Naujųjų stalui – 3 gurmaniški patiekalai, kuriuos rekomenduoja prancūzas

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-12-30 07:35
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Sukantiems galvą, ką pasigaminti Naujųjų išvakarėse, siūlome pasižvalgyti po prancūzų virtuvę. Juk būtent šios šalies valgiai asocijuojasi su kokybe ir elegancija, kurios taip norisi paskutinį metų vakarą. Iš Prancūzijos kilęs Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad išsikirtinės progos – puikus metas pasimėgauti prancūziškais valgiais, o tam, kad būtų paprasčiau išsirinkti, ką valgyti, – ekspertas sufleruoja ir kelis abejingų nepaliksiančius patiekalų receptus.  

Išsiskiria kokybe

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad savitu skoniu išsiskiriantys prancūziški produktai populiarūs tarp pirkėjų, ypač šventiniu laikotarpiu, kai žmonės ieško gurmaniškų produktų.

„Pastebime, kad artėjant Naujiesiems tinklo pirkėjai dairosi į gurmaniškų produktų lentynas: jų krepšeliuose atsiduria įvairiausi sūriai, paštetai, užtepėlės: nuo provansiškų žaliųjų ar juodųjų alyvuogių užtepėlių iki užtepėlių su alyvuogėmis ir baklažanais bei saulėje džiovintais pomidorais. Pirkėjai dairosi ir įvairiausių kremų, pavyzdžiui, iš Prancūzijos Ardešo regiono atkeliavusio kaštainių kremo, kuris ne tik puikiai tinka ant šventinių užkandžių lentos, bet ir įmantriausiems patiekalams pagardinti“, – sako V. Budrienė.

Prancūzas konditeris T. Lauvray pasakoja, kad jo šalies virtuvėje vyrauja labai skirtingi skoniai: nuo subtilaus, švelnaus iki aštraus. Prancūzijos patiekalai išsiskiria tuo, kad yra ganėtinai kaloringi ir tikrai aromatingi. Prancūziška virtuvė neįsivaizduojama be grietinėlės, sviesto, įvairiausių padažų, sūrių, duonos gaminių ir išskirtinių desertų. Todėl, kaip teigia ekspertas, surengę prancūziško maisto vakarą namuose sukursite elegantišką, šventišką, jaukią atmosferą.

„Prancūzų virtuvė laikoma viena įmantriausių pasaulyje. Ji išsiskiria savo gaminimo technikomis, kurios reikalauja dėmesio, kantrybės ir atidumo detalėms. Dar vienas svarbus prancūzų virtuvės aspektas – padažai, kurie net ir paprasčiausiems patiekalams suteikia ypatingo skonio. Be to, šios šalies gyventojai itin vertina šviežius, sezoninius ingredientams, subtilius skonius ir turtingą bei spalvingą gastronominę savo šalies istoriją“, – sako ekspertas.

Tradiciniai prancūzų valgiai

Kaip teigia T. Lauvray, prancūzai gali pasigirti visame pasaulyje pamėgtais, tradicinės savo virtuvės patiekalais bei desertais.

„Vieni žinomiausių ir visame pasaulyje išpopuliarėjusių prancūzų virtuvės patiekalų: kišas, jūros gėrybių ir daržovių troškinys bouillabaisse, tradicinė prancūziška svogūnų sriuba, baklažanų, pomidorų, česnakų, paprikų ir cukinijų patiekalas ratatouille, taip pat ir sviestu bei česnakais įdarytos sraigės arba plonai supjaustyta ir kepta veršiena su baltuoju padažu“, –  pasakoja jis.

Dar vienas prancūzų virtuvės pasididžiavimas, anot T. Lauvray, – desertai. Jų yra pačių įvairiausių: nuo trapios tešlos tartalečių, bandelių su šokoladu, saldžiųjų kruasanų, lietinių blynelių iki creme brulee, suflė ar ypatingojo prancūziško torto Buche de Noel. Šis tortas laikomas tradiciniu šventiniu desertu, patiekiamu per Kalėdas bei Naujuosius metus. Jis pamėgtas ne tik dėl ypatingo skonio, bet ir itin paprasto pagaminimo. Be to, jam nereikia ir specialių ingredientų, pagrindiniai šio torto akcentai yra juodasis šokoladas ir kava.

Naujųjų metų vakarą T. Lauvray siūlo pasimėgauti bent keliais prancūzų virtuvės šedevrais, pavyzdžiui, vakarą pradėti šviežia duona ir tradiciniu anties ar žąsies kepenėlių paštetu foie gras. Dar vienas nuostabus užkandis, puikiai tiksiantis šventėms, – užtepėlė iš alyvuogių, kaparėlių ir ančiuvių. Pagrindiniam patiekalui puikiai tiks orkaitėje kepta žuvis ar višta. O desertui galima pasimėgauti nuo pačių paprasčiausių sviestinių sausainių iki namuose gamintos creme brulee ar ikoniškuoju Buche de Noel, teigia konditerijos ekspertas ir dalijasi trijų prancūziškos virtuvės įkvėptų patiekalų receptais, kurie galėtų papuošti ir jūsų Naujųjų metų stalą.

Terinas su kumpiu

Jums reikės:

500 g kiaulienos faršo

300 g kiaulienos nugarinės

250 g virto kumpio

70 g askaloninių česnakų (šalotinių svogūnų)

4 skiltelių česnako

2 kiaušinių

1 a. š. druskos

¼ a. š. maltų juodųjų pipirų

3 v. š. smulkintų petražolių

1 a. š. smulkintų čiobrelių

50 g lukštentų pistacijų

Pagaminimas:

Smulkiai supjaustykite kiaulienos nugarinę bei abiejų rūšių česnakus, kumpį supjaustykite kubeliais ir dideliame dubenyje išplakite kiaušinius. Į plakinį sudėkite kiaulienos faršą ir nugarinę, suberkite smulkintus česnakus, petražoles, čiobrelius, druską bei pipirus ir viską gerai išmaišykite. Į pailgą kepimo formą sudėkite pusę paruoštos masės, ant viršaus suberkite kumpio kubelius bei pistacijas ir uždenkite likusia kiaulienos mase. Formą su mėsa įdėkite į didesnę gilią kepimo formą ir įpilkite į ją vandens – tiek, kad apsemtų maždaug trečdalį pailgosios kepimo formos. Viską pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 170 °C, ir kepkite maždaug pusantros valandos. Jei mėsa pradės per greitai tamsėti, uždenkite ją folija. Kai terinas iškeps, ištraukite pailgąją formą iš orkaitės ir palikite atvėsti maždaug 15 minučių, po to nupilkite kepimo metu išsiskyrusias mėsos sultis ir vėsinkite mėsą dar valandą. Tuomet teriną atsargiai perkelkite į lėkštę – lengviausia tai padaryti apvertus kepimo formą – ir laikykite kambario temperatūroje, kol jis visiškai atvės. Galiausiai mėsos pyragą įdėkite į šaldytuvą ir šaldykite mažiausiai dvi valandas.

Jautienos tartaras

Jums reikės:

350 g geros kokybės jautienos

1 raudonojo svogūno

kelių šaukštelių kaparėlių

kelių marinuotų agurkėlių

šlakelio alyvuogių aliejaus

1 šaukšto Dižono garstyčių

1 šaukšto raudonojo vyno acto

1 šaukšto Vorčesterio padažo

žiupsnelio druskos

pipirų

Gaminame:

Šio patiekalo paruošimas yra labai paprastas. Ilgiausiai laiko užims ingredientų pjaustymas. Pirmiausiai jautieną apibarstykite druska ir valandą palaikykite šaldytuve. Per tą laiką smulkiai supjaustykite svogūną, agurkėlius ir kaparėlius. Mėsai valandą pasimarinavus ją supjaustykite smulkiais kubeliais. Tuomet sudėkite į dubenį, į jį taip pat sumeskite paruoštas daržoves. Į šį mišinį įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, šlakelį Vorčesterio padažo, raudonojo vyno acto ir šaukštelį garstyčių. Viską išmaišykite. Paruoštą patiekalą patiekite lėkštėje naudodami virtuvinį žiedą, šalia tartaro taip pat puikiai tiks skrudintas batonas. Jeigu mėgstate, į tartarą galite įsimaišyti putpelės kiaušinio trynį.

Keptas viščiukas su kaštainių įdaru

Jums reikės:

vištos (maždaug 1,5 kg)

500 g nuluptų kaštainių

4-5 askaloninių česnakų (šalotinių svogūnų)

200 g batono

200 ml pieno

1 kiaušinio

• 1 a. š. džiovintų čiobrelių

5–6 šalavijų lapelių

1 v. š. smulkintų petražolių

¼ a. š. maltų juodųjų pipirų

2 a. š. druskos

50 ml saulėgrąžų aliejaus

Gaminame:

Batoną supjaustykite kubeliais, suberkite į dubenį, užpilkite pienu ir palaikykite apie 5 minutes. Tuomet pieną nupilkite, į dubenį su išbrinkusiu batonu įmuškite kiaušinį, suberkite susmulkintus askaloninius česnakus, čiobrelius, petražoles, šalavijus, pipirus, šaukštelį druskos bei pusę turimų, ketvirčiais supjaustytų kaštainių. Viską gerai išmaišykite. Vištą padenkite likusia druska tiek iš vidaus, tiek iš išorės ir įdarykite paruošta kaštainių mase. Gilią kepimo skardą ištepkite aliejumi, per vidurį dėkite įdarytą vištą, o aplinkui supilkite likusį įdarą. Skardą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite maždaug pusantros valandos. Patiekite su bulvių kamuoliukais. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN