Įmonė siekdama išvengti mokesčių, teikė neteisingus duomenis apie gautas pajamas

Naujienos: Teisėtvarka , 2022-01-21 15:20
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Tauragės r.

2022 m. sausio 18 d. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo, atliko kratas Tauragėje veikiančioje įmonėje, kuri užsiima naftos produktų didmenine prekyba.

Įtariama, kad įmonė 2021 m. fiziniams ir juridiniams asmenims galimai be apskaitos dokumentų realizavo ne mažiau kaip 100 tonų lengvatinio akcizo tarifu apmokestinamo dyzelinio kuro. Už parduotą kurą, kuris buvo skirtas naudoti žemės ūkyje arba šildymui, gautos pajamos nebuvo įtraukiamos į įmonės buhalterinę apskaitą ir tokiu būdu įmonė išvengė mokėti mokesčius valstybei.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyti nelegaliai kurą įsigiję asmenys, pas kuriuos 2022 m. sausio 18 d. pareigūnai atliko kratas. Kratos buvo atliktos ir įmonės patalpose, teritorijose, transporto priemonėse bei įmonės direktoriaus, gim. 1979 m., namuose. Žvalgymui iš oro buvo pasitelktas ir pareigūnų naudojamas dronas. Viso per vieną dieną buvo atliktos 24 kratos bei apklausti 22 liudytojai.

Šiems ikiteisminio tyrimo veiksmams atlikti buvo pasitelkti 32 Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai. Įmonės inventorizacijai ir apskaitai tikrinti buvo pasitelkti Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai.

Pareigūnai kratos pas įmonės direktorių metu rado ir paėmė galimai neteisėtai laikomą lygiavamzdį šautuvą, galimai netikrą 200 eurų banknotą, 18 litrų spirito, 720 pakelių kontrabandinių cigarečių. Įmonėje rasta 46 000 litrų dyzelinio kuro, kuris galimai buvo laikomas pažeidžiant teisės aktus.

Įmonės direktoriui pareikšti įtarimai ir po apklausos paleistas. Jam paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Įtarimams pasitvirtinus vyriškiui gresia baudos bei penkeri metai nelaisvės.

Taip pat vyro atžvilgiu pradėta ir administracinė teisena dėl akcizais apmokestinamų prekių įsigijimo, laikymo, gabenimo, naudojimo ar realizavimas pažeidžiant nustatytą tvarką. Už tai numatyta bauda nuo 5 200 iki 6 000 tūkst. eurų.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė.


Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Lina Banienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN