Tarptautinę arbatos dieną – paini jos atsiradimo istorija ir kaip panaudoti desertuose

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-12-15 08:29
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Gruodžio 15-ąją minima tarptautinė arbatos diena. Arbatos rūšių ir skonių yra pačių įvairiausių: pradedant tradicine žaliąja ir baigiant imbierine ar šaltalankių. Arbata tradiciškai vartojama stresui ar peršalimo simptomams mažinti, mėgstami ir įvairiausi su arbata susiję ritualai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad arbatų pardavimai išauga šaltuoju metų sezonu, o šventiniu laikotarpiu dėžutė arbatos dažnai atsiduria ir po eglute.

Legendomis apipintas gėrimas

„Arbatos pardavimai žiemą, taip pat ir šventiniu laikotarpiu išauga, todėl norėdami, kad mėgstamos rūšies arbatos rastų kiekvienas, esame paruošę itin platų asortimentą: nuo egzotika kvepiančių iki tradicinių, vietos ūkininkų užaugintų žolelių arbatų. Vis dėlto populiariausia išlieka klasikinė juodoji arbata – jos pardavimai nuo visų arbatų sudaro maždaug trečdalį pardavimų. Tuo tarpu antroje vietoje rikiuojasi taip pat nuo seno pamėgta žalioji, tačiau pastebime, kad populiarėja ir žolelių arbatų segmentas: iš pastarųjų populiariausia yra ramunėlių arbata ir funkciniai žolelių mišiniai“, – sako V. Budrienė.

Sakoma, kad arbata atsirado Kinijoje. Pasak legendos, arbatą prieš daugiau nei 4000 metų Kinijoje pirmą kartą atrado imperatorius Shennongas, kai į puode verdantį vandenį įkrito keli nuo šakų atplyšę lapeliai. Netrukus imperatorius pajuto skanų ore tvyrantį aromatą ir nusprendė paragauti puode verdančio gėrimo. Taip buvo išgertas pirmasis pasaulyje arbatos puodelis.

XVI amžiuje arbata atkeliavo į Europą ir šiame žemyne iš karto išpopuliarėjo, o ypač Jungtinėje Karalystėje, kurioje be popiečio arbatos puodelio neįsivaizduojama nė viena diena.

Skirtingos šalys – skirtingi receptai

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad skirtingose pasaulio šalyse  mėgstama skirtingos rūšies arbata. Japonijoje itin populiari –  matcha,  kuri yra smulkiai sumalta žalioji arbata. Būtent šios arbatos paruošimas ir gėrimas turi ypatingas tradicijas ir ritualus.

Arbatos gėrimas Indijoje taip pat turi senas tradicijas. Viena populiariausių šioje šalyje masala chai arbata yra gaminama iš stiprios juodosios arbatos, pagardintos tokiais prieskoniais kaip cinamonas, muskato riešutai, gvazdikėliai ir imbieras. O jau minėtoje Didžiojoje Britanijoje dažniausiai geriama pienu ir cukrumi pagardinta juodoji arbata. Dar vienas populiarus arbatos ruošimo būdas – juodąją arbatą sumaišyti su cukrumi ir į puodelį įdėti griežinėlį citrinos.

Dar vieni pagarsėję arbatos mėgėjai – egiptiečiai. Jų tradicinė arbata vadinama karkadeh, kuri yra ryškiai raudonos spalvos, pasižyminti saldžiarūgščiu skoniu ir yra gaminama iš rožių žiedlapių. Ši arbata geriama tiek karšta, tiek šalta.

Puikiai tinka desertų gamyboje

Pasak T. Lauvray, arbata – ne tik nuostabus gėrimas, bet ir puikiai tinka įvairiausių desertų gamyboje: iš arbatos galima gaminti ledus, ja skaninti įvairiausius keksiukus, pyragus ar sausainius. Netgi suteikti įmantresnio skonio tokiems desertams kaip panna cotta, creme brulee ar pavlova. Be to, arbata pagardintuose sirupuose galima troškinti ir įvairiausius vaisius bei uogas. Pavyzdžiui, kriaušes, obuolius ar slyvas.

„Arbatą į įvairiausius desertus įmaišyti galima net keliais būdais: pirmasis maltos arbatos žolelių paprasčiausiai sudėti į tešlą arba prieš tai jų įpilti į ištirpintą sviestą ir tešlą pagardinti tuomet. Dar vienas būdas – jeigu desertuose naudojate pieną arba augalinį gėrimą, prieš pilant jį į desertus, pavirinti, kartu su mėgstamos arbatos žolelėmis. Tokiu būdu savo kepiniams suteiksite nepaprasto skonio bei aromato“, – teigia ekspertas ir dalijasi paprastai pagaminamu desertu, kuriame išradingai panaudosite arbatą.

Vanilės ir macha arbatos spurgos

Jums reikės:

1 puodelio miltų

1/4 puodelio cukraus

2 šaukštų matcha arbatos miltelių

Šaukštelio kepimo miltelių

Žiupsnelis druskos

1/2 puodelio pasukų

1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto

1 išplakto kiaušinio

1 valgomojo šaukšto ištirpinto sviesto

100 g pieninio arba juodojo šokolado, susmulkinto mažais gabalėliais

Pagaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 210 laipsnių. Spurgų formą ištepkite aliejumi arba lydytu sviestu. Į maišytuvą sudėkite miltus, cukrų, matcha miltelius, kepimo miltelius ir druską. Tuomet supilkite pasukas, kiaušinį, vanilės ekstraktą ir sviestą. Viską išplakite iki vientisos masės. Galiausiai dideliu šaukštu sudėkite paruoštą tešlą į spurgoms kepti skirtą formą. Viską dėkite į orkaitę ir kepkite 5–8 minutes. Tuomet kitame inde atsargiai ištirpdykite šokoladą – spurgas aptepkite šokoladu ir padėkite į šalį, kad šis sustingtų. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN