Naminis riešutų sviestas – per 5 minutes: prireiks vos trijų ingredientų

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-01-24 07:16
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Mėgstate pasmaližiauti, tačiau atidžiai stebite, kas atsiduria jūsų lėkštėje? Į savo racioną įtraukite riešutų sviesto, kuris yra ne tik ypatingo skonio, bet ir pasižymi įvairiausių gerųjų savybių gausa. Be to, šį skanėstą paprastai pasigaminsite ir namuose. Riešutų sviestas itin pamėgtas Amerikoje. Sakoma, kad šios šalies gyventojai jo suvalgo tiek, kad plonu sluoksniu galima būtų padengti net Didžiojo kanjono teritoriją. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad riešutų sviestas mėgstamas ir mūsų šalyje.

Sukūrė mitybos specialistas

„Lietuviai improvizuoja virtuvėje, naudoja daugiau įvairiausių prieskonių, padažų, užtepėlių. Populiarėja ir riešutų sviestas. Būtent dėl šios priežasties esame paruošę platų šio ingrediento asortimentą: nuo žemės riešutų sviesto iki traškaus migdolų-anakardžių riešutų kremo“, – teigia V. Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, riešutų sviesto rūšių gali būti pačių įvairiausių. Jos priklauso nuo to, kokie riešutai yra naudojami.

„Populiariausios rūšys yra žemės riešutų, migdolų, anakardžių, lazdyno riešutų sviestas. Nuo to, kokius riešutus gamindami riešutų sviestą naudosite, priklauso jo maistinė vertė, tačiau, kad ir kokios rūšies riešutų sviestas būtų, visi jie pasižymi mineralų bei vitaminų gausa, įskaitant E, B3 ir B6, folio rūgštį, magnį, varį ir manganą. Riešutų sviesto vartojimas netgi prisideda prie širdies sveikatos ir cukraus reguliavimo kraujyje“, – teigia ekspertė.

Žemės riešutų sviestą 1895 m. pirmą kartą pagamino amerikiečių gydytojas ir mitybos specialistas Johnas Harvey'us Kelloggas. Įdomu tai, kad jis riešutų sviestą sukūrė vyresniems žmonėms, kuriems buvo sunku kramtyti riešutus ar kitą daugybę maistingų medžiagų turintį maistą. Riešutų sviestas labiausiai išpopuliarėjo per pasaulinius karus. Mat kariams tai buvo skanus ir paprastas būdas greitai gauti reikiamų medžiagų. Laikui bėgant Amerikoje šis ingredientas tapo toks populiarus, kad netgi turi savo dieną. Ji švenčiama sausio 24-ąją.

Amerikiečiai – riešutų sviestą išties labai mėgsta, per metus vienas šios šalies gyventojas vidutiniškai suvalgo pusantro kilogramo riešutų sviesto. Iš viso per metus Amerikoje suvalgoma beveik 318 tūkstančių kilogramų riešutų sviesto.

Riešutų sviestą labai paprasta pasigaminti ir namuose. Tereikia mėgstamus riešutus paskrudinti orkaitėje, sudėti į trintuvą ir trinti apie 4–5 minutes, tuomet įdėti šaukštelį medaus arba klevų sirupo bei žiupsnelį druskos ir viską dar šiek tiek patrinti, kol taps norimos konsistencijos.

Panaudojimas kulinarijoje

Žemės riešutų sviestą kulinarijoje galima panaudoti pačiais įvairiais būdais. Žinoma, populiariausia yra šį skanėstą tepti ant sumuštinių, juo gardinti košę. Arba paprasčiausiai valgyti su vaisiais: obuoliais ar bananais. Riešutų sviestas taip pat  dažnas įvairiausių desertų priedas: nuo šokoladinių batonėlių, pyragų, keksiukų, tartalečių iki ledų.

Visgi, šis ingredientas dažnai naudojamas ne tik saldiems, bet ir pikantiškiems patiekalams ruošti. Riešutų sviestas dedamas į įvairiausias sriubas ar troškinius. Pavyzdžiui, vištienos, avinžirnių, čili troškinį. Arba trintą riešutų sviesto sriubą, kuri gaminama iš riešutų sviesto, vištienos sultinio, svogūnų, česnakų, salierų ir mėgstamų prieskonių. O Azijoje iš šio skanėsto dažnai gaminai įvairiausi padažai, kuriais gardinamos ne tik salotos, bet ir suktinukai „summer rolls“, jis dažnai derinamas ir prie įvairiausios mėsos patiekalų: pradedant vištiena ir baigiant kiaulienos ar jautienos valgiais.

„Azijos šalių virtuvėje naudojami padažai su riešutų sviestu pagaminami labai paprastai: tereikia riešutų sviesto, sojos padažo, žaliosios citrinos sulčių, medaus, tarkuoto imbiero ir smulkinto česnako. Visi šie ingredientai yra sudedami į nedidelį indelį, užpilami karštu vandeniu ir sumaišomi. Vėliau gautas padažas yra atvėsinamas ir naudojamas įvairiausiems patiekalams pagardinti“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi keliais receptais, kuriuose panaudosite riešutų sviestą.

Tortas su obuoliais ir žemės riešutų sviestu

Jums reikės:

Biskvitui:

150 g rupių miltų

150 g smulkių miltų

 Žiupsnelio druskos

1,5 a. š. kepimo miltelių

1,5 a. š. valgomosios sodos

280 g rudojo cukraus

80 g kakavos

2 kiaušinių

200 ml pieno

100 ml saulėgrąžų aliejaus

100 ml verdančio vandens

 2 a. š. vanilės ekstrakto

3 nedidelių obuolių

2 v. š. žemės riešutų

Žemės riešutų kremui:

100 g žemės riešutų sviesto

150 g kambario temperatūros kreminio sūrio

80 g cukraus pudros

200ml riebios grietinėlės

Šokoladiniam kremui:

200 g tamsaus šokolado

200 ml plakamosios grietinėlės

1 v. š. medaus

Karamelei:

100 g cukraus

30 g sviesto

150 ml plakamosios grietinėlės

Gaminame:

Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C. Dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius, sodą, cukrų ir kakavą. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, įmaišykite pieną, aliejų bei vanilės ekstraktą. Į drėgnų ingredientų masę pakaitomis įmaišykite šiek tiek sausų ingredientų mišinio, tuomet šiek tiek vandens, vėl sausų ingredientų ir vėl vandens – taip, kol viską sumaišysite į vientisą masę. Viską supilkite į kepimo popieriumi išklotą apvalią 24 cm skersmens formą, pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 40–50 minučių. Iškepusį biskvitą ištraukite iš orkaitės, palaukite, kol atvės, ir padalinkite į 3 dalis, kad gautumėte 3 vienodus biskvito pagrindus. Žemės riešutų kremas: švariame inde sumaišykite žemės riešutų sviestą, kreminį sūrį ir cukraus pudrą, tada rankomis įmaišykite prieš tai elektriniu plaktuvu išplaktą riebią grietinėlę. Šokoladinis kremas: puode užvirkite plakamąją grietinėlę ir užpilkite ją ant susmulkintų šokolado gabaliukų.

Minutėlę palaukite, kad šokoladas suminkštėtų, tada įdėkite šaukštą medaus ir viską gerai išmaišykite. Karamelė: kaitindami ant vidutinės kaitros išlydykite cukrų – jis turi švelniai paruduoti. Į ištirpusį cukrų sudėkite sviestą, nukelkite puodą nuo viryklės ir labai atsargiai supilkite pusę plakamosios grietinėlės. Viską išmaišykite iki vientisos masės, tuomet supilkite likusią grietinėlę ir nuolat maišydami dar 2–3 minutes pakaitinkite. Nukelkite karamelę nuo viryklės ir palaukite, kol ji sutirštės. Ant vieno biskvito lakšto užtepkite pusę paruošto žemės riešutų kremo, ant viršaus dėkite antrą biskvito sluoksnį ir ant šio užtepkite likusį kremą. Viską uždenkite likusiu biskvitu, visą tortą aptepkite šokolado glaistu ir mažiausiai kelias valandas palaikykite šaldytuve. Nuplaukite obuolius, į kiekvieną jų įsmeikite ilgą medinį pagaliuką ar šakelę, apliekite šlakeliu karamelės ir palaukite, kol karamelė šiek tiek sustings. Likusią karamelės masę ant atvėsusio torto užtepkite taip, kad ji nutekėtų torto kraštais. Galiausiai pagardinkite šį gardėsį žemės riešutais ir papuoškite obuoliais.

Paprastai paruošiamas obuolių pyragas

Jums reikės:

500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos

7 obuolių

5 v. š. mėgstamo riešutų sviesto

2 v. š. malto cinamono

Gaminame:

Sluoksniuotą tešlą atšildykite ir iškočiokite. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklytes ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir išdėliokite lakštus taip, kad neliktų tarpų. Išklotą tešlą padenkite riešutų sviestu, ant viršaus tvarkingai išdėliokite obuolių skilteles, apibarstykite cinamonu ir užlankstykite tešlos kraštus, suformuodami krepšelį. Paruoštą pyragą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite apie 20 minučių. Patiekite su smulkintais lazdynų riešutais, o jei norėsis daugiau gaivumo, pagardinkite šviežiomis ar šaldytomis uogomis.

Nekepti sausainiai su riešutų sviestu

Jums reikės:

1 puodelio baltojo cukraus

3/4 puodelio rudojo cukraus

1/2 puodelio sviesto, supjaustyto kubeliais

1/2 puodelio pieno

1 puodelio žemės riešutų sviesto

2 šaukštelių vanilės ekstrakto

1/2 arbatinio šaukštelio druskos

2 1/2 puodelio avižų

Gaminame:

Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Vidutiniame puode sumaišykite cukrų, sviestą ir pieną. Viską užvirkite ir pavirkite apie minutę. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite žemės riešutų sviestą, vanilę ir druską, tuomet suberkite avižas ir viską išmaišykite. Iš gautos tešlos suformuokite sausainius ir padėkite ant paruoštos kepimo skardos, leiskite sausainiams sustingti. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN