Populiarėjanti tendencija – sveikatingumo burnelės: mėgstamiausi tinklaraštininkės „Pusryčiams“ deriniai

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-02-18 07:15
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Namie pasigamintas vaisių ar daržovių kokteilis – puikus būdas pradėti dieną, tačiau jeigu įprasti kokteiliai pabodo – juos keisti galima sveikatingumo burnelėmis, vadinamaisiais „šotais“. Šis gėrimas – tikra vitaminų bomba, kuris ne tik suteiks kūnui energijos, bet ir pastiprins imunitetą artėjant pavasariui. Be to, gaminant tokias burneles galima laisvai improvizuoti ir naudoti mėgstamus ingredientus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, jog, tai, kad lietuviai perima vis daugiau sveikos mitybos įpročių – matosi ir jų pirkinių krepšeliuose.

Stebi, kas atsiduria lėkštėje

„Vaisiai ir daržovės – pirkėjų mėgstami išlieka ir šaltuoju metų laiku. Būtent dėl šios priežasties, gausų jų asortimentą užtikriname ištisus metus. Be to, esame paruošę ir ekologiškų daržovių bei vaisių pasirinkimą: lentynose galima rasti citrinų, kivių, apelsinų, klementinų, kurie puikiai tinka ir įvairiausiems kokteiliams ar kitiems sveikuoliškiems gėrimams gaminti“, – teigia V. Budrienė.

Maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorė ir „Iki“ ambasadorė Gabrielė Žutautaitė, sako, kad savo mityboje atkreipia dėmesį į kelis dalykus. Pirmiausia, į angliavandenių, baltymų ir riebalų balansą lėkštėje – tinklaraštininkė stengiasi, kad kiekviena porcija turėtų visko po truputį. Nemažai dėmesio ji atkreipia ir į tai, kas yra naudojamų produktų sudėtyje. Jeigu tik įmanoma, renkasi kuo mažiau apdorotus ingredientus: daržoves, vaisius, kruopas, riešutus, pieno produktus, žuvį.

„Ruošdama pusryčius įprastai vadovaujuosi tomis pačiomis taisyklėmis, kaip ir gamindama likusius patiekalus – stengiuosi, kad lėkštėje būtų visų maisto grupių. Tokį rinkinį įprastai sudaro duona arba kruopos (angliavandeniai), kokiu nors būdu ruoštas kiaušinis (baltymai), koks nors sūris, avokadas arba žuvis (riebalai) ir šviežios daržovės (skaidulos)“, – sako G. Žutautaitė.

Dieną dažnai pradeda sveikatingumo burnele

Tinklaraštininkė pasakoja, kad dieną pradėti mėgsta ir sveikuolišku kokteiliu, o naujausias jos atradimas – vieno gurkšnio sveikatingumo kokteiliai – burnelės.  

„Rudenį besilankydama Taline nustebau, kad net 2 iš eilės aplankytos kavinės savo gėrimų meniu siūlo ir sveikatingumo burneles. Tose sveikuoliškose burnelėse telpa tokie superingredientai, kaip imbierai, kajeno pipirai, šaltalankiai, ciberžolės, apelsinai ir citrinos, medus ar net chaga grybas. Labai retai pusryčiams renkuosi tik sveikuolišką kokteilį, bet jeigu taip nutinka, ir jį stengiuosi papildyti maistingais ingredientais. Pavyzdžiui, kad netrūktų baltymų, į jį įmaišau kanapių ar ispaninio šalavijo sėklų, jogurto, pieno, o vietoje gerųjų riebalų – riešutų sviesto, avokadų. Sveikuoliškas burneles dažniausiai geriu ryte, bet tik kaip priedą prie pusryčių“, – kalba „Iki“ ambasadorė.

Pasak jos, norint namuose pasigaminti sveikuolišką burnelę, reiktų galvoti apie organizmui naudingus ingredientus. Tarp jų – imbieras, kajeno pipirai, citrusiniai vaisiai, ciberžolė, medus, šaltalankiai, burokėliai, špinatai, kiviai, morkos, spanguolės. Kaip teigia ji, tokį gėrimą pasigaminti tikrai nesudėtinga, ypač, jeigu pasirinksite ekologiškus ingredientus, kurių nebūtina lupti – užtenka švariai nuplauti ir sutrinti. Ši taisyklė, pasak „Iki“ ambasadorės, galioja imbiero ar ciberžolės šaknims, kiviams. O, štai, citrusinius vaisius nulupti – būtina. Visus šiuos ingredientus tereikia sudėti į maisto smulkintuvą, užpilti šlakeliu vandens, kad geriau trintųsi, ir sutrinti. Jeigu norisi burnelės be tirščių, tokį kokteilį galima perkošti.

G. Žutautaitė dalijasi ir mėgstamiausiomis rytinio sveikatingumo „šoto“ kombinacijomis. Viena jų susideda iš imbiero, ananaso, apelsino, ciberžolės ir citrinos. Kita – citrinos, imbiero, medaus, kajeno pipirų. „Pusryčiams“ autorė mėgsta maišyti ir šaltalankius, imbierą, citriną bei medų arba burokėlius, imbierą ir citriną. „Iki“ ambasadorė dalijasi ir savo pamėgtu, sveikatingumo burnelės receptu, kurį rekomenduoja išbandyti ir savo virtuvėje.

Sveikatingumo „šotas“ pagal tinklaraštininkę „Pusryčiams“

Jums reikės:

Imbiero šaknies

Apelsino

Citrinos

Dviejų kivių

Šiek tiek vandens

Gaminame:

Imbierą su kiviais Gabrielė nuplauna, apelsiną ir citriną nulupa, viską deda į trintuvą ir užpila šiek tiek vandens. Tuomet viską sutrina iki vientisos masės ir mėgaujasi. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN