusiau, uždarykite dureles ir palikite pastovėti apie 30 minučių.

Mikrobangų krosnelei. Tam, kad švariai išvalytumėte mikrobangų krosnelę, taip pat pravers citrina. Į indą su vandeniu pripjaustykite citrinos griežinėlių, dubenį įdėkite į mikrobangų krosnelę ir įjunkite, kad ši veiktų ant aukštos temperatūros. Kai mikrobangų krosnelė išsijungs, durelių neatidarykite. Palikite dubenį su citrina pastovėti apie 15 minučių ir galiausiai šluoste lengvai nuvalykite susikaupusius  nešvarumus ir riebalus.

Dėmėms valyti. Citrinos sultys – puiki priemonė drabužių dėmėms valyti. Tiesiog padenkite dėmę citrinos sulčių ir druskos pasta. Palikite šį mišinį apie pusvalandį įsigerti ir tuomet viską nuplaukite acto ir šilto vandens mišiniu.

Blizginkite metalą. Metalų blizginimas – dar vienas darbas, kuriame pasitarnaus šis nepaprastas vaisius. Citriną perpjaukite per pusę ir pamerkite į druską. Tuomet druskuota citrina įtrinkite metalinius paviršius ir viską švariai nuplaukite vandeniu. Šį metodą galite naudoti valydami žalvarį, varį, bronzą, alavą, nerūdijantį plieną.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN