Egzotiškieji tamarindai: kas tai per vaisiai, kaip ir su kuo jie valgomi

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-01-26 11:16
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Ar žinojote, kas yra tamarindai? Šie egzotiški vaisiai pasižymi neįprastu saldžiarūgščiu skoniu, kuris primena citrinų, abrikosų ir datulių derinį. O dar neįprastesnė yra jų išvaizda. Tamarindai – rudos spalvos, į ankštis panašūs vaisiai, kurias pravėrus matyti tamsus, šokolado spalvos minkštimas. Jie ne tik gali praturtinti įvairiausius patiekalus, bet yra naudingi ir sveikatai: juose gausu antioksidantų bei vitaminų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad egzotiškos gėrybės lietuvių seniai nebestebina, be to, pirkėjai dažnai ryžtasi leistis į kulinarines keliones ir renkasi netradicinius ingredientus.

Iš kur jie kilę?

„Kai kalba pasisuka apie maistą, pastebime, kad lietuviai tampa daug drąsesni ir dažniau leidžiasi į gastronominius eksperimentus. Pirkėjų krepšeliuose atsiduria ne tik tradiciniai, bet ir egzotiniai, mažiau girdėti ar matyti vaisiai, todėl esame paruošę gausų jų asortimentą: nuo anonų, kivių uogų, drakono vaisių ar egzotiškųjų tamarindų, kuriuos vis dažniau ryžtasi paragauti ir pirkėjai“, – teigia V. Budrienė.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, egzotika dvelkiantys tamarindai – puikus būdas į savo virtuvę įnešti neragautų skonių. Tamarindai plačiai naudojami Indijos ir Pietų Azijos virtuvėse, netgi dažnai vadinami „indiškomis datulėmis“.

„Tamarindai priklauso ankštinių augalų šeimai, dar kitaip vadinamai Fabaceae, kurios kiti nariai: žirniai, lęšiai ir žemės riešutai. Šie vaisiai auga ant medžių ir yra kilę iš Afrikos, tačiau dabar auginami visame pasaulyje, atogrąžų klimato zonose. Jie gali būti valgomi žali, tačiau dažniausiai tamarindai naudojami maistui ar įvairiausiems gėrimams pagardinti. Tamarindų skonis priklauso nuo to, kaip stipriai jie prinokę. Kuo mažiau prinokę tamarindai, tuo rūgštesnis jų skonis, o bręstant ir nokstant tamarindai tampa vis saldesni“, – teigia ekspertė.

Kur juos panaudoti?

Iki galo neprinokę tamarindai pasižymi itin rūgščiu skoniu, visgi, net ir neprinokę vaisiai randa savo vietą maisto gamyboje. Dažniausiai jais gardinami čatniai arba jie pasitelkiami marinuojant daržoves. Prinokusių vaisių minkštimas taip pat dažnai naudojamas čatniams bei mėsos, žuvies ir jūros gėrybių marinatams pagardinti. Pavyzdžiui, prieš kepant žuvį keptuvėje, ją galima patepti iš tamarindų, smulkintų raudonųjų aitriųjų paprikų, šviežių čili miltelių, ciberžolės ir smulkintų svogūnų pagaminta pasta.

„Tamarindai yra vienas pagrindinių indiško kario ir kitų tradicinių šios šalies patiekalų ingredientų, jie dažnai derinami su kokosų pienu, kuris sušvelnina pakankamai rūgštų jų skonį. Tamarindus, sumaišius su žuvies padažu, cukrumi ir actu, gaunamas padažas, kuris naudojamas tailandiečių patiekalui pad thai pagardinti. Tamarindai ir viena pagrindinių visiems puikiai pažįstamo Vorčesterio padažo sudedamųjų dalių. O, pavyzdžiui, jų minkštimą sumaišius su cukrumi ir susukus nedidelius rutuliukus – gaunamas Karibuose mėgstamas desertas. Iš tamarindų minkštimo pagamintas sirupas dažnai naudojamas ir įvairiausių gaiviųjų gėrimų, kokteilių gamyboje“, – J. Sabaitienė.

Nepaprasta nauda sveikatai

Nors dažniausiai kulinarijoje naudojamas tik tamarindų minkštimas, kai kuriose šalyse valgomos ir jų sėklos. Pavyzdžiui, Karibų regione tamarindų sėklos yra skrudinamos ir patiekiamos kaip užkandis. Be to, maltos tamarindų sėklos dažnai naudojamas įvairiausiems indiškiems pyragams pagardinti. Jos natūraliai išskiria pektiną, o tai reiškia, kad jas paruošus pagal tam tikrą receptą, galima pasigaminti į krakmolą ar želatiną panašų natūralų gaminį.

Tamarindai pasižymi ne tik ypatingu skoniu, bet ir sveikatai naudingomis savybėmis. Juose gausu antioksidantų. Jų lapai, žievė ir susmulkintos sėklos nuo pat buvo naudojamos gydant žaizdas. Be to, tamarinduose yra daugybė vitamino C, magnio. Dėl didelio rūgštingumo tamarindai dažnai naudojami norint numušti karščiavimą. Teigiama, kad tamarindai turi antimikrobinių ir priešgrybelinių savybių. J. Sabaitienė dalijasi ir trimis receptais, kuriuose išradingai panaudosite tamarindus.

Aštrios krevetės su tamarindais

Jums reikės:

Žaliųjų citrinų majonezui:

½ žaliosios citrinos sulčių

50 g majonezo

Krevetėms:

2 šaukštų aliejaus

1 susmulkintos česnako skiltelės

Nedidelio, tarkuoto imbiero gabalėlio

½ smulkiai supjaustytos aitriosios raudonosios paprikos

1 valgomojo šaukšto tamarindų minkštimo

180 g išlukštentų karališkųjų arba tigrinių krevečių

Patiekimui:

Saujos skrudintų sezamo sėklų

Saujos supjaustytų svogūnų laiškų

Ryžių

Gaminame:

Žaliosios citrinos sultis sumaišykite su majonezu ir atidėkite į šalį. Pagal ant pakuotės nurodytą instrukciją išvirkite ryžius. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir suberkite česnaką, imbierą ir čili. Viską lengvai pakepinkite apie 2 minutes, tuomet įdėkite tamarindų minkštimo. Galiausiai į keptuvę sudėkite krevetes ir apie 5 minutes pakepinkite, kol jos taps gražiai rausvos spalvos. Išvirtus ryžius pabarstykite sezamų sėklomis ir svogūnų laiškais, galiausiai ant ryžių sudėkite krevetės ir viską apšlakstykite majonezu.

Lašišos, ananasų ir tamarindų salotos

Jums reikės:

4 gabalėlių lašišos filė

Marinatui:

1 šaukštelio rapsų aliejaus

200 g mažųjų špinatų

½ puodelio kalendros lapų

2 susmulkintų česnako skiltelių

2 šaukštų tarkuoto imbiero

1 stambiai supjaustyto čili pipiro

1 šaukštelio kmynų sėklų

125 g natūralaus jogurto

1 žaliosios citrinos sulčių

Salotoms:

1 nulupto ir smulkiai supjaustyto ananaso

Žiupsnelio druskos

1 česnako skiltelės

1 šaukšto obuolių sulčių

2 šaukštų tamarindų minkštimo

1 valgomojo šaukšto medaus

2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus

Smulkiai supjaustyto čili pipiro

½  puodelio kalendros lapų

½  puodelio mėtų lapų

Gaminame:

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite marinatui skirtus kalendros ir špinatų lapus, kol jie sukris. Tuomet juos sudėkite į trintuvą ir sumaišykite su likusiais ingredientais marinatui. Galiausiai gautu marinatu įtrinkite lašišos gabalėlius, padėkite juos į šaldytuvą pasimarinuoti. Iki 200 laipsnių įkaitinkite orkaitę. Nuimkite nuo lašišos marinato perteklių, ją įkiškite į orkaitę ir kepkite 10-15 min. Kol lašiša kepa, pasigaminkite ananasų salotas. Česnaką, druską, pipirus sudėkite į trintuvą. Tuomet supilkite obuolių sultis, sudėkite tamarindų minkštimą, medų ,aliejų ir dar kartą viską sutrinkite. Supjaustykite ananasą ir jo gabalėlius sumaišykite su likusiais žalumynais. Viską apliekite gautu padažu ir patiekite su kepta lašiša.

Šviežių bulvyčių ir tamarindų salotos

Jums reikės:

1 ½ šaukštelio tamarindų minkštimo

50 g cukraus

1 valgomojo šaukšto maltų kmynų

Nedidelio susmulkinto imbiero gabalėlio

1,2 kg šviežių, mažųjų bulvyčių

3 šaukštų natūralaus jogurto

4 šaukštų kapotos kalendros

Gaminame:

Pirmiausia pasigaminkite padažą: tamarindų minkštimą sudėkite į nedidelę keptuvę, užpilkite 75 ml verdančio vandens, suberkite cukrų, kmynus ir imbierą. Viską patroškinkite apie 10-15 min., kol padažas taps panašus į sirupą. Tuomet puode užvirkite vandenį, jį pasūdykite ir išvirkite šviežias, mažąsias bulves su lupena. Jas nusausinkite, tada šiek tiek atvėsinkite ir perpjaukite per pusę. Galiausiai sudėkite į dubenį ir apliekite gautu padažu. Viską apšlakstykite jogurtu ir pabarstykite smulkintos kalendros lapeliais. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN