Uostamiesčio kriminalistai baigė dar vieną tyrimą dėl disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų (Video)

Naujienos: Teisėtvarka , 2022-02-27 16:07
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Klaipėdos m.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokurorai ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (VPK KPONTV) pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu. Dėl to kaltinimai pareikšti 38 m. plungiškiui ir 40 m. jo šeimos narei.

Šis tyrimas atskirtas iš itin didelės apimties teisėsaugos pareigūnų atliekamo tarptautinio tyrimo, kuriame organizuoto nusikalstamo susivienijimo nariai įtariami dideliais kiekiais platinę narkotinę medžiagą – heroiną ir kitus kvaišalus Airijoje bei Šiaurės Airijoje (Jungtinėje Karalystėje), Lietuvoje verbavę ir išnaudoję nukentėjusius asmenis šiai nusikalstamai veikai užsienyje daryti (apie tyrimą buvo skelbta 2020 m. rugpjūčio mėn.).

Tyrimo metu aktyviai bendradarbiauta ir keistasi informacija su Airijos bei Šiaurės Airijos pareigūnais. Dar 2020 m. rugpjūčio mėn. uostamiesčio teisėsaugininkai gavo duomenų apie 38 m. įtariamojo, minėto susivienijimo lyderio iš Plungės vykimą į Airiją. Kaip įtariama, į užsienį asmuo vyko įsigyti didelių kiekių narkotinių medžiagų. Šia informacija buvo nedelsiant pasidalinta su Airijos pareigūnais.

2020 m. rugpjūčio mėn. KPONTV ir Airijos bei Šiaurės Airijos pareigūnams atlikus didelio masto sulaikymų bei kratų operaciją Lietuvoje, Airijoje ir Šiaurės Airijoje gauta papildomų duomenų apie 38 m. Plungės gyventojo galimai paslėptas narkotines medžiagas Airijoje. Netrukus viename Dublino parke pareigūnai rado beveik 300 g (apie 150 g gryno) kokaino, kurį, kaip įtariama, ten paslėpė 38 m. plungiškis. Skaičiuojama, kad šios narkotinės medžiagos kaina nelegalioje rinkoje yra apie 21 000 eurų.

Tyrimo metu surinkta duomenų, kad narkotikus vyrui įsigyti padėjo 40-metė jo šeimos narė, šiuo metu dirbanti vienoje iš jo įmonių. Moteris į teisėsaugos pareigūnų akiratį anksčiau nebuvo patekusi. Tyrimo duomenimis, abu bendrininkai kokainą įgijo su tikslu jį platinti Airijoje.
Įgyvendinus tarptautinius susitarimus, baudžiamasis persekiojimas iš Airijos teisėsaugos institucijų pagal Lietuvos teisinės pagalbos prašymą buvo perimtas. Tyrimas dėl neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu buvo atskirtas į atskirą ikiteisminį tyrimą ir perduotas Klaipėdos apygardos teismui. 38 m. plungiškiui yra paskirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas.

Lietuvos nacionalinė narė Eurojuste Margarita Šniutytė-Daugėlienė teigia, kad „tarpvalstybinių nusikaltimų atskleidimas gali būti sėkmingas tik tada, kai šalys glaudžiai bendradarbiauja. Būtent šiame tarptautiniame tyrime įrodymų rinkimas, operatyvus informacijos keitimasis tarp šalių įsteigus jungtinę tyrimo grupę, koordinuojant Eurojustui, padėjo išaiškinti įtariamų organizuoto nusikalstamo susivienijimo narių daromus nusikaltimus ne tik Lietuvoje, bet taip pat ir Airijoje bei Jungtinėje Karalystėje“.

Jai antrino ir ikiteisminiam tyrimui vadovavęs, jį organizavęs bei valstybinį kaltinimą šioje byloje palaikysiantis Klaipėdos apygardos prokuratūros ONKTS prokuroras Ruslanas Ušinskas. „Jau pakankamai seniai tapo aišku, kad tokio pobūdžio nusikaltimus vykdantys asmenys peržengė mūsų valstybės išorines sienas. Todėl tik nuoseklus ir pastovus bendradarbiavimas su mūsų kolegomis užsienio valstybėse gali padėti išaiškinti nusikaltimus, kuriuos vykdo mūsų šalies piliečiai tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Tarptautinis bendradarbiavimas šioje byloje yra sektinas pavyzdys ir aiški siunčiama žinutė – mūsų teisėsauga yra pajėgi ištirti įvykdytus nusikaltimus ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų“,– teigė prokuroras.

Už neteisėtą disponavimą labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu numatytas laisvės atėmimas nuo 10 iki 15 metų.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 31 str., asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.


Video medžiaga:


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN