„Stir fry“ – kas tai yra ir su kuo valgoma: gaminkite su mėsa, derinkite su grikiais

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-03-21 12:38
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

„Stir fry“ – tai keptuvėje itin aukštoje temperatūroje nuolat maišant kepamos daržovės su specialiu padažu, o kartais ir mėsa ar žuvimi. Šio patiekalo pavadinimą gal ir galima pamiršti, bet skonio – niekada. Net jei esate ragavę „stir fry“ tik kavinėje, žinokite, kad jį tikrai nesunku pasigaminti ir namuose. Na taip, reikia šiek tiek kantrybės bei tinkamų ingredientų – klasikinio padažo gamybai. O pagrindui tinka bet kokie namuose turimi produktai, nuo lietuviškų daržovių iki kruopų bei mėgstamos mėsos. Sumaišyti su ypatinguoju padažu bet kurie iš jų virs restorano vertais kąsneliais.

Pamėgtas Kinijoje

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad įvairiausių pasaulio virtuvių skoniai dėmesio sulaukia ir tarp pirkėjų.

„Lietuviai tampa išrankesni maistui ir domisi kitų šalių virtuvėmis bei jų receptais, skonių deriniais, valgymo kultūra. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę gausų, įvairiausių pasaulio virtuvių įkvėptą maisto asortimentą: nuo prancūziškų sūrių iki sušiams skirtų ryžių, azijietiškų makaronų ar padažų, kurie dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose“, – teigia V. Budrienė.

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, pasakoja, kad „stir fry“ nuo seno kinų pamėgtas maisto ruošimo būdas,  kai ingredientai kepami gretai, ant gerai įkaitinto aliejaus, maišant wok keptuvėje. Ši technika atsirado Kinijoje, tačiau išplito ir į kitas Azijos bei Vakarų pasaulio šalis.

Kaip teigia V. Juodkazienė, gaminant „stir fry“ dažniausiai naudojamos pačios įvairiausios daržovės: kopūstai, brokoliai, svogūnai, morkos, kukurūzai, paprikos. Daržovės dažnai derinamos su įvairios rūšies mėsa – dažniausiai jautiena, kiauliena ar vištiena. Taip pat ir krevetėmis, veganišku tofu sūriu, rudaisiais arba baltaisiais ryžiais, azijietiškais makaronais, grybais. Ir, žinoma, įvairiausiais padažais: pradedant sojos ir baigiant žuvies padažu ar terijakiu. Mėgstantieji aštriau šį patiekalą gali pagardinti lašeliu sriracha padažo. Baigus kepti „stir fry“ dažnai pagardinami saujele riešutų: pavyzdžiui smulkintų žemės riešutų ar pistacijų.

Skanu, paprasta ir greita

„Maisto ruošimas naudojant „stir fry“ techniką – ne tik greitas, paprastas, bet ir sveikas. Mat greitai apkepamose daržovėse išsaugoma daugiau maistinių medžiagų nei verdant. O kadangi naudojamas nedidelis aliejaus ar kitų riebalų kiekis – šis patiekalas neturi daug kalorijų“, – pasakoja V. Juodkazienė.

„Iki“ atstovė sako, kad gaminant šį patiekalą netiks principas „kol vienas kepa, kitą supjaustysiu“, nes reiks veikti greitai, todėl visus ingredientus reikia pasiruošti iš anksto. O juos pasiruošus – šį patiekalą pasigaminsite per 10–15 minučių. V. Juodkazienė dalijasi ir keliais „stir fry“ receptais, kuriuos verta išbandyti ir namuose.

Klasikinis „stir fry“ padažas

Jums reikės:

6 v. š. sojų padažo

6 v. š. vandens

1 a. š. ryžių acto

1 v. š. kukurūzų krakmolo

1 1⁄2 a. š. sezamų aliejaus

1 v. š. medaus

Gaminame:

Visus ingredientus supilkite į stiklainį, uždenkite ir gerai iškratykite, kad viskas susimaišytų. Štai ir viskas!

Kopūstų ir vištienos „stir fry“

Jums reikės:

500 g vištienos krūtinėlės

1 nedidelės gūžinio kopūsto galvos

1 raudonosios paprikos

1 brokolio

50 ml „stir fry“ padažo 

2 v. š. sezamų sėklų

2 v. š. lydyto („ghee“) sviesto

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Kopūstą sutarkuokite, vištieną supjaustykite kubeliais, papriką – juostelėmis, o brokolį išskaidykite nedideliais žiedynais. Stipriai įkaitinkite keptuvę, dėkite šaukštą sviesto, tuomet berkite vištieną, druskos ir pipirų. Mėsa turėtų iškepti per porą minučių ar net mažiau. Atidėkite ją į atskirą lėkštę, o į keptuvę sudėkite paprikas ir brokolius. Daržovėms apkepus, jas taip pat atidėkite. Jei keptuvėje neliko sviesto, dėkite dar ir suberkite kopūstus. Kai šie apskrus, supilkite padažą ir gerai išmaišykite. Sudėkite likusius ingredientus ir kepkite dar 2 minutes. Jei atrodo per sausa, įpilkite dar padažo. Patiekite su sezamų sėklomis.

Grikių ir lapinių kopūstų „stir fry“

Jums reikės:

400 g virtų grikių

300 g marinuotų artišokų

30 g lapinio („kale“) kopūsto lapų

4 česnako skiltelių

3 geltonųjų paprikų

3 v. š. lydyto („ghee“) sviesto

50 ml „stir fry“ padažo

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Ruošiant bet kokį „stir fry“, būtina veikti greitai, todėl pasiruoškite ingredientus iš anksto. Smulkiai supjaustykite česnakus, artišokus pjaustykite kubeliais, paprikas griežinėliais, o kopūsto lapus perpjaukite pusiau. Keptuvę smarkiai įkaitinkite, ištirpinkite sviestą ir apie 10 sek. pakepinkite česnakus. Tuomet sudėkite kopūsto lapus, o kai susitrauks, viską perkelkite į atskirą indą. Keptuvėje ištirpinkite dar sviesto, suberkite artišokus bei paprikas, apibarstykite juos prieskoniais ir nuolat maišydami kepkite 3–4 minutes. Iškeptas daržoves atidėkite į šalį. Į keptuvę suberkite grikius, supilkite padažą, pamaišykite, suberkite visas daržoves ir nuolat maišydami dar porą minučių pakepinkite. Ragaukite ir, jei norisi sūriau, įdėkite daugiau druskos.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN