Lumpėnų bibliotekai – 70: istorija, kurią kuriame kartu...

Naujienos: Švietimas , 2021-12-02 19:32
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Pagėgių m.

„Žmogaus atmintis išsaugo praeitį. Atrodo, nulėkė,
nuskrido metų virtinės. Bet ne. Ateina laikas
ir vėl tarsi nerami dvasia, praeitis atgimsta,
vėl ataidi iš glūdumos buvę metai“.

Adolfas Spindis (literatūrologas)

„2021 m. lapkričio 25 d. Pagėgių savivaldybės administracijos Lumpėnų seniūnijos laisvalaikio salėje atgimsta praeitis ir vėl ataidi iš glūdumos buvę metai“, – šiais prasmingais žodžiais prasidėjo Pagėgių savivaldybės Vilkyškių Johaneso Bobrovskio gimnazijos 7 klasės mokinio Elijaus Andriukaičio skaityta Lumpėnų bibliotekos istorijos apžvalga, prikėlusi 7-is dešimtmečius menančią bibliotekos praeitį.

Renginio metu pakeliauta istorijos vingiais – prisimintos čia dirbusios bibliotekininkės, pastatų, glaudusių Lumpėnų biblioteką, istorija, apžvelgta vykdyta veikla. Šios išsamios apžvalgos baigiamąjį žodį tarė šį šventinį jubiliejinį renginį vedusi Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos direktorė Milda Jašinskaitė-Jasevičienė. Bibliotekos vadovė į susirinkusiuosius kreipėsi žodžiais: „Šiandieną esame besitęsiančios Lumpėnų bibliotekos istorijos liudininkai, esame jos kūrėjai. Tikiu, jog ši amžius jungianti, sielas burianti ir jau septynis gražios, prasmingos veiklos dešimtmečius skaičiuojanti Lumpėnų bibliotekos istorija dar tik prasideda...“.

Renginyje taipogi dalyvavo ir buvusi ilgametė Vydūno viešosios bibliotekos (tuomet –Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos) direktorė Elena Stankevičienė. Jos skirti sveikinimai bibliotekai bei bibliotekininkams sujaudino ne vieną sėdėjusįjį salėje. Tai buvo žodžiai, ištarti širdimi. Buvusi vadovė džiaugėsi ir savivaldybės vadovais, kurie supranta bei vertina bibliotekų svarbą ir tai liudija savo darbais.

Gražių žodžių bibliotekai negailėjo Pagėgių savivaldybės meras Vaidas Bendaravičius, kuris atviravo, kad nesitikėjo salėje išvysti tiek daug – daugiau kaip pusšimčio – knygų mylėtojų, svečių bei sveikintojų. Renginyje dalyvavęs Pagėgių savivaldybės administracijos direktorius Virginijus Komskis noriai pasidalino prisiminimais apie lankymąsi Lumpėnų bibliotekoje. Sveikinamąjį žodį tarė Pagėgių savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Dargužas, sveikinimus bei saldžią dovaną perdavęs ir nuo mero pavaduotojo Edgaro Kuturio. Švente džiaugėsi bei dovanas įteikė Pagėgių savivaldybės tarybos narys, literatas ir ŽŪK „Lumpėnų Rambynas“ vadovas Remigijus Kelneris bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Pagėgių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Alvydas Mikašauskas. Niekada humoro nestokojanti Pagėgių savivaldybės administracijos Lumpėnų seniūnijos seniūnė Danguolė Mikelienė prisiminė savo pirmuosius darbo metus ir dvidešimt metų besitęsiančią pažintį su Lumpėnų bibliotekininke Nijole Šediene.
Lumpėnų bibliotekos įkūrimo 70-mečio bei bibliotekininkės Nijolės Šedienės darbo bibliotekoje 25-erių metų sukakties proga sveikinimai atskriejo iš Lietuvos Respublikos Seimo nario Ričardo Juškos, kuriuos renginio organizatoriams, dalyviams bei svečiams perdavė šio Seimo nario atstovė, Pagėgių savivaldybės tarybos narė Gražina Jankauskienė. Minint Lumpėnų bibliotekos įkūrimo 70-metį, padėkos ir gėlių žiedai iš mero Vaido Bendaravičiaus bei Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos direktorės Mildos Jašinskaitės-Jasevičienės rankų įteiktos buvusioms Lumpėnų bibliotekos bibliotekininkėms Bronislavai Benietienei, Ilonai Guobienei ir dar dabar bibliotekinį darbą dirbančioms Ramutei Vaitkuvienei, Jolantai Eidikaitienei bei Nijolei Šedienei. Taipogi Meras padėkomis pagerbė buvusią bibliotekos vadovę Eleną Stankevičienę bei dabartinę – Mildą Jašinskaitę-Jasevičienę.

Direktorė padėkomis už žinių troškimą, už pagarbią meilę Knygai ir skaitymui, už gražią, prasmingą draugystę su Biblioteka, gėlėmis bei padėkomis apdovanojo aktyviausiai skaitančius ir kultūrinėse-literatūrinėse bibliotekos veiklose visada uoliai dalyvaujančius vaikus bei suaugusiuosius.

Šios šventės sumanytoja Nijolė Šedienė padėkojo visiems už įteiktas padėkas, sveikinimus bei dovanas, linkėdama visiems susirinkusiems šiltų ir jaukių adventinių popiečių su biblioteka, o vakarų – su knyga. Na, o Vydūno viešosios bibliotekos direktorei bibliotekininkė Nijolė Šedienė tarė Ačiū už pagalbą atverčiant dar vieną naują bibliotekos istorijos puslapį. Šventę vainikavo Tauragės liaudies teatro poetinė-muzikinė kompozicija „Žodžiai į širdį“ (režisierė – skaitovė, aktorė Genovaitė Urmonaitė, saksofonistas – Sigitas Kazakevičius). Šį pasirodymą susirinkusiesiems dovanojo Pagėgių savivaldybės administracijos Lumpėnų seniūnija. Bibliotekininkė nuoširdžiai dėkojo vaišių stalą dovanojusiai Lumpėnų kaimo bendruomenei (pirmininkė – Lina Krūminienė) ir kaimo bendruomenei „Lumpėnų strazdas“ (pirmininkė – Gražina Jankauskienė). Visi šie bibliotekos geradariai ir ilgus metus bibliotekos plėtojamas iniciatyvas remiantis lumpėniškis Remigijus Kelneris pagerbti padėkomis bei gėlių žiedais.

Jaukus vakaras užbaigtas dalijimusi prisiminimais bei skanaujant didelį mero Vaido Bendaravičiaus dovanotą šventinį tortą...

Daugiau skaityti: https://pagegiusvb.lt/naujienos/lumpenu-bibliotekai-70-istorija-kuria-kuriame-kartu/?fbclid=IwAR12tsEUQY4ubps2nNFZ6lQDdoFS-tJIEGr-Yal9KxLHpROFRNtFA7Egx84



Nijolė Šedienė,
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos
Lumpėnų filialo bibliotekininkė


Nuotraukų autorė Liudmila Fetingienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN