Koks šįmet laukia bulvių derlius?

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-04-27 06:28
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Šviežios lietuviškos bulvės – bene laukiamiausia sezono daržovė. Visgi, ar šįmet sulauksime rekordiškai didelio, ar mažesnio bulvių derliaus, ūkininkai dar nežino – viskas priklausys nuo oro sąlygų. Tačiau Lietuvos augintojai tikisi, kad šviežio derliaus bulvės parduotuves pasieks, kaip ir kasmet – liepos pradžioje. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai šviežio derliaus bulvių laukia ypatingai. Mat bulvės tiek šiltuoju, tiek šaltuoju metų laiku tarp pirkėjų be konkurencijos išlieka populiariausia daržove.

„Bulvės – daržovė, be kurios neįsivaizduojamas nei žieminis, nei vasarinis pirkėjų krepšelis, todėl nenuostabu, kad šviežių, lietuviškų bulvių gyventojai laukia ypatingai. O vos parduotuvėse pasirodžiusios šviežio derliaus bulvės lentynose ilgai neužsilaiko. Norėdami šių daržovių pirkėjams pasiūlyti, kaip galima anksčiau, dar prieš jų sodinimą glaudžiai bendraujame su vietos augintojais“, – teigia V. Budrienė.

Bulviasodžio laikas priklauso tik nuo oro

Jau 30 metų Šilutes rajone, Pašyšių kaime, bulves auginantis ir „Iki“ tiek pat laiko jas tiekiantis ūkininkas Kęstutis Macijauskas pasakoja, kad šviežio derliaus bulves jis pasodino visai neseniai. Pasak jo, vėlesnį nei įprasta bulvių sodinimą šį sezoną lėmė prastesni orai – šaltos naktys ir šiluma nelepinančios dienos.

„Prisiderinti prie nenuspėjamų ir greitai kintančių pavasario orų Lietuvoje ne visuomet paprasta. Štai praėjusiais metais vos prasidėjus sodinimui, užklupo šalčiai, tad visus suplanuotus darbus teko atidėti. Šiemet gamta taip pat pateikė staigmenų. Prieš tai buvo potvyniai, tad svarstėme, ar nereikės nukelti darbų, nes žemė nespės išdžiūti. Tačiau prasidėjusios šaltos naktys ir vėjas dienomis viską taip išgairino, kad nebepamename, kada lietaus bebuvo“, – sako K. Macijauskas.

Visgi, ūkininkas ramina – daug drėgmės bulvėms nereikia. Daug svarbiau yra žemės temperatūra ir šiluma. Pasak K. Macijausko, norint sodinti bulves reikia, kad žemė įšiltų ne mažiau kaip iki 5–6, o geriausia 7 laipsnių. Į kuo šiltesnę žemę bulvė sodinama, tuo geriau, todėl bulviasodžio laikas priklauso tik nuo oro.

„Bulvės mėgsta patogias, optimalias augimo sąlygas, todėl visada geriau jas sodinti yra į kuo šiltesnę žemę. Tada jos greičiau dygsta, vystosi, auga“, – pabrėžia ūkininkas.

Šviežio derliaus tikisi sulaukti liepos pradžioje

Per metus nuo 800 iki 1000 tonų bulvių užauginantis ūkininkas sako, kad vėlesnis bulvių pasodinimas, šviežio derliaus pasirodymui parduotuvėse įtakos neturėtų turėti. Pirmosios bulvės parduotuvėse pasirodyti, kaip ir kasmet, turėtų aplink Mindaugines, liepos pradžioje.

Paklaustas, kokio bulvių derliaus galima tikėtis šiais metais, pašnekovas atskleidžia, kad tiek derliaus, tiek bulvių kokybė priklauso nuo gamtos: ne tik nuo bulvių sodinimo laiko, bet ir nuo to, koks oras bus vasarą. Jeigu vasara pasitaiko itin karšta ir oro temperatūra pakyla virš 25 laipsnių – dirvoje bulvės sustoja augti, o tai nulemia ir kuklesnį derlių.

„Optimalus oras bulvėms – ne per karšta, su saikingu lietumi. Tuomet derliaus galima tikėtis gausesnio“, – sako ūkininkas.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN