Lietingiems vakarams – karšto šokolado kerai: majų laikus siekianti istorija ir netikėti receptai

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2021-11-04 11:04
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Termometro stulpeliams leidžiantis žemyn ir vis dažniau merkiant lietui yra pats geriausias laikas, kai galite pasimėgauti karštu, jaukumu kvepiančiu šokolado gėrimu, kuris namus pripildys malonaus kvapo ir šventinės nuotaikos. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šokolado pasiūla yra itin išaugusi ir pirkėjai gali rinktis įvairių rūšių šokolado, tinkamo ir karštam gėrimui gaminti.

„Šokoladas yra vienas tradiciškiausių saldumynų, o jo asortimentą nuolat plečiame. Matome, kad ir pirkėjai šokoladui kelia vis didesnius reikalavimus. Parduotuvėse šiuo metu siūlome itin kokybiško juodojo bei pieniško šokolado, taip pat turime ir becukrio bei ekologiško šokolado. Taip pat pirkėjų dėmesį atkreipia ir šokoladai su įvairiais netikėtais priedais“, – sako V. Budrienė.

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad šaltasis sezonas yra pats tinkamiausias karštam šokoladui. Jį ruošiant svarbiausia rinktis aukščiausios kokybės produktus, o norint paįvairinti skonį, galima įdėti ir netikėtų ingredientų, tokių kaip čili pipirai.

„Karštas šokoladas yra tikrai ypatingas gėrimas, kuris sukuria nepaprastą nuotaiką. Jį paruošti galima iš skirtingų šokolado rūšių. Jeigu norite sodresnio skonio, rinkitės aukščiausios kokybės juodąjį šokoladą, kuriame kakavos būtų didelis procentas, pavyzdžiui, 70. Gėrimą paįvairinti galite ir įvairiais priedais, tokiais kaip vaikystės skonius primenantys zefyrai. Tuo tarpu aštresni priedai suteiks netikėtų poskonių ir gali tapti šventiškos nuotaikos akcentu“, – sako T. Lauvray.

Mėgstamas nuo seniausių laikų

Pasak konditerijos eksperto, šokolado gėrimo tradicijos siekia dar majų laikus, jie šokoladu pradėjo mėgautis prieš 2000 metų. Vis dėlto majai šokoladą gerdavo šaltą. Jam pasigaminti kakavos sėklos buvo sumalamos iki miltų, tuomet maišomos su vandeniu ir kukurūzų miltais. Taip pat gėrimas dažai buvo gardinamas čili pipirais bei medumi. Tirštas šokolado gėrimas buvo patiekiamas užbaigiant tradicinius ritualus, šventes ar sandorius.

Šokolado gėrimas buvo svarbi ir actekų kultūros dalis. Vis dėlto jie, kitaip nei majai, tikėjo, kad tai dievų gėrimas, todėl jis buvo skirtas aukštesnės klasės žmonėms. Manyta, kad kakavos pupeles atsiuntė patys dievai. Todėl jos buvo itin vertingos. Jau actekai žinojo, kad šokolado gėrimas suteikia energijos bei veikia kaip afrodiziakas.

Vakarų šalyse net iki XIX a. karštas šokoladas buvo vertinamas kaip sveikatai palankių savybių turintis gėrimas. Juo buvo mažinamas karščiavimas. Tikėta, kad karštas šokoladas naudingas kenčiantiems nuo kepenų ligų ar skrandžio sutrikimų.

Painiava dėl pavadinimų

T. Lauvray sako, kad kai kuriose šalyse karštu šokoladu vadinamas ir kakavos gėrimas. Tad užsienyje paprašius karšto šokolado, galima nustebti, gavus ne visai tokį gėrimą. Skirtumas tarp kakavos ir karšto šokolado yra toks, kad kakavai naudojami kakavos milteliai, paruošti iš maltų kakavos pupelių, tačiau pašalinus kakavos sviestą. Jie gali būti maišomi su vandeniu ar pienu.

Tuo tarpu kaštas šokoladas gaminamas iš šokolado plytelės, kurioje yra kakavos, gali būti cukraus ir kakavos sviesto. Šokoladas tirpinamas piene ir grietinėlėje. Tokiu būdu šis gėrimas yra daug sodresnis.

Karštas šokoladas gali būti toks tirštas, kad valgomas šaukšteliu. Tačiau kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Kolumbijoje, jis, pagardintas cinamonu bei vanile, geriamas ir pusryčiams. Šalia patiekiama šviežio minkšto sūrio gabalėlių.

T. Lauvray siūlo išbandyti ir kelis karšto šokolado receptus.

Karštas šokoladas su zefyrais

Jums reikės:

300 ml pieno

200 ml grietinėlės

1-2 cinamono lazdelių

1 v. š. kakavos

100 g juodojo šokolado

1 v.š. vanilės ekstrakto

1 saujos mažų zefyrų

Paruošimas:

Puode pakaitinkite pieną su grietinėle, sudėkite cinamono lazdeles, suberkite kakavą, supilkite vanilės ekstraktą ir virkite 2-3 minutes. Tuomet suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą ir kelis zefyrus. Maišykite, kol šokoladas ir zefyrai ištirps. Karštą gėrimą supilkite į puodelius ir papuoškite likusiais zefyrais.

Karštas šokoladas su čili pipirais

Jums reikės:

300 ml pieno

200 ml grietinėlės

100 g juodojo šokolado

1 čili pipiro

1 v. š. kakavos

1 v.š. vanilės ekstrakto

Paruošimas:

Puode pakaitinkite pieną su grietinėle, įdėkite čili pipirą, suberkite kakavą, supilkite vanilės ekstraktą, užvirkite ir palikite pastovėti 10 minučių. Tuomet išimkite pipirą, puodą vėl dėkite ant ugnies, suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą ir kaitinkite, kol šokoladas ištirps. Karštą gėrimą supilkite į puodelius. Galite papuošti plakta grietinėle. Skanaus!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN