Azijietiški suktinukai – šviežia, gaivu ir paprasta: išbandykite 3 receptus

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-04-06 06:25
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Azijietiški suktinukai – gaivus patiekalas, kilęs iš Vietnamo, tačiau sparčiai populiarėjantis ir Lietuvoje. Griežtų taisyklių, kuo įdaryti azijietiškus suktinukus, nėra. Drąsiai derinkite mėgstamus ingredientus, o jei eksperimentuoti nedrąsu, pradėkite nuo tradicinių produktų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausių pasaulio virtuvių įkvėptais ingredientai pirkėjai itin domisi.

Populiarėja už Azijos ribų

„Lietuviai tampa išrankesni maistui ir domisi kitų šalių virtuvėmis bei jų receptais, skonių deriniais, valgymo kultūra. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę gausų įvairiausių pasaulio virtuvių įkvėptą maisto asortimentą: nuo prancūziškų sūrių iki sušiams skirtų ryžių, azijietiškų makaronų ar įvairiausių padažų, ryžių acto ar popieriaus, skirto azijietiškiems suktinukams gaminti“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė pasakoja, kad azijietiški suktinukai gaminami iš ryžių popieriaus, šviežių daržovių, žolelių, jūros gėrybių, žuvies ar mėsos, kartais jie pagardiname azijietiškais makaronais, prie jų patiekiami įvairiausi padažai – nuo saldžiarūgščių iki riešutų sviesto. Azijietiški suktinukai, dar vadinami „summer rolls“, yra kilę iš Vietnamo, tačiau jie populiarūs tiek Azijoje, tiek už jos ribų. Be to, juos labai paprasta pasigaminti namuose.

„Pagaminti azijietiškiems suktinukams puikiai tinka ir įvairiausi maisto likučiai: kepta vištiena, lašiša, krevetės, vakarykščiai ryžiai, azijietiški makaronai ar daržovės: morkos, agurkai, paprikos, salierai, salotos lapai, įvairiausi žalumynai“, – sako V. Juodkazienė.

Paruošti nesudėtinga

Kaip teigia „Iki“ atstovė, prieš pradedant gaminti azijietiškus suktinukus svarbu pasiruošti darbo vietą. Ant kepimo popieriaus susidėliokite ingredientus, kuriuos žadate naudoti: virtas ar keptas krevetes, agurkus, salotas, makaronus. Pasiruoškite pjaustymo lentelę, peilį, didelį indelį su kambario temperatūros vandeniu.

„Pirmiausiai šiaudeliais susipjaustykite daržoves, susmulkinkite salotas, galite pusiau perpjauti ir krevetes. Jeigu naudojate mėsą ar žuvį – šiuos ingredientus taip pat pasmulkinkite. Tuomet šiek tiek pamarinuokite daržoves – marinatui naudoti galite ryžių actą, žiupsnelį cukraus, žaliųjų citrinos sulčių, žuvies padažą. Galiausiai į kambario temperatūros vandenį reikėtų įmerkti ryžių popierių, jį palaikyti apie 30 sekundžių, ištraukus iš vandens pasidėti ant patogaus paviršiaus ir į jį įvynioti pasirinktus ingredientus“, – pasakoja „Iki“ atstovė.

V. Juodkazienė pabrėžia, kad jeigu ryžių popieriui naudosite per šaltą ar karštą vandenį – popierius gali pradėti trūkinėti arba lipti, todėl nepamirškite, kad net ir vandens temperatūra ruošiant azijietiškus suktinukus yra svarbi.

Kitas svarbus dalykas, pasak jos, – padažas. Jam galite naudoti pačius įvairius ingredientus: mėgstamus prieskonius, tarkuotą imbierą, čili pipirus, česnakus, sojos, žuvies padažus, ryžių actą, citrinų sultis, netgi pomidorų padažą, jeigu mėgstate saldžiau – galite įdėti medaus ar cukraus.

V. Juodkazienė siūlo azijietiškų suktinukų pasigaminti ir namuose bei dalijasi ir 3 receptais, kuriuos paprastai ir greitai paruošite.

Sušių įkvėpti suktinukai

8 ryžių popieriaus lakštų

100 g sušių ryžių

150 g šviežios lašišos filė

50 g morkų

50 g salierų stiebų

Padažui:

2 v. š. mirino

2 v. š. ryžių acto

3 v. š. sojų padažo

1 citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės

1 a. š. medaus

2–3 šviežių petražolių lapelių (nebūtina)

žiupsnio maltų raudonųjų paprikų

Gaminame:

Pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas išvirkite sušių ryžius. Nuo lašišos filė pašalinkite odelę, nuskuskite morkas. Žuvį, morkas ir salierus supjaustykite plonomis juostelėmis. Į kambario temperatūros vandenį pamerkite ryžių popieriaus lakštus ir palaikykite, kol jie truputį paminkštės, išlikdami „al dente” – ne ilgiau nei 15–20 sekundžių. Apatinę lakšto dalį padenkite įdaru – lašiša, ryžiais, morkomis bei salierais – ir nuo apačios vyniokite lakštą į ritinuką. Suvynioję maždaug iki vidurio sustokite, į vidų užlenkite šoninius kraštus ir vyniokite toliau. Taip ruoškite pavasarinius ritinėlius, kol sunaudosite visus ingredientus. Padažui skirtus produktus supilkite į dubenėlį ir išmaišykite šluotele. Jei norite, į padažą įdėkite keletą petražolių šakelių.

Vietnamietiški suktinukai su krevetėmis

Jums reikės:

8 ryžių popieriaus lakštų

50 g stiklinių makaronų

150 g išvalytų ir išvirtų krevečių uodegėlių

100 g šviežių agurkų

50 g salierų stiebų

15 g šviežių mėtų lapelių

Padažui:

2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių

3 v. š. sojų padažo

1 a. š. medaus

1 sutarkuotos česnako skiltelės

1 a. š. tarkuotos imbiero šaknies

1⁄4 a. š. sezamų sėklų

2 v. š. sojų padažo „tamari“

2–3 v. š. vandens

Gaminame:

Stiklinius makaronus užpilkite karštu vandeniu, uždenkite ir palikite brinkti 7–8 minutėms. Išbrinkusius makaronus pamaišykite ir nusunkite. Agurkus ir salierus supjaustykite plonomis juostelėmis. Ryžių popieriaus lakštus trumpam panardinkite į kambario temperatūros vandenį, švelniai prispauskite, kad neišnirtų, ir maždaug po 15 sekundžių ištraukite. Lakšto apatinėje dalyje sluoksniuokite įdarą tokia tvarka: krevetės, mėtos, makaronai, agurko ir saliero juostelės. Suvyniokite lakštą į ritinuką, pradėdami lenkti nuo apatinės dalies su įdaru. Kad įdaras neišbyrėtų, bevyniojant užlenkite kairį ir dešinį suktinuko galus. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus dubenėlyje ir patiekite suktinukus su paruoštu padažu.

Suktinukai su vištiena

Jums reikės:

8 ryžių popieriaus lakštų

200 g vištienos filė

1⁄2 a. š. druskos

50 g raudonųjų paprikų

2  laiškinių svogūnų

50 g romaninių salotų

Saldžiarūgščiam padažui:

2 v. š. sojų padažo

3 v. š. kečupo

1 v. š. cukraus

1⁄2 džiovintos aitriosios paprikos

2 v. š. balzaminio acto

1 a. š. tarkuotos imbiero šaknies

4 v. š. šalto vandens

Gaminame:

Vištieną apie 20 minučių virkite pasūdytame vandenyje. Kai ji išvirs ir atvės, supjaustykite ją plonomis juostelėmis. Taip pat supjaustykite ir paprikas bei laiškinius svogūnus. Nuo salotų nupjaukite vidinę kietąją dalį. Ryžių popieriaus lakštus trumpam panardinkite į kambario temperatūros vandenį. Po 15 sekundžių juos išimkite ir vienoje lakšto kraštelyje dėkite įdaro – mėsą, paprikas, salotas ir svogūnus. Susukite lakštą į ritinuką, lenkdami nuo apatinės dalies, tada užlenkite kairį kraštą ir vyniokite toliau. Dešiniojo krašto neužlenkite, kad ritinėlis būtų su vienu atviru galu. Taip vyniokite ir likusius suktinukus. Dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir patiekite padažą su pavasariniais ritinėliais.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN