Būti visada ir viskam pasirengus įkvepia ne tik pareigūno priesaika, bet ir iš bičių pasaulio perimti jų darnaus sugyvenimo principai (Video)

Naujienos: Teisėtvarka , 2021-11-05 20:39
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šiaulių m.

30 metų policijos gretose esančiam, tačiau pastaruoju metu policinių funkcijų neatliekančiam, o Šiaulių apskrities kolegas mokančiam profesinių įgūdžių, vyriausiajam specialistui Modestui Tautkui spalio pradžioje net du vakarus iš eilės po darbo dienos teko imtis tiesioginių policinių pareigų – iš eismo eliminuoti du girtus vairuotojus.

Vėlų spalio 7-osios vakarą iš draugų su žmona važiavęs pareigūnas Radviliškio rajone, ties Šniūraičiais, tapo eismo įvykio liudytoju. Dideliu greičiu pirmąja eismo juosta važiavęs automobilis VW PASSAT, kurio vairuotojas, prieš lenkdamas priekyje jo važiavusią transporto priemonę, neparodė posūkio signalo, neužtikrino saugaus atstumo nuo lenkiamos transporto priemonės MITSUBISHI ir ją kliudė bei apgadino. Iš apgadinto automobilio išlipusi vairuotoja buvo šoko būsenos, nes MITSUBISHI ji buvo įsigijusi tik prieš pora mėnesių. Pasimetusi nukentėjusioji blaškėsi po važiuojamąją dalį, todėl privažiavęs Modestas ėmėsi eismo įvykio vietos apsaugos – saugiu atstumu pastatė avarinį ženklą, paragino eiti į kelkraštį, kad nepatektų pro šalį skubančių automobilių ratais. Iškvietęs pareigas einančius kolegas, jis akies krašteliu pradėjo stebėti keistai besielgiantį VW PASSAT vairuotoją – vyras vis kalbino apgadinto automobilio vairuotoją susitarti. Tai pareigūnui kėlė įtarimą, kad vyras gali būti neblaivus. Įtarimą sustiprino ir vairuotojo išvaizda. Iš savo profesinės patirties M. Tautkus žinojo, kad bet kurią minutę neblaiviam kaltininkui gali šauti idėja pasišalinti iš eismo įvykio, todėl sergėjo, jog vyrui to padaryti nepavyktų. Atvykę pareigūnai 39 metų Šiaulių gyventojui nustatė vidutinį girtumą. Pirmą kartą jis įpūtė 1,61 prom., po 20 minučių – 1.9 prom. Tai byloja, kad vairuotojas prie vairo sėdo tuoj po alkoholio vartojimo, nes apsvaigimo laipsnis didėjo. Vairuotojas atsidūrė areštinėje, o dėl vairavimo išgėrus jam pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Kitos dienos vakarą Modesto kelionę namo vėl sutrikdė neblaivus vairuotojas. Tik šįkart Šiauliuose.
Po įtemptos darbo dienos pareigūnas važiavo iš muzikos mokyklos paimti sūnaus. Gardino g. jį nustebino prieš pat jo nosį apsisukantis OPEL ASTRA, kurio dešinės pusės padanga buvo nuleista. Modestas, pristabdęs savo automobilį, leido OPEL ASTRA-i atlikti manevrą ir nuvažiavo iš paskos. Keista buvo, kad OPEL ASTRA nesustojo kelkraštyje, o kelionę tęsė tuščia padanga ir net kelis kartus atsitrenkė į važiuojamosios dalies bortelį bei vos nekliudė kelkraštyje stovėjusio automobilio. Profesinė patirtis pareigūnui kuždėjo, kad dėl tokio važiavimo ne vien kiaura padanga kalta bus. Kai OPEL ASTRA įvažiavo į Lyros g. esančią automobilių stovėjimo aikštelę, Modestas priėjo prie jo vairuotojo ir, parodęs tarnybinį pažymėjimą bei pamatęs girtas vairuotojo akis, paklausė, ar šis yra vartojęs alkoholio. Vairuotojas prisipažino neseniai gėręs alaus. Iškviesti kolegos 78 metų šiauliečiui nustatė 2,27 prom. girtumą. Šis paatviravo, kad tokios būklės dar rengėsi važiuoti ir į Radviliškį. Vyrui irgi buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Vyriausiasis specialistas sako, kad tai – ne vieninteliai kartai, kai ne darbo metu jam teko nutraukti girtų vairuotojų vojažus.

Policininku likti ir po darbo Modestą įpareigoja ne tik duota pareigūno priesaika. Nuo pat vaikystės bitininkystėje tėvui gelbėjęs ir šiuo metu pats laisvalaikiu tuo užsiimantis pareigūnas per ilgus bičių pasaulio gyvenimo stebėjimo metus perėmė jų griežtai ir tikslingai sutvarkyto sambūvio ir pareigų principus. Juk bičių šeimoje kiekviena bitė turi savo pareigą, kurią sąžiningai vykdo iki savo gyvenimo pabaigos. Bičių gyvenimo studijos Modestui Tautkui išugdė nuolatinio aktyvumo bendruomenėje jausmą, išmokė bendrystės ir bičiulystės. Todėl Modestas yra visad pasirengęs pagelbėti žmogui – nuo 2003 metų jis nuolat neatlygintinai aukoja savo kraujo tiems, kuriems jo reikia, kad galėtų sugrįžti į pilnavertį gyvenimą. Šį spalį jis tą padarė jau 70-tą kartą. Tai - aktyviausias kraujo donoras policijos bendruomenėje.


Video medžiaga:




Atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN