Skaniau už tradicinę – išbandykite 3 baltosios mišrainės variacijas

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-04-13 06:26
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Baltoji mišrainė – vienas tų patiekalų, be kurio neįsivaizduojamas lietuvių šventinis stalas. Ne išimtis ir artėjančios Velykos. Visgi, nors dažniausiai gaminame pagal klasikinį baltosios mišrainės receptą, net ir su tokiais tradiciniais patiekalais galima laisvai eksperimentuoti: papildyti įmantresniais ingredientais, tradicinį majonezą keisti kitais padažais ar ruošti sveikesnes šio patiekalo versijas. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šventinis šurmulys atsispindi ir pirkėjų krepšeliuose.

Lengva improvizuoti

„Šventėms žmonės renkasi įmantresnius ingredientus: pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ne tik tradicinis karpis ar kiauliena, bet ir krevetės, įvairesnės rūšies žuvis, pavyzdžiui, juodasis paltusas, antiena, įvairūs gurmaniški užkandžiai. Žinoma, tradiciškai padidėja ir kiaušinių, majonezo ar jau iš anksto pagamintų mišrainių pardavimai“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad gaminant baltąją mišrainę išties galima lengvai improvizuoti.

„Tiems, kam norisi sočiau galima, pridėti mėsos: kumpio, keptos ar rūkytos vištienos, keptos antienos ar kiaulienos. Jei norite, kad mišrainė įgautų gaivos, konservuotus žirnelius ir raugintus agurkus galite keisti žaliais. Be to, į šią mišrainę galima įmaišyti šviežių prieskoninių žolelių: krapų, svogūnų laiškų ar petražolių, špinatų. Mėgstantys eksperimentuoti gali naudoti ir kitas daržoves, pavyzdžiui, ridikėlius, cukinijas. Jei ieškote įmantresnių skonių, į mišrainę įmaišykite kaparėlių, ikrų, o vietoj vištų kiaušinius – naudoti putpelių“, – sako V. Juodkazienė.

Gaminant šią tradicinę mišrainę patariama pjaustyti jau atvėsusias bulves ir morkas, mat taip jos nesubyrės. Be to, mišrainė geriausią tekstūrą įgauna tuomet, kai visi ingredientai yra supjaustomi itin smulkiais kvadratėliais.Taip pat rekomenduojama nepadauginti bulvių. Mat tuomet mišrainė bus lengvesnė, neapsunkins skrandžio.

Pasigaminkite įmantresnių padažų

Pasak V. Juodkazienės, majonezo visada lengvai galite pasigaminti namuose, o naminiu majonezu pagardinta mišrainė įgaus dar subtilesnio skonio.

„Majonezas susideda vos iš kelių ingredientų: aliejaus ir kiaušinio trynio, šiek tiek acto ar citrinos. Gamindami majonezą kai kurie žmonės mėgsta jį pagardinti garstyčiomis arba šviežiomis mėgstamomis žolelėmis. Alyvuogių aliejus turi savitą skonį, todėl majonezas paprastai yra gaminamas iš neutralaus skonio aliejaus: pavyzdžiui, rapsų ar saulėgrąžų“, – teigia „Iki“ atstovė.

Jeigu ruošiant baltąją mišrainę norisi lengvesnio skonio – majonezą sumaišyti galima ir su graikišku jogurtu. Arba jo nenaudoti iš viso – baltąją mišrainę gardinkite graikišku jogurtu sumaišytų su citrinos sultimis, šviežiais krapais, česnakų milteliais, druska, pipirais.

V. Juodkazienė siūlo įmantresnės baltosios mišrainės pasigaminti namuose ir dalijasi net trimis receptais, puikiai tiksiančiais ir ant šventinio stalo.

Veganiška baltoji mišrainė

250 g bulvių

100 g morkų

125 g žaliųjų žirnelių

100 g raugintų agurkų

100 g šviežių agurkų

Veganiško majonezo

Šaukštelio garstyčių

Druskos

Juodųjų pipirų

Poro

Šviežių krapų

Kelių šaukštų citrinos sulčių

Gaminame:

Nuplaukite neluptas morkas, bulves ir jas išvirkite. Atvėsusias morkas, bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Taip pat supjaustykite ir agurkus, porą. Visus ingredientus suberkite į vidutinio dydžio dubenį, užberkite druskos ir juodųjų pipirų bei smulkiai supjaustytų krapų. Tuomet atskirame indelyje sumaišykite veganišką majonezą, garstyčias, citrinos sultis viską gerai išmaišykite ir dėkite ant salotų.

Baltoji mišrainė su kaparėliais

Jums reikės:

250 g bulvių

100 g morkų

125 g žaliųjų žirnelių

100 g raugintų agurkų

2 kiaušinių

Majonezo

Druskos

Juodųjų pipirų

Nedidelio svogūno

Kelių šaukštų kaparėlių

Šviežių krapų

Šviežių petražolių

Gaminimas:

Nuplaukite neluptas morkas, bulves ir jas išvirkite. Atskirame puode kietai išvirkite kiaušinius – užteks 7–10 min. Atvėsusias morkas, bulves bei kiaušinius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Taip pat supjaustykite ir agurkus. Itin smulkiai supjaustykite nedidelį svogūną. Visus ingredientus suberkite į vidutinio dydžio dubenį, užberkite druskos ir juodųjų pipirų bei smulkiai supjaustytų krapų ir petražolių. Dėkite bent du didelius šaukštus majonezo ir viską gerai išmaišykite.

Baltoji mišrainė su ridikėliais ir graikiško jogurto padažu

Jums reikės:

3 didelių išvirtų ir kubeliais supjaustytų bulvių

2 vidutinių virtų kubeliais supjaustytų morkų

3 virtų supjaustytų kiaušinių

Kelių supjaustytų marinuotų agurkų

3/4 stiklinės atšildytų žirnelių

2 nedidelių susmulkintų salierų stiebelių

6 vidutinio dydžio susmulkintų ridikėlių

Puodelio supjaustytos mėsos: kumpio, keptos vištienos – pagal skonį

Padažui:

1/4 puodelio avokadų aliejaus

3 šaukštų graikiško jogurto

Šaukšto obuolių acto arba citrinos sulčių

Kelių šauktų baltųjų virtų pupelių

1 valgomojo šaukšto garstyčių

1/2  šaukštelio jūros druskos

1/2 šaukštelio svogūno miltelių

Gaminame:

Visus salotoms skirtus susmulkintus ingredientus sumaišykite dubenyje. Visus padažui skirtus ingredientus sutrinkite trintuvu iki vientisos masės ir užpilkite ant mišrainei skirtų ingredientų. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN